Állami vs magán fogorvos: mikor melyikük a jó választás

Mind tudjuk, hogy a legalább évenkénti fogorvosi ellenőrzés az egészséges életmód része. Az éves vizsgálat segít megelőzni a problémákat, de a már létező apróbb elváltozásokat is időben felfedezhetjük a segítségével! A probléma a vizsgálat elhanyagolásánál kezdődik majd burjánzik tovább.

A fogak állapota mindenki számára fontos, s ha már elég nagy a baj, készek vagyunk egészen nagy összegeket, ha, szó szerint, fogcsikorgatva is, kifizetni a helyzet helyrehozásáért. Az árak pedig nem túl barátságosak! Meddig, illetve, egyáltalán érdemes-e ragaszkodni a TB-támogatott, állami fogászatokhoz vagy, időhúzás helyett, foglaljunk rögtön időpontot magán fogorvosi rendelőbe? S ha magán fogorvos, akkor hol találhatok rá az igazira?

Fogászat cégértáblája

Az állami fogászatok hatásköre

Az egészségbiztosítás keretén belül alap- és szakellátásban részesülhetünk az állami fogászatokon. Egyes beavatkozások kortól függetlenül igényelhetőek, mások viszont korhoz, egészségügyi állapothoz kötöttek.

Mindenki számára elérhető fogászati szolgáltatások:

 • Sürgősségi fogorvosi ellátások (balesetek következményei; fogból kiinduló gyulladások; légzést, nyelést akadályozó idegentest eltávolítása; bölcsességfog körüli gyulladások; tályog kezelése, stb. Részletes felsorolás itt olvasható) 
 • Szűrővizsgálatokon való részvétel; évente egyszer, ha a fogorvos nem rendeli másként.
 • Góckutatás (szakorvosi beutaló ellenében)
 • Más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek ellátása
 • Fogmegtartó kezelések (tömések, gyökérkezelések)
 • Fogsebészeti beavatkozások
 • Fogkőeltávolítás
 • Ínyelváltozások ellátása

Az állami kereteken belül, ha a fog- vagy gyökértöméssel a jótállási időn belül (1 év) bármilyen probléma keletkezik, a kezelőorvosnak kötelessége annak rendbehozása.

Kisgyermek és fogorvos, fogászati kezelés közben

Életkortól, egészségügyi állapottól függő fogászati ellátások:

A fogtechnikai költségek kivételével ingyenes a teljeskörű fogászati alap- és szakellátás:

 • Minden 18 év alatti személy számára
 • 18 éves kor felett a nappali rendszerű, köznevelési vagy szakképző intézetben tanulóknak
 • A terhesség megállapításától a születést követő 90 napig a kismamáknak
 • 62 éves kor feletti polgároknak


A fogpótlás és fogszabályozás nem teljesen, de részben támogatott kezelések. A támogatás mértéke szintén életkortól és egészségügyi állapottól függ. A támogatás formájáról és mértékéről a Nemzeti Egészségbiztosításai Alapkezelő oldalán olvashatunk bővebben.

A másik lehetőség: magán fogorvosok

Az állami fogászatokon is többnyire lelkiismeretes, munkájukra igényes fogorvosokkal találkozhatunk. Az azonban tagadhatatlan, hogy számukra az anyagköltség előre meghatározott, így nem mindig tudják a legoptimálisabb megoldásokat biztosítani, ami miatt hamarabb szorulhat a páciens újbóli ellátásra.

Ezen felül az időpontok tekintetében is gyakran tapasztalhatunk fennakadásokat. Különösen a 2020-as lezárásokat követően volt hosszú a várólista. Összességében azonban elmondható, hogy sürgősségi és alapellátások tekintetében is bátran fordulhatunk az állami fogászatokhoz. Viszont, ha anyagilag belefér, vegyük fontolóra a magán fogorvosi ellátásokat! Miért is?

Fogorvosi kezelőszék és műszerek

A magán fogorvosoknál egy teljesen más légkör vár bennünket. Természetesen ennek megvannak a financiális feltételei is. A kezelések itt inkább anyagilag, mint fizikailag fájnak; azt nekünk kell eldönteni, melyiket vállaljuk könnyebben.

S bár sokalljuk az árakat, ha utánaszámolunk az anyag-, a rendelő fenntartásának, az eszközök működtetésének, karbantartásának költségeibe, s beleszámoljuk a fogorvos szaktudásának értékét, már sokkal érthetőbbé válik az árszabás.

A magán fogorvosok által végzett ellátásokra nem jár TB-támogatás; itt minden beavatkozás külön számlázandó. Általános tapasztalat, hogy a magánfogorvosi kezeléseken végzett ellátások:

 • kíméletesebbek; kevésbé fájdalmasak
 • tartósabbak 
 • körültekintőbben vannak kivitelezve

 

Magán Fogorvosi ellátásra viszonylag hamar kaphatunk időpontot, igaz, ezt nagymértékben befolyásolja a fogorvos népszerűsége. A magán fogorvos kiválasztása előtt érdemes ismerősöknél érdeklődni, illetve a közösségi média valamint blog felületeken rákérdezni a kiszemelt fogorvos jelöltekre.

Az árak is erősen befolyásolhatják döntésünket. Itt globálisan vizsgáljuk a szolgáltatások árait, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a mi kezelésünk meg fog tudni állni egy tömésnél!

Rátalálni a megfelelő magán fogorvosra nem egyszerű, hiszen a fővárosban például igen nagy a felhozatal. A vidéki városokban 1-2 magán fogorvosi rendelő közül lehet választani csupán, bár azok is teljes mértékben igyekeznek kielégíteni a páciensek igényeit.

Amennyiben egy minőségileg szűrt listából szeretnénk a magán fogorvosok közül választani, látogassuk meg a Pillan-GO.hu oldalát!

Közeleg az év vége, de idén még nem látogattuk meg fogorvosunkat? Pótoljuk gyorsan, vagy keressünk fel egy újat, akár magán fogorvost! A lényeg, hogy törődjünk szájhigiéniánkkal, s fogaink egészségével, hiszen éppoly fontos összetevője az egészséges életmódnak, mint az évenkénti laborvizsgálat, illetve más szűrővizsgálatok! 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.