Érdemes-e kifizetni egy szabadúszó által kért magasabb árat? Tisztázzuk a fizetés kérdését!

A szabadúszó csak nevében szabad. Olyan, mintha sok mindent szabad lenne neki, pedig nem mehet az árral szemben és fizetése is nagyban függ a piaci környezettől. Az azonban, hogy mennyit keres, vagyis: a fizetése rajta és a megbízón is múlik.

A szabadúszó valójában szuperhős, 5 az egyben, hiszen ő intézi az adminisztrációt, ő a saját maga HR-ese, hiszen neki kell a munkákat felkutatni és változás esetén még este 9-kor is felvenni a telefont. A szabadúszó maga a szakember is, aki értékes órákat tölt egy-egy feladat elvégzésével és ő az a kommunikációs és marketing menedzser, aki az összes szálat a kezében tartja és még magát is promotálja, megjelenik bizonyos fórumokon és folyamatosan rapportot épít, amit fenntartani és csiszolgatni kell.

Sokszor a freelancer önmaga pénzügyese is, hiszen a számlázáshoz szükséges adatok naprakészen tartását és a számla kiállítását is gyakran egymaga végzi.

Az a szabadúszó tehát, aki évekig fennmarad és működteti a vállalkozását kétségkívül ügyes ember, aki folyamatosan fejlődik szakmailag, hiszen ez a fennmaradása kulcsa és a munkavállalás jellegéből adódóan olyan softskilleket fejleszt ki, amik segítik a vele való hatékony kommunikációt. Hogy mennyit keres és mennyire éri meg szabadúszót alkalmazni? – a fizetésről mindjárt minden kiderül.

forgoszek folott repulo szuperhos szabaduszo munkaero

Szabadúszók vs. Nagyvállalatok – a szabadúszó jobban megéri?

Miért is lehet érdemes szabadúszót alkalmazni a helyett, hogy egy vállalkozásra bíznánk a projektünket? Egyszerű: itt a nagy számok törvénye beszél. A közép-, és nagyvállalatok nagyszámú munkaerővel dolgoznak és egy-egy feladat kivitelezési menete sok kisebb részegységre bomlik. Ez két dolgot jelent: egyrészt a részegységek végrehajtása nem biztos, hogy ugyanolyan vagy hasonló ütemben zajlik, így azoknak egymást „be kell várni”, egymáshoz kell igazodniuk, az információ túl sok emberen megy keresztül, a mi félreértésre adhat okot és bármilyen hiba csak még jobban lelassítja a folyamatot.

A másik szempont az ár: lehetséges, hogy a szabadúszó egy személyben nagyobb összeget kér el egy munkáért, de valószínűleg még  úgyis jobban járunk megbízóként, ha ezt kifizetjük, mintha egy egész team fizetését kellene állnunk. A szabadúszó nettó fizetése projektenként határozható meg.

Egy szabadúszó egyszerre több területen áll helyt

Szabadúszó = rugalmasság, egyszerűbb fizetés

A szabadúszó flexibilis. Ez óriási előny, hiszen ha a projekt időközben valamiért változik, egy freelancer igen rugalmasan tud alkalmazkodni a változásokhoz, egyedül vele kell tartani a kapcsolatot és sokkal könnyebben és gyorsabban mehet az egyeztetés. Az end-to-end szolgáltatás (elejétől a végéig) megrendelése egy vállalattól nem ritkán milliókba kerül. A szabadúszó fizetése valószínűleg ennek a töredéke lehet. A végkivitelezés pedig profi kezekben van, olyan szabadúszóéban, aki átlátja az összes munkafolyamatot és ami a legfontosabb: a mi igényeinkre szabottan dolgozik. Ilyen minőség értéke gyakran megfizethetetlen a nagyvállalatoknál.

Szabadúszók egy csapatban – mindenki a te projekteden dolgozik!

A szabadúszókkal még a számlázás is gyors és hatékony. Egy nagyvállalatnál például, ha a számlázással probléma merül fel, gyakran hetekbe kerül átvinni a javítási igényt, annyi részlegen megy keresztül. A szabadúszó sokszor ezt három kattintással elintézi. Megemlítendő még az is, hogy a megbízók leírhatnak bizonyos, a szabadúszó által számlázott költségeket az adóból, vagy visszatérítést kaphatnak. A legtöbb szabadúszó KATÁ-s vállalkozó. A KATA egy fix költségű adózási mód, mely bevételi felső határral rendelkezik.

Napjainkban egyre népszerűbb az a kisvállalkozási rendszer, miszerint egyes feladatkörök ellátásával több szabadúszót bízunk meg. Így létrejöhet egy szakmailag remek csapat, akiket nem kell állományba felvenni és az ezzel járó terheket viselni, a fizetés is kedvezőbb így. Az, hogy a szabadúszó mennyit keres elég tág kérdés, függ attól, hogy milyen szegmensről beszélünk: egy programozó, rendszergazda vagy gépészmérnök például elkérhet igen magas árat is. A másik faktor a munka hossza, sürgőssége, hogy részmunkaidőről, alkalmi munkáról vagy hétvégi munkáról van-e szó? A variánsok annyira szerteágazóak, hogy általánosítást nehéz megfogalmazni.  

Összegzés

Amikor szabadúszót bízunk meg, valójában nem egy, hanem kapásból több funkciót betöltő munkaerőt kapunk, aki sok téren flexibilis, a szakmájában profi és ránk szabott szolgáltatást képes nyújtani ebben a konvencionális piaci környezetben. A fizetés kérdését pedig egyből vele tudod egyeztetni. Megéri! Keress szabadúszókat a Pillan-GO-n!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!