Évértékelés: ezért elengedhetetlen minden szabadúszónak

Az évértékelő olyan, mintha leülnél őszintén beszélgetni önmagaddal.

Az előző cikkben megmutattuk, hogy miért nem egyenlő az év végi fáradtság, a kiégéssel. Most pedig - némileg a témánál maradva - az évértékelőt fogjuk részletesen kivesézni. Amikor már minden elcsendesült, a két ünnep között érdemes leülni, és végiggondolni, mik azok a célok, amik megvalósultak, és mik azok, amik nem. De igazából...

Miért is fontos az évértékelő szabadúszóként?

Ahhoz, hogy folyamatosan egyre jobb legyél, hogy fejlődni tudj, jó ha van egy kiindulási alapod. Az ember ezt néha, sajnos, hajlamos elfelejteni. Így lehet csak igazán mérni, és konkretizálni azt, hogy mennyit haladtál előre, tudtad-e a tartani a tempót, tudtad-e hozni a számokat, és összességében: elégedett vagy-e magaddal.

Szabadúszóként ez az évértékelő egy olyasfajta önvizsgálat, amikor teljesen őszintén beszélgetsz önmagaddal. Ha valamit nem sikerült megvalósítani, akkor miért nem? Te vagy a hibás, vagy esetleg egy rajtad kívülálló dolog?

Érdemes visszaemlékezned az év elejére, és hónapról hónapra – elméletben – végigjárni azt az utat, ami egészen idáig vezetett.

Milyen kérdéseket tegyél fel magadnak az évértékelő során? Megmutatjuk!

De milyen séma alapján értékeljünk? Milyen kérdéseket tegyünk fel önmagunknak?

Az évértékelőt úgy kezdd el, hogy konkrét kérdéseket teszel fel magadnak. Ezek persze meglehetősen perszonalizáltak, egyénfüggőek, így lehetetlen egy konkrét sablont adni hozzá, azonban a főbb támpontok a következők.

Vizsgáld meg a produktivitást

Mindennap tanultál valami olyat, ami hozzátett a tudásodhoz? Ha nem, miért nem? El tudtad végezni azokat a feladatokat, amelyeket szabadúszóként kiszabtál magadnak? 

A produktivitás megvizsgálása azért is nagyon fontos, mert szabadúszóként a saját magad főnöke vagy, tehát nincs, aki felelősségre vonjon. Te felelsz a haladásért, ugyanakkor a halogatás is rajtad áll.

Ha tudod magadról, hogy szereted végigpörgetni a híreket munka közben, vagy a Facebookot, és az Instát nézed, akkor a dolog egyszerű. Némítsd le a telefonodat, fordítsd el, hogy ne lásd a villogó ledet, és bizonyos időközönként (mondjuk 2 óránként) nézd meg a telefont. A másik megoldás, hogy letöltesz egy plugint, ha nem tudod megállni a böngészőben való Facebookozást. 

Ezek persze csak tippek, de a lényeg, hogy vállald magadért a felelősséget.

Nézd meg, megvalósultak-e a projektek

Elmentem-e “arra a” szabadúszóknak szánt tréningre? Sikerült-e megállapodnom “azzal a” céggel? Meghívtak-e előadni “arra az” előadásra?

Ha folyamatosan fejlődni akarsz, akkor újabb és újabb célokat kell keresned, hiszen az önképzés nagyon fontos. Közhelyesen szólva olyan kihívásokat kell keresned, amelyek a komfortzónádon kívül esnek, hiszen ezek visznek előre. 

Mit mondanak a számok? Sikerült elérni a célkitűzést?

Növekedett-e X százalékkal az oldalam/webshopom forgalma? Lett-e X százalékkal több ügyfelem/vásárlóm? Növekedett vagy csökkent a bevételem az előző évhez képest? Ha nőtt, mennyivel? Ha csökkent mennyivel, és miért? 

Érdemes megnézni az analitikai programokat, hogy miképp változott a forgalmad. Miután realizáltad a változást, nézd meg a számlázó programodban, hogy összességében mennyivel növekedett (ne adj isten’ csökkent) a bevételed az előző évhez képest. Ez már csak azért is jó, mert láthatod, hogy milyen úton haladsz. 

Nézd meg, mit szeretnél jövőre, és állíts össze egy tervet!

Mit szeretnél jövőre szabadúszóként?

Még több ügyfelet? Még nagyobb bevételt? Esetleg megtanulni néhány új skillt? 

Év elején mindig nagyon nagy a lelkesedés, azonban ezzel jó vigyázni, nehogy irreális célokat tűzz ki magad elé. Az irreális célok ugyanis, utólag megvizsgálva, könnyen zsákutcába vezetnek, és lelombozhatják az embert. 

Ahhoz tehát, hogy meg tudd valósítani a jövőben terveidet, egy tervre van szükséged. Jövőre is tarts velünk, hiszen részletesen megmutatjuk, hogyan tervezd meg a következő, 2020-as évedet úgy, hogy még hatékonyabb legyél!

Előre is kellemes karácsonyi ünnepeket, és boldog új évet kíván neked a Pillan-Go!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!