Fodrász árak: mennyit kérhet el a szakember 2022-ben?

A COVID pandémia kitörése mindenkinek megnehezítette az életét: sokan állásukat veszítették, vagy egyszerűen ellehetetlenültek a munkakörülményei. A szolgáltató szektor tagjai közül, akik képesek voltak az online átalakulásra, vagy volt elegendő tartalékuk, életben maradtak. Az egyik legnagyobb vesztesek a szépészeti és wellness szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok.

A pandémia hullámai között levegőért kapkodó szépségipar a 2021. áprilisi nyitáskor gyermeki örömmel, kedvezményekkel fogadta visszatérő és új vendégeit.

De a COVID indirekt hatásai ma már az árakban is észrevehetőek. Milyen mértékben mutatkozhat ez meg a fodrászárakban 2022-ben? A Pillan-GO fodrászaitól a következő információkat kaptuk:

Szőke fodrászfiú hajszárítóval, fehér ingben

Miből tevődik össze a fodrászati szolgáltatás ára?

Amikor a fodrászszékből, új frizuránkban gyönyörködve kiszállunk, a fizetendő összeg hallatán legszívesebben ott hagynánk hajunkat. 

“Ennyi, azért, hogy megmosta, vágott bele párat és megszárította a fodrász a hajamat?”

Igen, de ebben benne van az anyagköltség, a rezsi, az eszközhasználat, a szalonbérlet, a vállalkozói adó, a biztosítások, a fodrász szaktudása és a szolgáltatás időtartamának az ára. Sőt, akármennyire is “ingyenes, extra” szolgáltatásként van tálalva, ebbe az árba beleszámolják a szalondesign-t, az “ingyen” kávét, nasit, fejmasszázst. És azt se felejtsük el, hogy a mosdót is ingyen használjuk; már, ahol megengedett. Mi mennyit kérnénk, ha ezeket fodrászként mind ki kellene fizetnünk?

Fodrász deréköve fodrászkellékekkel felszerelve

A fodrászati árak tupírozása

Még jóval a pandémia kitörése előtti időktől, 2017. januárjától, visszanézhetőek a KSH adatbázisában a “Férfi hajvágás”, illetve a “Női hosszú haj mosása, vágása szárítása”, fodrászati szolgáltatások árfekvése.

 

2017.01.

2018.01.

2019.01.

2020.01.

2021.01.

2021.11.

Férfi hajvágás

1830

1890

2010

2110

2190

2320

Női hosszú haj mosása, vágása szárítása

3460

3580

3850

4120

4330

4600

Forrás: https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara

A pandémia első szakasza (2020.tavasza) alatt sem csökkenttették a fodrászok az árakat; azok tartották az átlagos növekedési tempót. De ezek, természetesen csak átlagértékek. A lokális különbségek számottevőek tudna lenni.

Fodrászturizmus vidéken?

Vidéki rokonokkal, ismerősökkel beszélgetve gyakran szembesülünk a ténnyel: vidéken kedvezőbb áron vágnak hajat!

Egy skót ilyenkor biztos azt számolgatná, érdemes-e fodrászati célból vidékre utazni?

Ez is lehet egy megoldás, de félő, nagy lesz a csalódás!

A vidéki fodrászatokra jellemző:

  • Kedvezőbb szalonbérleti díjak. Gyakoribb a saját szalonhelyiség.
  • Egy-egy községben “fodrászmonopóliumok” jönnek létre. Ezért biztos a fodrász bevétele, s nem kell szolgáltatásaival versenyeznie senkivel. Így a kevesebb szolgáltatással, esetleg alacsonyabb minőségű, olcsóbb alapanyag-használattal sincs probléma.
  • Kisebb szalon, kevesebb munkaerő; nem kell osztoznia a bevételen.

 

Hol kaphatok egy jó kis fejmosást?

Vidéken azért “könnyebb” a helyzet, mert nincs annyi lehetőség fodrászt választani. Legfeljebb 2-3 fodrász  jön szóba, s akkor már sokat mondtunk, egy kisebb város esetén. Faluban örülnek az emberek, ha legalább egy fodrász működik állandó jelleggel.

