Bébiszitter-mennyit számít a kor?

Gyermekeink biztonsága mindenekfelett fontos számunkra, és természetes, hogy felelősségteljes és megbízható kezekben szeretnénk őket tudni akkor is, ha épp nem lehetünk velük. Nem mindig tudunk családtagot megkérni a bébiszitter szerepére, és ilyenkor vagy otthon maradunk a gyerkőcökkel, vagy pedig nekilátunk a keresésnek. Sok kérdés merülhet fel a szülőkben, amikor a megfelelő bébiszittert keresik: fontos-e a bébiszitter végzettsége, számít a kora vagy hogy mennyibe kerül? Most megválaszoljuk ezeket a kérdéseket!

 

Milyen árakra számíthatunk?

A mostani helyzetben elég nehéz megmondani, hogy pontosan hogyan alakul a „bébiszitter piac”. Természetesen vidéken általában kevesebbet kérnek el, mint a nagyobb városokban, és az is számít, hogy tinédzser vagy épp szakképzett, tapasztalt illetőről van szó. Egy 2018-as cikk arról számol be, hogy valahol 1500 és 2000 forint körül alakultak az óradíjak, ma már ez akár egy ezressel is drágább lehet. Emellett az is befolyásoló tényező, hogy hány gyermekre vigyáz a felfogadott bébiszitter, illetve van-e közöttük olyan, aki sajátos nevelési igényűnek bizonyul. Mindezek miatt érdemes előre tájékozódni az árakról, hogy ne érjen majd bennünket nagyobb meglepetés. De azt sem győzzük hangsúlyozni, hogy ne az ár legyen a mérvadó, amikor a megfelelő bébiszitter kiválasztása a kérdés, hiszen a tapasztaltabb szitterek mindig többet kérnek.

Számít-e a bébiszitter végzettsége?

Az emberekkel való bánásmódot is valahol tanulni kell, ahogy azt is, hogyan értsünk szót a gyerekekkel. Nem mindig könnyű ráérezni, hogy hogyan nyerhetjük el barátságukat és köthetjük le a figyelmüket, főleg igen kicsi korban. Természetes tehát, hogy nagyobb bizalommal fogadjuk azokat a jelentkezőket, akik egyébként is gyermekekkel fognak foglalkozni vagy már olyan munkakört töltenek be, ahol a gyerekeké a főszerep. Azonban nem minden a végzettség, hiszen valaki akkor is lehet óvónő és tanító is, ha éppenséggel nem vagy nehezen találja meg a közös hangot a kicsikkel. A végzettség így inkább egy plusz, aminek örülhetünk, de a tapasztalatot nem váltja ki. Ez pedig jöhet korábbi bébiszitter tevékenységből, vagy egyszerűen abból, hogy több kisebb testvére van a jelentkezőnek.

anyuka a gyermekére vigyáz a hálószobában

Számít-e a bébiszitter kora?

Egy jó bébiszitternek több ismérve is van: nem árt, ha türelmes, szereti a gyerekeket, proaktív és kezdeményezi a cselekvéseket, játékokat, energikus, felelősségteljes és képes több dologra is koncentrálni. Ezen tulajdonságok egy része csak korral érik be, főleg a türelem és a megbízhatóság, illetve a felelősségtudat. Attól függően pedig, hogy hány éves a gyermekünk, eltérő életkorú bébiszitter lehet neki a megfelelő. Kicsiknél egy fiatalabb, energikusabb személy sokkal könnyebben veszi az akadályokat és pattan fel, ha futásnak ered a gyerek. Míg egy idősebb gyermeknél egy már nyugodtabb, érettebb bébiszitter is ugyanolyan könnyedséggel boldogul.

bébiszitter gyermekekre vigyáz színezés közben

Mire figyeljünk oda kereséskor?

Amikor belevágunk a bébiszitter keresésbe, akkor több oldalról is nekifoghatunk. Az ismerősök, barátok ajánlásai természetesen az elsők a sorban, csakis ezek után fogunk online kutakodni. Több bébiszitter hirdetést is találhatunk a neten, ahogy egyébként közvetítő szervezeteket is, akik kifejezetten szociális munkások, és gyermekvigyázók alkalmazására szakosodtak. Érdemesebb lehet így inkább utóbbi mellett letenni a voksunkat, hiszen ezek a jelentkezők már átestek egy előzetes szűrési folyamaton. Emiatt sokkal biztosabb, hogy tapasztalt és felelősségteljes bébiszitter kerül majd hozzánk is.

anyuka a gyermekét tartja a kezében és a bébiszitternek ad egy jelentkezési lapot

A megfelelő bébiszitter mindig szubjektív, ahogy az is, hogy gyermekünknek milyen preferenciái és személyisége van. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra és gyermekünk számára a legjobb jelentkezőt, ne féljünk keresgélni a különböző portálok között.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.