Fodrász szakma 2021-ben: mi változott meg?

A márciusi lezárást követően a fodrászok is kinyithattak április 8-án és fogadhatták a vendégeket. Ez egyes szalonokban a vendégek megnövekedett számát jelentette, míg mások elégedetlenek voltak az alacsony mutatók miatt. A fodrászok számára az elmúlt egy hónapos zárvatartás lelkileg és anyagilag is megterhelő volt. Mint jópár szegmensben, a kényszerű bezárás itt is megmutatta hatásait.

A vendégekkel fizikailag érintkező fodrászok esetében sem volt ez másként. Legtöbbük számára ez azt jelentette, hogy tartalékaikból kellett élniük. Kisvállalkozásként most különösen nehéz boldogulni, a kormány erre való tekintettel a bezárás miatt egy hónapra mentesítette a fodrászatokat a tételes adó fizetése alól. Lássuk, hogyan boldogulnak a fodrászok a járványidőszakban 2021-ben!

egy fodrász pár nevet a földön

Akik átvészelik

Azok a fodrászatok nyithattak első nap, akiknek volt felhalmozott alapanyag-tartalékuk, amiből azonnal tudtak dolgozni. A külföldről érkező rendelések, érthető módon lelassultak, de akiknek volt miből, azok hazai elosztóktól még be tudták szerezni a szükséges kellékeket és még leltározni is maradt idejük. Az ilyen szalonok teljes gőzzel indultak neki a nyitásnak, a vonalak csak úgy izzottak.

Sok fodrász igyekezett pár nap alatt bepótolni az elmúlt időszak kiesését és éjt nappallá téve fáradozott a vendégek érdekében. Ők azok a szerencsések, akiknek kialakult vendégköre van, akik személyesen hozzájuk ragaszkodtak és alig várták a nyitást! A visszatérő vendégek pedig hálásnak bizonyultak, hiszen a fodrász szalon és a kozmetika mind olyan helyek, ahol a szépülés mellett a társas kapcsolatokat is ápolják, szakember és vendég között gyakran zajlanak baráti beszélgetések és az sem utolsó szempont, hogy a kellemes légkörből megújult külsővel térhetünk haza.

Az elmúlt időszak hozadékaként az emberek pedig megragadnak minden olyan lehetőséget, ami egy kicsit kimozdítja őket a monotonitásból, így egy-egy hajvágás igazi eseménynek számít. A bejelentkezések megemelkedett száma és a telefonbeszélgetések hosszabbodása is ezt jelzi: már nem csak gyors időpontegyeztetés zajlik, hanem egy-két jóleső, a családot és egészséget érintő kérdés is elhangzik a telefonban. Ezekben a szalonokban az első pár hét azonnal begtelt, miután világossá vált, hogy mikor szűnnek meg a védelmi intézkedések.

ferfi fodraszszalonban maszkos fodrasz hajat vagA profi fodrászatokban a folyamatos fertőtlenítés alapfeltétel és a szalonban korlátozott számban tartózkodnak vendégek, legtöbb esetben csak a fodrász maga, esetleg a fejmosó és egy vendég. Ez persze az egyszerre fogadható kuncsaftok számát lecsökkenti, így kevesebb bevételre számíthatnak.

Akiknek kevésbé megy jól a szekér

Azok a fodrászok, akik kisebb vendégkörrel rendelkeznek, sajnos nem biztos, hogy elég kuncsaftot tudtak visszacsábítani. Ez több ok miatt lehetséges, de az érintett szalonok a vendégek bizonytalan anyagi helyzetére hivatkoznak, vagy a betegségtől való félelem miatt nem mernek még visszatérni . A legnagyobb korlátozó erő természetesen a bizonytalanság, hiszen sem a vendég sem a fodrász nem tekinthet kiszámítható jövő elé, már ami az elkövetkezendő pár hónapot illeti, és ez pedig a forgalmon is meglátszik.

neveto no hajat vagjak

Összegzés

A fodrász szakmát a járványhelyzet okozta kényszerű bezárás kétféleképpen érintette: egyesek tartalékaikra hagyatkozva és készleteiket feltöltve újult erővel kezdhettek neki a nyitásnak, míg mások anyagi bizonytalansággal küzdenek. Fodrászokra pedig mindig szükség lesz, előbb-utóbb a járvány is véget ér, így minden fodrásznak erőt kívánunk! Kitartás és reméljük, hogy hamarosan mi is beülhetünk a fodrász székbe egy jó kis magazin társaságában!

Ha pedig fodrászt keresel, látogass el a Pillan-GO oldalára, ahol férfi-, és női fodrászok örömmel várják a megkeresésed!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!