Ezzel szemben a fővárosban, s ma már talán pár nagyobb  vidéki városban egyre növekvőbb a verseny a fodrászok között a kliensekért. Itt a fogyasztó érezheti, hogy van több lehetősége, s ha nem elégedett a fodrász szolgáltatásaival, bármikor válthat. Emiatt az öntudatosság miatt sokkal kritikusabbak is a fogyasztók.

A nagyobb városokban egyszerre vannak jelen a fodrászhálózatok, a “bérelt fodrászszékek” és a kisebb fodrászatok.

A legkedvezőbb árszabást a fodrászhálózatok tudják nyújtani nagyságukból kifolyólag, viszont minél kisebb egy fodrászat annál személyesebb légkört tudnak kialakítani a vendégekkel.

A kisebb fodrászatok és a “bérelt fodrászszékek” mellett szól még az is, hogy a személyes igények, mind alapanyagot, mind kivitelezést illetően, könnyebben teljesíthetőek, hiszen nem köti a fodrász kezét a fodrászhálózat ezekre vonatkozó szabályzata, előírásai.

szőke kislány fodrásznál

Milyen szolgáltatások, milyen áron várnak ránk 2022-ben?

Szinte mindegyik fodrászat igyekszik valami speciálisat kínálni, amivel bevonzhatja és meg is tarthatja vendégeit. A fodrász emberi tulajdonságai, mint közvetlenség, kedvesség, nyitottság, barátságosság pénzben nehezen mérhető “szolgáltatások, extrák”, mégis hajlandóak vagyunk értük többet kiadni egy frizura alkalmával a fodrásznak.

A szakmai kompetenciák, valamint a rugalmasság már inkább megjelennek az árszabásban.

Az alábbiakban kigyűjtöttünk random 4 fővárosi fodrászatot és megközelítően az áraikat, hogy összevetve a KSH adataival láthassuk, mire számíthatunk 2022-ben.

Az árak FT-ban értendőek; 2021. novemberi adatok a fodrászatok honlapjairól:

 

Fodrászat 1

Fodrászat 2

Fodrászat 3

Fodrászat 4

Férfi hajvágás

6 ezer

 

8-9 ezer között

3490

Női hajvágás

9 ezer

1 ezer (mosással + szárítással)

9-10 ezer között

3490- 7290 (+mosás + szárítás)

Gyermek hajvágás

   

2590-3990

Teljes hajhossz festése (hosszú)

9 ezer

20-50 ezer (mosással, szárítással)

10500

17-21 ezer

+festék ára

120/g

  

80 grammig benne az árban

Női hajszárítás

6 ezer

  

1480-5770 (mosás+ szárítás)

Világosítás (hosszú)

18 ezer

 

8900

9590

Alkalmi frizura

8-15 ezer

3800-112900 között

 

2190-5590

EXTRA

Vegán termékek, környezettudatos szalon

Vegán termékek; fejmasszázs; egyszerre csak egy vendég

Világhírű fodrász

 

Időpontegyeztetéssel?

Igen

Igen

Igen

Igen

Miért fizetünk felárat?

A cikkben már többször is említést tettünk a fodrászatok extra szolgáltatásairól. Ezek, összegezve, a következők szoktak lenni a leggyakrabban:

  • Exkluzív szalon design
  • Vegán termékek
  • Ingyenes WIFI
  • Ingyenes kávé, frissítő, nassolnivaló
  • Ingyenes fejmasszázs
  • Lokalizáció
  • Hosszú, rugalmas nyitvatartási idő

Ezekért közvetlenül nem számolnak fel díjakat, azonban az árlisták összehasonlításánál könnyen rájöhetünk, hogy nem feledkeztek meg róluk a díjszabáskor a fodrászok.

A pandémia bebizonyította, hogy fodrászokra mindig szüksége lesz; szinte bármi áron. Nem is feltétlenül a szakmai dolgok miatt, hiszen otthon mindenki meg tudja mosni a haját, ha minden kötél szakad, illetve a YouTube videókról rengeteg fodrászkunszt elleshető. De azt az igazán jó cseverészést a fodrásszal…. Egy online fodrász sem tudja pótolni! 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.