Fotósok lehetőségei a világjárványban: átalakulóban a piac

Nincs mit szépíteni rajta, a COVID jelentősen megtépázza a fotósok lehetőségeit!

Még akkor is, ha vagyunk annyira szerencsések (és remélem, mindenki az, aki ezt olvassa!), hogy egészségben tudva magunkat ülünk a gép előtt azon gondolkodva, mi is legyen a következő lépés? Még akkor is tagadhatatlan a megszorítások és lezárások gazdasági következménye.

Ez különösképpen igaz a profi fotósokra, akik megélhetésüket emberekkel való interakcióval teremtik meg. Mivel ez jelenleg nem megengedett, így a beérkező számlákra is „rányomták a késleltetés gombot”.

fiatal fotos a tukorben fotozza magat

Erre persze mindenki másként reagál. Egyesek feltalálják magukat és fotósként új témákat fedeznek fel, egyesek kétségbe esnek, míg mások átmeneti, alternatív megoldásokat keresnek. Milyen megoldások kínálkoznak és hogy profitálhatunk fotósként a kialakult helyzetből?

A fotózás, fotósok és a COVID

Sokak évek alatt felépített fotós biznisze hirtelen hanyatlásnak indult, ahogy a vírus elérte hazánkat és a pánik úrrá lett az embereken: az esküvőket törölték, a ballagások szünetelnek csak úgy, mint a születésnapi bulik és a céges, hivatalos fotózások is. Az emberek lemondták a már lekötött megbízásokat és a rendezvényeket későbbi időpontokra szervezték át a távolabbi jövőben. Ez pedig nem könnyíti meg a fotósok helyzetét!

mutermi fotozason dolgozik egy fotos az asszisztensevel

Mely megbízások jelentek meg mégis a palettán?

A megváltozott viszonyok azonban olyan élelmes vállalkozók fantáziáját mozgatták meg, akik tudják, hogy ez a „holtidőszak” tökéletes alkalmat kínál üzletük számára, hogy új arculatot kapjon és újult erővel kezdjen majd neki a vírus utáni időszaknak. Így megszaporodott a professzionális portréfotózás iránti igény, mely egyaránt kiszolgálja az új arculatot építőket és a vírus alatt munkát kereső, jobb lehetőségekben reménykedő önéletrajz-csiszolókat is. A termékfotózások szintén kiemelt helyen vannak a jelenlegi megrendelések között, hiszen a vásárlás nagy része az online térbe helyeződött át, így sokszor az eladás sikeressége azon áll vagy bukik, hogy hogyan reprezentáljuk a termékünket. 

Talán nem is annyira megdöbbentő, de ebben a nehéz helyzetben a családok is ráébredtek, hogy milyen fontosak emberi viszonyaink, így kicsit minden, magán jellegű fotózás is keresettebb lett. Fotóst hívnak szűk családi eseményekre, mint a születésnapok, a karácsony vagy egyéb családi ünnepek. Az így elkészült képek „kordokumentumként” is szolgálnak majd és emléket állítanak ennek az időszaknak. Ajándékként adhatunk szeretteinknek profi fotóalbumot!

Ha fotós vagy, regisztrálj a Pillan-GO online közösségbe, hogy a megrendelők téged is könnyen megtalálhassanak, vagy mazsolázz a fotós állások közül!

fiatal hazasok fotozasa a buzamezon a fatyol koruloleli oket

Az ipar fel fog állni

Ez az egész elmúlik és vége lesz ennek az időszaknak. Ez biztos. Ugyanolyan lesz a fotósok élete, mint annak előtte? Ezt nem tudhatjuk, mint ahogy a folytatás keretei a többi szakmát érintve is bizonytalanok. Egy viszont igen valószínű: a fotós szakma túléli. Lesz az a végzős osztály, amelyik utólag tablófotókat akar majd rendelni. Megtartják még az elmaradt ballagást, szalagavatót és érettségi bankettet. Elkél az esküvői fotós és a jegyes fotós is. Lesz még nagy létszámú lagzi boldogan mosolygó, fiatal párral és születnek még cuki, pufók kis lurkók arra várva, hogy valaki lencsevégre kapja őket!

Mit csinálhatsz?

Koncentrálj rövidtávra! Vedd fel a kapcsolatot a klienseiddel és beszéljétek meg, hogyan tovább! Mikor és hol lesz a más dátumra tett esemény? Persze van olyan élethelyzet, mint például kisbaba születése, ami egy bizonyos időszakhoz kötött az ember életében. Ilyenkor ajánlj fel más megoldást, pl.: „a baba egy napja fotósorozat”. Légy kreatív! Elvégre ez egy fotós legfőbb erőssége!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!