Amiről senki sem szeret beszélni: válás menete - ki segíthet ebben?

“Holtomiglan-holtodiglan!” A boldogító igen egy életre szól. Elvileg. A gyakorlat ennek mégis sokszor ellentmond. Bár az utóbbi 5-6 évben csökkent a számuk, még ma is évente több mint 14000 házasság végződik válással. A válás menete pedig még a legbékésebb esetekben sem túl egyszerű.

Ki a hibás? Mi volt a baj? Hogyan lesz ezután? Kinek mi jár a közösből? Kié lesznek a gyerekek?  Megválaszolásra váró kérdések hada. Mindenkinek megvan a saját verziója. De igaza kinek van? Senkinek? Mindenkinek? Ki segíthet a kérdések eldöntésében? Kihez fordulhatnak a válni szándékozó felek?

Azért, hogy az egykor örök hűséget fogadott szerelmesek ne önmagukból kikelve, ősi ellenség módjára civakodjanak az utolsó lakás-négyzetméteren is, a válás mellett történő döntés után, a viták megkezdése előtt, forduljanak az egykori párok egy független, külsős, harmadik személyhez, aki villámhárítóként képes a két pólus között elvezetni a feszültséget. A pillan-go.hu segítségével repüljünk közelebb a mediátori tevékenységhez!

Banksy falfestménye a szívecskés lufit eleresztő kislányról

MEDI-....

….-um; -a; -áció; -átor

A mediáció szó nem véletlenül hasonlít a média szóra. “Középen áll”, “Közvetít”, “Közbenjár” a jelentése a két kifejezés közös ősének, a “mediare” szónak. 

A média híreket, zenét, filmeket közvetít számunkra; kommunikációs eszköz: csatorna a feladó és a befogadó között. A mediátor szerepe is hasonló, de elektromos eszköz, illetve nyomtatott lapok helyett egy szakember tölti be ezt a feladatkört.

A mediátor feladata a felek közötti viták békés rendezése, konszenzus kialakítása, szükség esetén kompromisszumok megfogalmazása; a békés kapcsolatmegszakítás és -zárás levezénylése. Újszerűen hathat a mediátor munkakör, hiszen sokakban csak a “ drága ügyvéd” fogalma ismeretes, mint egyetlen konfliktusrendező megoldás. Valójában már az ókorban is rendszeresen kérték fel a törzs, közösség bölcsét a vitás kérdések eldöntésére; egyfajta békéltető szerepkör betöltésére.

Nemzetközi szinten a XIX. századtól alkalmazzák az országok közötti konfliktusok kezelésére a mediációt. Sajnos a két világháborút nem sikerült anno megakadályozni vele, azóta viszont már számos háború-gyanús patthelyzetet tudtak orvosolni segítségével. A mediációnak több válfaja létezik; a leggyakoribbak: gazdasági (üzleti), nemzetközi (politikai), családi és válási mediáció. A cél minden esetben ugyanaz: békés konfliktuskezelés.

Békés válás pedig NINCS!

Legalábbis erről vannak meggyőződve mindazok, akik már túl vannak egy testileg-lelkileg-anyagilag kimerítő, hosszadalmas pereskedésekkel teli házasságfelbontási-folyamaton.

A válás menete nem kellemes, de gyakran hasznosabb, mint veszekedések közt, boldogtalanul erőltetni azt, amit el kellene engedni. A válás folyamán hivatalosan is felbontják a házastársi kapcsolatot. Ennek a folyamata hosszadalmas, de mediátor segítségével akár egy hónapra is csökkenthető. A békéltető szakember közbenjárásával anyagilag is nagyon sokat takaríthat meg mindkét fél. Míg egy mediátor költsége hat számjegynél megáll, amit a két félnek együtt illik kifizetni; addig, pereskedés esetén, általában mindkét fél alkalmaz egy-egy ügyvédet, akit saját költségein kell kifizetnie, továbbá a pereskedés hosszadalmas, elnyúló folyamata akár milliós nagyságrendű kiadást is eredményezhet, ami egy ilyen nehéz életszakaszban hiányzik legkevésbé bárki életéből.

A válás menete békésen is lebonyolódhat! Csupán a megfelelő “eszközt” (mediátor), hozzáállást, türelmet és együttműködési hajlandóságot kell alkalmazni hozzá. Az utóbbi hármat ingyen adják!

Házassági szerződés és egy sárga rózsa kettévégása egy sárga ollóval

A válás menete

Nemkívánatos dolog, de gyakran egy szükséges, a jobbik rossz. Sajnos már nagyon sokan túlestek rajta, így, ha valóban nincs más hátra, vágjanak bele a házastársak mielőtt a család minden tagjának megkeseredik az élete a boldogtalan együttélés alatt.

Amikor a felek eldöntik, hogy felbontják házastársi kapcsolatukat, a válás menete a következőképp alakulhat a legoptimálisabban:

 • Egyeztessenek egy-egy egyéni időpontot!
 • Beszéljenek meg egy hatszemközti találkozót a válás menetének folytatásához!
 • Az egyeztetések során a mediátor, független, semleges közvetítőként folyamatosan törekszik az álláspontok közelítésére.
 • A felek végül megállapodnak a járulékos kérdésekben, döntenek a gyermekkel kapcsolatban és írásba foglalják a közös megállapodásokat.
 • Ezt követően töltik ki a házassági bontókereset formanyomtatványt.
 • A dokumentumot, a mediációs megállapodással együtt, benyújtják a bíróság felé. A bontóper megindításának összege 30.000 Ft körül alakul. Mediátor közbenjárásával, bár bírói döntés függvénye, ennek költsége akár felére is csökkenthető.
 • A bíróság kitűzi az első tárgyalás időpontját 1-3 hónapon belül.
 • Közös megállapodással, de közös gyermek nélkül, akár az első bontóperen kimondhatják a házastársi viszony végét.
 • Közös megállapodással és közös gyermekkel is legfeljebb két tárgyalásra lesz szükség.
 • Természetesen, amennyiben meggondolják magukat a felek, a hivatalos végzés kimondása előtt, a válás menete bármikor megszakítható.

Hölgy mediátor a váló felekkel szemben egy válási mediáció során

A válási mediáció előnyei

Ez egy tipikus öröm az ürömben szituáció. A mediátor felkérése valóban a legjobb döntés, amit egy ilyen nehéz élethelyzetben, a válás menetének megkönnyítésére hozhatnak az egykori házastársak.

A mediátorok katalizátorként segítik, gyorsítják a válás menetét:

 • csökkentve
  • a feszültséget, súrlódásokat a felek között,
  • az időtartamot,
  • az anyagi ráfordítást;
 • mérsékelve a lelki sérülést a felek, illetve a gyermekek számára;
 • biztosítva a különválás után is egy fenntartható, együttműködő, embertársi kapcsolatot az egykori házastársak között.

Női és férfi kéz kezet fog egy házzal a háttérben

Egy házasság keretet ad az életnek; biztonságérzetet a rizikós helyzetekben; támaszt a nehéz időkben. Ennek az intim, érzelmi-financiális uniónak a felbontása, elvesztése megrázó esemény. A válás legyen a legutolsó lépés, ami akár el is maradhat! A válási mediátorokon kívül működnek családi mediátorok is, akik akár meg is menthetik a kapcsolatot azzal, hogy segítenek higgadtan megbeszélni a vitás kérdéseket. 

A hozzáállásunkon nagyon sok múlik. Mentsük, ami menthető, de ha nagyon fájdalmas, ne ragaszkodjunk tovább; engedjük el békésen!

A FOREVER szó kirakata be betűkkel

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.