Ápolási díj vagy idősgondozás? Mit kell tudni róluk?

Jelenleg is sok az olyan család, ahol tartós ápolásra szoruló személy van, gyakran idősebb családtag, akit a hozzátartozók képtelenek állandóan ápolni. A legtöbben mégis igyekeznek szerettüket saját környezetében tartani, ám a gondozás megszervezése fejtörést okoz és sokszor szaktudást igényel. Kihez fordulhatunk és milyen opcióink vannak, ha idősgondozáshoz vagy betegápolásra szeretnénk megfelelő szakembert felvenni?

Kérjük a háziorvos (kórházi betegek esetén a szociális munkás) segítségét!  Az otthoni szakápolást elrendelheti a háziorvos az illető otthonába (otthonápolás, érvényes OEP biztosítással kell rendelkezni). Az ilyen jellegű szakápolást a háziorvos véleménye alapján rendelik el általa meghatározott gyakorisággal, térítésmentesen. Várakozási idő előfordulhat attól függően, hogy az adott körzetben mennyi a szabad ápoló és milyen különleges szaktudást igényel a beteg ápolása. Szakápolási feladatokat csakis a jogszabályban előírt ápolók végezhetnek el, ők lehetnek egészségügyi főiskolai végzettséggel rendelkezők; képesített, dilomás szakápolók és OKJ-s szakápolók.

Igénybe vehető szakápolás, otthonápolás

Fontos tudni!

Otthonápolás esetében a szakápolási tevékenység maximum 14 látogatásra terjedhet ki, otthoni hospice ellátás legfeljebb 50 napra rendelhető el. Ismételt orvosi vizsgálat alapján (új elrendelő űrlapot kell kitölteni) 12 hónapon belül a szakápolást további háromszor lehet elrendelni otthoni, míg kétszer hospice ellátás esetén. Szakirányú rehabilitációs tevékenységek kúraként legfeljebb 28 vizitre terjednek ki és az első kiírást követő 12 hónapban egyszer ismételhetők meg. A fekvőbeteg, miután gyógyintézeti ellátást kapott, további 14 vizitre jogosult.

Kezelés utáni további kezelések

Mi az az ápolási díj és ki kaphatja?

A szakápolási ápoláson felül idős hozzátartozónknak természetesen még szüksége lesz egyéb ápolásra is, főleg ha állapota súlyos. Mit tehet az, aki nem kívánja idős szülőjét idősotthonba adni? Igénybe veheti az ápolási díjat.  Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.Alapösszegéről a  a 2012. évi CCIV. törvény 56. § (8) bekezdése rendelkezik. Ez a pénzbeli ellátás jövedelmi helyzettől független, alanyi jogú. 

Az ápolási díj összegének alakulása:

– bruttó 29.500 forint havonta

– fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy ápolásának ellátása esetén 44.250 forint

– kiemelt díj a legsúlyosabb állapotú betegek ápolására 53.100 forint

 Az önkormányzatok is megállapíthatnak méltányossági ápolási díjat (nem kötelező) azoknak, akik tartósan beteg hozzátartozó ellátását végzik. A nekik folyósított összeg nem lehet kevesebb bruttó 23.600 forintnál. 

Fokozott ápolást igénylő személynek számít, aki önállóan, segítség nélkül nem tud tisztálkodni vagy étkezni vagy öltözködni, vagy az illemhelyet használni vagy lakáson belül önállóan közlekedni (segédeszköz igénybevétele nélkül sem). Ha ezekből három feltétel egyidejűleg teljesül, az illető fokozott ápolást igénylő, azaz súlyosan fogyatékos személynek minősül.

Megoldás lehet az idősotthon

Érdemes otthon maradni a beteg hozzátartozóval vagy idősotthoni ellátásban gondolkodjunk?

Mindenki maga dönti el, hogy a körülményei és a pénztárcája meddig engedi nyújtózkodni. Míg ez nem pusztán anyagi kérdés és érzelmileg is kellően sok terhet ró mind a betegre, ha az illető tartós szakápolásra szorul és a hozzátartozók nem győzik idővel és anyagilag, a legjobb megoldásnak az idősotthon bizonyulhat az ottani idősgondozási lehetőségekkel.

Több szempontot is mérlegelnünk kell, mielőtt meghozzuk ezt a nehéz döntést és segítségként csak családtagjainkra támaszkodhatunk. Vagy az otthonápolás és idősgondozás, vagy az idősotthonok mellett tesszük le a voksunkat bíznunk kell benne, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk és sose feledkezzünk meg idős szerettünk rendszeres látogatásáról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!