A 3 legfontosabb dolog az egészséges életmódhoz

2020. március 15-ig nehezen tudtuk volna elképzelni, hogy hónapokig szinte ki se mozduljunk otthonról. A teljes kikapcsolódásról csak halovány emlékfoltjaink voltak egy-egy nyaralás vagy pár napos betegséggel kapcsolatban.

Az előző évben azonban úgy gondolta a Sors (vagy akik annak tartják magukat), hogy kihúzza a dugót a falból. És máról holnapra szépen lelassítottuk, majd szinte meg is állítottuk mókuskerekünket Otthon maradtunk. Kicsit tovább, mint számítottuk.

fekete kövek inspiráló szavakkal

Kezdeti örömök

Az elején talán még jól is esett végre otthon lenni: nem kellett reggel munkahelyre, később suliba se rohanni. Az ebéd és vacsi készülhetett, miközben a laptopon futott a program vagy töltődtek a dokumentumok. A meetingekhez elég volt a felsőtestünket rendbe szedni. Ha kifutottunk az időből, a bolt is az ajtó elé érkezett. Amire szükségünk lehetett, hirtelen pár kattintással megoldhatóvá vált.

Teltek-múltak a hetek, hónapok. S bár jól esett a nyugi, tudtuk, hogy nincs minden rendben, s ez nem normális állapot. Majd elkezdtek hiányozni a barátok, rokonok, kollégák, de még a főnökünk is. Kihasználatlanul lógtak a szekrényben a csinos ruhák, s amikor az első hullám végén bele szerettünk volna bújni, akkor jött a hidegzuhany: nem jön fel a nadrág! A jóidő beköszöntével ismét kimerészkedtünk kicsit a természetbe mozgolódni, s kissé megijedve tapasztaltuk: elszállt minden erőnk! A vírustól való félelem közepette megfeledkeztünk az egyik legfontosabbról: az egészséges életmódról.

Egy régi mondás szerint: “Ha valamit nem használunk, elfelejtjük.” (“If you don’t use it, you will lose it!”). És igaz ez a fizikai erőre, tudásra, emlékekre, begyakorolt technikákra s nem utolsó sorban a barátokra is.

home officeban merengő nő

A járványhelyzet hullámzó. Hogy meddig tartanak a röpke szélcsendek, nem tudni. Ahogy azt sem, hogy számíthatunk-e akár cunamira is.

Viszont, ha sikeresen átvészeltük az eddigieket, akkor már sokat tapasztalhattunk, amit érdemes hasznosítani. Belátható, hogy nem várhatunk a járvány teljes megszűnésére, mert lehet, hogy már nem lesz “Élet a COVID nélkül”. Vagy alklamazkodunk, vagy…

Inkább éljünk a technika és a helyzet adta lehetőségekkel! Találjunk rá jelen körülmények között az egészséges életmódhoz vezető útra! Változtatni bármikor lehetséges egy jobb életért!

őszi tájban sétáló nő

Az egészség a konyhában kezdődik

Az egészség a tartalmas élet feltétele. Ha más nem is, ez mindenkibe beivódott a karantén alatt. Az egészséghez pedig a legrövidebb út a táplálkozásunkban és életmódunkban rejlik. Az, hogy mit nevezhetünk egészségesnek, mit nem, az egyénenként változó. Az ételallergiák és -intoleranciák szinte járványszerűen terjednek, s a különféle táplálkozási irányzatok között ember legyen a talpán, aki eligazodik. 

Szerencsére nem vagyunk egyedül! A dietetikusok az ilyen problémák orvoslására képzett szakemberek. 

edzés előtti beszélgetésFontos figyelni arra, hogy ne önjelölt táplálkozástudományi szakemberekhez, hanem egyetemet végzett dietetikusoktól vagy, szintén egyetemi oklevéllel rendelkező táplálkozástudományi szakemberektől kérjünk tanácsot.

Ugyanis a:

 • A Dietetikius és a Táplálkozástudományi szakember is tanult élettant és kórélettant. Vagyis tünetek esetén tudják, hol keressék a megoldást.
 • Komplex tanulmányokat folytattak az élelmiszerek összetevőit, azoknak a szervezetre kifejtett hatásait, esetleges mellékhatásait illetően.
 • Ismerik az ételallergiákat, -intoleranciákat és az egyéb ételmérgezések kiváltó okait, tüneteit.
 • Összetettségében tekintenek az emberi szerveztre
 • Általában függetlenek a különféle étrendkiegészítőt gyártó cégek befolyásától. Vagyis nyereség nélkül mernek ajánlani többféle márkát is.
 • A Táplálkozástudományi szakember az elvileg egészséges emberek számára adhat étkezési javaslatokat, míg a Dietetikus a betegségben (akár krónikus, akár akut) szenvedőknek is állíthat össze diétás tervet, menüt.
 • Céljuk az egészéges életmódra vezetés, és annak fenntarthatóságának biztosítása tanítás által.

Sokan pénzkidobásnak vélik az ilyen szakemberek segítségét, mivel úgy gondolják: az interneten eleget írnak az egészséges életmódról, táplálkozásról. Ez valóban így van, de, sajnos, a laikus nehezen választja szét a helyes tartalmat a tévestől. Rengeteg az önjelölt Táplálkozástudós, akikre valóban kidobás pénzt áldozni. Viszont egy diplomás Dietetikus, illetve Táplálkozástudományi szakember, gyakran orvosi támogatottsággal tud a segítségünkre lenni. 

