Élet a karantén után: mi lesz veled, távmunka?

Szabadúszó szemmmel

A koronavírus miatti karantén sok dologra megtanított minket. Ilyen például, hogy mi a túró az a Zoom, hogy a macinadrágot innentől kezdve nevezhetjük akár nadrágnak is és hogy akárcsak mi, az összes szomszédunk odaadná a maradék wc-papírját egy átlagos szombat estéért a sarki bárban. Ami eddig természetesnek tűnt, azt kicsit jobban értékeljük: aki ma a világon bármilyen egészségügyi ellátáshoz hozzáfér, szerencsésebb, mint a bolygón élő társainak többsége. Most, hogy talán már lassan levegőhöz juthatunk lássuk, mik is a karantén tanulságai a távmunka szempontjából!

szabadteren laptopon dolgozó szabaduszo

Digitalizálj!

Darwin óta ismert, hogy a fajok túlélésének kulcsa nem testi erejükben rejlik, hanem abban a képességükben, hogy mennyire tudnak adaptálódni egy új helyzethez vagy környezethez. Ez a karantén oldaláról a home office-ra való hirtelen és teljes átállást jelentette, ami valljuk be, nem kis kihívást okozott egyes szektoroknak. A BKIK budapesti vállalkozásokat érintő felmérése szerint a vállalkozások 93%-ára negatív hatással volt a karantén. Azok a nagyvállalatok, külföldi multicégek, ahol a munkavégzés eddig is irodai környezetben zajlott, könnyebben alkalmazkodtak az új helyzethez. A dolgozók azonban többletterhelésre és jelentősen megnövekedett munkaórákra panaszkodtak, míg sok esetben ez a fizetés csökkenésével járt. A szolgáltatóipar egyértelműen csúnyán megsínyli ezt az időszakot. Rajtuk kívül azok a cégek, amik nem tudtak átállni a digitalizációra, vélhetően szinte mind becsődöltek.

Az első és legfontosabb tanulság tehát az, hogy észre kell vennünk: digitalizált világban élünk, nem virtuális tér ez, hanem a valóság! A most futó film nem a Vissza a jövőbe, ez a jövő a ma és már tegnap át kellett volna állni. Mint egy jó fogyókúra, amit mindig csak holnap kezdünk el, a digitalizáltság hiánya is pont úgy hozott eredményeket. Sehogy. Aki még eddig nem tette, most kénytelen-kelletlen nekifogott. Aki pedig most akar új dologba kezdeni, meg se gondolja egy működő és minőségi honlap nélkül, hogy a marketingről már ne is beszéljünk! Ebben a helyzetben az fog piaci előnyhöz jutni, aki a kor szellemében és persze egy kis indulótőkével vág neki itthon is a 21. századnak vállalkozásával karöltve.

Várhatóan nő majd a távmunka aránya a jövőben is.

Pillan-GO!

Budapesti viszonylatban a legsérülékenyebbnek azok a mikrovállalkozások számítottak, amik egy vagy két főt foglalkoztatnak. Az oldalon összegyűlt freelancereknek nem kell ezt bemutatni, hiszen sokunk alapvető bevételi forrása szűnt meg egy amúgy sem stabil környezetben. Öröm az ürömben azonban, hogy a gazdaság talpraállásával azok a cégek, amik haladnak a korszellemmel várhatóan több távmunkát fognak bevezetni, ami arányosan több freelancer bevonását jelentheti, akik jellemzően olyan területeken dolgoznak, amik kisebb-nagyobb cégek résszektorainak támogatását végzik, mint a marketing, grafika, szövegírás és még sorolhatnánk.

Szabadúszóként egyes programok és alkalmazások használata már nem ismeretlen, a karantén miatt távmunkát alkalmazó cégek a kényszerhelyzet miatt rájöttek, hogy a távmunka nem is az ördögtől való és így is minden feladat el van végezve időben. Ez bizonyos fajta, eddig kevésbé tapasztalt nyitottságot eredményezhet a szabadúszók felé, amit most az előnyünkre kovácsolhatunk. Ezért mindenkit arra biztatok, bátran töltse fel a portfólióját a Pillan-GO-ra, hogy a virtuális közösségben egymásra találjon az aki adja és az, aki kapja.

Összefoglalás

A karantén jön és megy, a szabadúszó közösség pedig eddig is digitalizált munkavégzéssel, rugalmasabb környezetben láthat hozzá az újjáépítésnek. Remélhetőleg ebben az időszakban egyéb készségekkel is gyarapodtunk, amiket a későbbiekben tudunk kamatoztatni a távmunkában.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!