5 tény az idősgondozás mai helyzetéről

Az uniós országokban évről évre jelennek meg statisztikák, amelyek az idősebb korosztály aktuális helyzetét próbálják meg ismertetni. Kis hazánkban az elvégzett felmérések sajnos minimális adattal szolgálnak ahhoz, hogy valós képet tudjunk alkotni a helyzetről. Amiről azonban még kevesebbet tudunk, az a gondoskodás válsága, és az azt orvosolni próbáló terület, az idősgondozás, valamint annak kihívásai Magyarországon. 

Mi a gondoskodás válsága?

A fogalom tulajdonképpen az elöregedő társadalmi tendencián alapszik. Nem csak Magyarországra, de egész Európára jellemző demográfiai folyamat ez. Itthon például ma a társadalom egyötöde sorolható be a nyugdíjas korosztályba. A gyermekszületések száma azonban csökken, így azok száma is egyre kevesebb, akik az idősebbek gondját tudják majd viselni, mind társadalmi, mint pedig egyéni szinten. Ezt a kollektív terhet az idősgondozás hivatása tudja csak csökkenteni, és évről évre egyre nagyobb szükségünk van a terület képviselőire. Ezt nevezzük a gondoskodás válságának.

doktornő sztetoszkóppal vizsgálja az idős férfit saját otthonában

Mi az idősgondozás valós helyzete?

Sajnálatos módon, ahogy a fentiekben is említettük, nehéz pontos adatokat mondani az idősgondozás helyzetéről. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon kevés elérhető és megfelelően képzett szakember van a területen. Főleg kis falvakban és kisvárosokban nehéz a helyzet. Sok esetben a család próbálja meg felvállalni idős rokonaik ellátását, amiből az is következhet, hogy az idősgondozás munkaköre az egyik dolgozni képes családtagra hárul . Ez 0-24 órás igénybevételt jelent, amely mellett a pénzkereseti lehetőségek nagyon szűkösek maradnak. Jelenleg azoknak a családtagoknak a száma, akik valamely idősebb rokonukat ápolják, és ezért minimális állami segítségben részesülnek, 400-600 ezer főre becsülhető.

nagyszülő öleli unokáját a kórházi ágyon

Mekkora az idősgondozás igénye itthon?

Az 1,9 millió idős polgár kétharmad része valamiben korlátozott, emellett hazánkban az adatok alapján a demencia negyedmillió embert érint. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk azokról, akik Parkinson-kórosak, vagy egy stroke elszenvedése végett képtelenek az önellátásra. Ezeknek az embereknek mind szüksége lenne valamilyen típusú szociális ellátásra. Eközben pedig az idősgondozók és szociális gondozók átlagos életkora meghaladta az 50-et. A láthatáron pedig nincs megfelelő utánpótlás. Az pedig tetőzi a helyzetet, hogy az idősotthonok befogadóképessége is véges. A várólista évről évre növekszik, ami azt jelenti, hogy más, alternatív megoldásokat kell találniuk a családoknak az idősgondozás kapcsán.

Milyen az idősgondozói fizetés?

Azt mindannyian tudjuk, hogy az idősgondozás egy igen  felelősségteljes és sok erőt, energiát igénybe vevő munkakör, amely hatalmas odaadást és elköteleződést is követel a terület képviselőitől. Sajnálatos módon a munka nehézségeit nem tükrözik a KSH fizetési adatai. A 30 év alatti szociális gondozók/szakgondozók átlagfizetése 242 ezer forint. Ez az összeg 50 éves kor felett is csak 268 ezerig megy fel. Ahhoz, hogy megfelelő utánpótlást tudjon biztosítani az állam az idősgondozás szektorában, magasabb jövedelmet kellene meghatározniuk. Jelenleg ugyanis nem számít élhető foglalkozásnak a munkavállaló részéről, ha az állami szektorban dolgozik gondozóként. 

Ha idősgondozót keresünk, hogyan találjunk megfelelőt?

Attól függően, hogy az országban hol van a lakóhelyünk, és milyen az anyagi helyzetünk, különböző megoldások bizonyulhatnak megfelelőnek. Van, ahol kifejezetten kevés lehetőség van az otthoni idősgondozásra, és csak az önkormányzat által kijelölt szociális gondozó az elérhető. Míg minden segítség jól jöhet, ha szeretteink megfelelő ápolásáról van szó, ne feledjük, ez egy roppant felelősségteljes munkakör. Mindenképp szakképzett gondozót válasszunk, így nem árt, ha magán – és közvetítői intézményekről is tájékozódunk! Emellett arra is figyeljünk oda, hogy megfelelő bérezésben részesüljön a gondozó. Az idősebben ápolása egy hivatás, és többek között azzal tudjuk a megbecsülésünket kimutatni az idősgondozók felé, ha munkájukért tisztességes fizetséget kapnak.

szociális munkás idős férfi vérnyomását méri

Családtagjaink biztonsága és jóléte a legfontosabb. Az, hogy mi lesz számukra a legmegfelelőbb, csak is velük Együtt dönthetjük el. Ha Önöknél az otthoni idősgondozás bizonyul a legjobb választásnak, csak megbízható felületeken keresgéljenek az ápolók és magán intézmények között!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.