3 sikeres szabadúszó ma Magyarországon, akiktől érdemes inspirálódni

Sokan várják azt a bizonyos kezdő lökést, ami elindítja őket szabadúszóvá válás útján. Ilyen esetekben jó, ha olyan személyektől inspirálódik az ember, akik ugyanolyanok, mint bárki más - mégis megvalósították az álmaikat. 3 ilyen freelancert gyűjtöttünk össze.

 A cikkben 3 sikeres szabadúszót mutatunk be, akiktől inspirálódhatsz!

Alkalmazottból szabadúszó

Mielőtt még részletesen megismernéd, hogy kik ők, néhány gondolat erejéig kitérnénk arra, miért is fontos maga az inspiráció. Az egyik legnehezebb dolog az, hogy fogjuk magunkat, és kiugrunk az ismeretlenbe. A biztos alkalmazotti létből – ahol rendszeres a munka, (remélhetőleg) pontosan jön a fizetés – átkerülünk egy teljesen fordított szituációba.

Mi szabjuk meg a munkaidőnket, nekünk kell munka és ügyfelek után kutatnunk, és a fizetésünk is teljesen tőlünk, a teljesítményünktől függ majd. Ez egyszerre felszabadító és ijesztő.

Talán ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor egy repülőből kiveted magad, hátadon az ejtőernyővel. Azonban sokkal inkább biztonságban érzi magát az ember, ha van mögötte egy olyan, aki előtted már több ezerszer ugrott. Ezt nevezik tandem ugrásnak. 

Most tehát 3 olyan freelancert mutatunk, akik kiváló tandem oktatók lehetnének – ha ezzel foglalkoznának. :)

Attila egy piaci rést felismerve, alapította meg a WPKurzust. Ugyanis a saját bőrén tapasztalta, hogy nincs olyan tréning anyag, ami kellően informatív lenne és egyben – magyarul – nyújtaná azt a tudást, amire egy kezdő honlapkészítőnek szüksége van.

Így hát – két kezdeti, vállalkozói kudarc után – megalapította a WPKurzust, amely meghozta a várt sikert, persze nem azonnal. Egy online tréning anyagot összerakni ugyanis nem kis munka, Attilának és a testvérének, Bencének is majdnem fél évébe telt. Azonban amikor úgy érezték, hogy készen van – várták a vásárlókat. Néhány hónap után el is kezdtek csörgedezni – majd nem volt megállás.

Bővült a csapat, egyre több videós anyag került fel és egyre több, minőségi tananyag látott napvilágot. Közben Attila bejárta a világot és digitális nomádként élvezte a munkája gyümölcsét. Azonban – mint minden sikeres vállalkozás esetében – ők is elérték a maximumot, és a vállalkozás stagnált.

Most már ott tartanak, hogy elkezdtek terjeszkedni a külföldi piacra is – így alakult meg a WPKurzus kistestvére, a WPViking. Jelenleg több, tantermi oktatást is tartanak, ahol a hallgatók 2 nap alatt sajátíthatják el a WordPress oldal készítés rejtelmeit.

Ha érdekel a srácok története és szeretnél további részleteket is megtudni, olvasd el a WPKurzus Rólunk oldalát! 

Nagy Tímea – vagy ahogyan mindenki ismeri, Birge – jelenleg Ázsiában van “kiküldetésen”. Ő lett az Év digitális nomádja cím büszke nyertese is, azonban hosszú út vezetett idáig.

Birge tipikusan az a grafomán szövegíró, akinek már óvodás korában is írógép volt a jele. Gyakorlott marketing-szövegíróként belelát az olvasók/ügyfelek fejébe, és hatékonyan konvertáló szövegeket ír. Ez azt jelenti, hogy a szöveg segítségével több feliratkozód/vásárlód/like-olód lesz – attól függően, mi a konverziós célod.

De kanyarodjunk is vissza Birgére!

Elmondása szerint már egészen kiskora óta ír, a karrierje elején pedig előbb hobbi-újságíróként, majd gyakornokként és főállású marketing-szövegíróként helyezkedett el. Az alkalmazotti lét azonban nem elégítette ki a szakmai kíváncsiságát, így fejest ugrott az ismeretlenbe, és 2014-ben már szabadúszó szövegíróként tevékenykedett.

Közben, ahogyan egyre nőtt az ügyfeleinek száma, ő is szembesült a véges kapacitásaival, így elkezdte kiszervezni a munkát különböző, freelancer szövegíróknak. (Vagy – ahogyan ő viccesen nevezi őket – a minyonoknak.)

Most pedig, 5 évvel később, már kihúzott egy tételt a bakancslistájáról – és néhány hónapig Ázsiából dolgozik.

Ha szeretnéd követni, hogy éppen milyen mesés helyeken jár, érdemes követned Birgét a Facebook-oldalán!

Vigh Bori igazi, nagybetűs digitális nomád. Ahogyan az oldalán is olvasható, közel 8 évig dolgozott egy szoftverfejlesztő cégnél, social media managerként. Az utazás már korábban is szívügye volt – szó szerint – hiszen egy szerelmi csalódást követően Argentínába ment, és összeírt egy bakancslistát.

Végül 2013-ban döntötte el végleg, hogy a hobbijának szeretne élni, és nyakába vette a világot.

A hátizsákos utazós blogja, a backpacker végül valódi változást hozott az életében. Ahogyan azonban teltek-múltak az évek, egyre inkább átalakul a blog – és maga Bori is. A “backpackerséget”, mint fogalmat a háta mögött hagyva jelenleg konferenciákat, meetupokat szervez – és alig győz eleget tenni a rengeteg felkérésnek.

Ez persze így van rendjén, hiszen a változás az élet természetes, vagy még inkább szükséges velejárója. 

Amennyiben körbe szeretnéd utazni a világot, legyél digitális nomád - avagy backpacker!

Reméljük sikerült inspirációval feltölteni az elmédet és – hacsak egy picit is -, de talán elindítottunk benned valamit.

Ne félj az ismeretlentől – és legfőképp ne hagyd, hogy mások irányítsák az életedet. Bölcs dolog hallgatni a véleményekre, de a végső döntést végül magadnak kell meghoznod, a vérmérsékleted szerint. Legyen egy célod, egy víziód és ne riadj meg a sok munkától, hogy elérd ezeket.

Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg a többi (leendő) szabadúszóval is és kövesd a Pillan-Go Facebook-oldalát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!