Ha pedig fogékonyak vagyunk a témára, kezdjünk vele tanulni, s  pár alkalom után el fogja tudni engedni a kezünket. A Dietetikushoz nem kell hónapokig járni. Az ő célja is a mielőbbi függetlenítés. Forduljunk hozzájuk bizalommal! Keressük őket a Pillan-go.hu oldalán is!

piros eprek egy szív alakú tálban kockás abroszon

Ha már kifutnánk a világból

Pár generációval ezelőtt a gyerekeknek a mozgás volt a mindenük! Alig várták, hogy szünetben futhassanak egy jót, illetve esténként könyörögve lehetett csak behúzni őket az udvarról. Sajnos mára a kép sokat változott. 

A felnőttek mindig is kényelmesebbek voltak a fiatalabb generációnál, de mostanra ez még nagyobb mértéket öltött. A gyerek pedig olyan életet fog, valószínű, kialakítani magának, amilyet gyerekkorában példaként látott és tapasztalt. Ezért kulcsfontosságú a szülő egészséges életmódjának kialakítása.

A mozgás szeretetének visszanyerése nem lehetetlen cél! A megfelelő mozgásforma, egy pici motiváció, esetleg egy jó társaság, a megfelelő zene már bőven elég tud lenni a sikerhez. 

Ez esetben sem kell egyedül megváltani a világot! Személyi edzők hada áll készen arra, hogy segítsen a rászorulóknak kialakítani egy egészségesebb életmódot. Válogathatunk bőven a Pillan-go.hu oldalán is.Természetesen itt is kritérium a megfelelő (edző)iskolázottság.  A tapasztalatot kezeljük kérdőjelesen, mivel nem mindenkinek van lehetősége rögtön érvényesülni a szakmában, de attól függetlenül még kiváló szakember lehet.

A személyi edző segíteni tud:

 • Megtalálni a megfelelő mozgásformát
 • Kialakítani egy olyan napi-, és hetitervet, amibe beleilleszthető a mozgás
 • Segít kitűzni a célt és azt elérni
 • Motivál, támogat, átsegít a holtpontokon
 • Ismer megfelelő masszőrt, dietetikust, aki további segítséget tud nyújtan
 • Tud edzőterem és drága kondibérlet nélkül is segíteni
 • Nem farag senkiből body bulidert akarata ellenére
 • Célja, hogy mielőbb elengedhesse kliense kezét
 • Az egészséges életmód híve fizikai és szellemi síkon is

Érdeklődjünk, kérdezzünk, próbáljunk ki akár több személyi edzőt is, és találjunk rá a számunkra legmegfelelőbbre! Kezdjük a keresést a Pillan-go.hu oldalán!

Mentális frissességünk záloga

A bezártság a szociális kapcsolatoknak, a lelki egészségünknek sem tett jót. Bár a közösségi platformokon tarthattuk a kapcsolatot, videochat-elhettünk, a fizikai kontaktus (ölelés, puszi) elmaradtak. Ezen a ponton is be kellett látnunk, hogy, szerencsére, még nem vagyunk gépek. Szükségünk van az értékes emberi kapcsolatokra az egészséges életmód kialakításához.

A karantén sokaknak viszont csak hab volt a tortán, viszont már korábban is küzdöttek esetleg szorongással, párkapcsolati problémákkal vagy más válságokkal. Egy jó barát szinte mindennél többet ér,  s a naplóírás, a munkaterápia is csodákra képes. Azonban, ha valaki hónapokon át nem tud szabadulni valamely rossz szokásától vagy egy problémájától, az forduljon szakemberhez!

A tévhit, hogy “csak a bolondok járnak pszichológushoz!” már lejárt lemez! Szerencsére a társadalom nagyobb része belátta, hogy a ma embere olyan problémákkal találkozik, amilyenekkel nagyszüleink nem. Ezért, bár az ő esetükben , talán elegendő volt a vasárnap délutáni traccspartin kiadni a feszültséget, ma már ez kevésnek bizonyulna egy egészséges életvitel biztosításához. (Pláne, hogy nincs is erre időnk…)

terápián résztvevő férfi

Pszichológus, pszichiáter vagy life coach?

A pszichiáter orvos, aki a mentális problémák gyógyítására szakosodott. Írhat fel gyógyszert receptre. Komolyabb mentális problémák, azok biológiai hátterével, kialakulásával, kezelésével foglalkozik, melyeknek akár anatómiai, genetikai okai is vannak.

A pszichológus is magasan és folyamatosan képzett szakember. Receptre nem írhat fel gyógyszert. A társadalmi szituációk, belső szorongások, folyamatok során kialakult lelki problémákat kezeli, elsősorban beszédterápiával.

A life-coach, lehet pszichológus, de nem feltétlen az. Életvezetési, szakmai tanácsokat adhat, segíthet a célok elérésében, egészséges lelki életmód kialakításában, motiválhat, továbblendíthet a holtpontokon.

Itt is fontos a megfelelő, személyiségünkhöz leginkább illő szakember megtalálása. Olvassunk mindig utána, hol végzett a szakember, illetve, ha van rá mód, érdeklődjünk róla ismerősöktől vagy megbízható forrásokból. A Pillan-go.hu oldalán különösen érdemes körbenézni!

Azt azonban jegyezzük meg, hogy segítséget kérni bátrabb dolog, mint makacsul megfutamodni a problémák elől!

Életünk sokat változott a karantén alatt, s valószínű, még fog is. A változásokra reagálnunk kell, s adatpálnunk magunkat, ha értelmes, tartalmas, egészséges életet szeretnénk élni. Bár gyakran érezhetjük úgy, hogy a világ élhetetlenné válik, lehet, hogy csak a rossz beidegződésinkkel kell felhagynunk, s rögtön élhetővé válik a világ. Tegyünk pár próbát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.