Gyermekfelügyelet: a jó bébiszitter 3+1 ismérve

A gyermekfelügyelet akkor, amikor mi nem tudjuk ellátni ezt a feladatot a legfontosabb kérdések közé tartozik a család életében és egyáltalán nem mindegy, ki végzi el. A fiatal családok számára kiemelten fontos kérdés ez akkor, ha a nagyszülők még maguk is aktívan dolgoznak, így nem érnek rá az unokákra rendszeresen vigyázni. Ilyenkor segítség után kell néznünk. De vajon hol keressünk és milyennek is „kell lennie” egy gyermekfelügyeletre alkalmas személynek? Nézzük a jó bébiszitter 3+1 előnyös tulajdonságát!

A kedvesség és megbízhatóság a jó bébiszitter alaptulajdonságai

1) Felelősségteljes gyermekfelügyelet

Minden szülő felelősségteljes bébiszittert szeretne, hiszen ő az egyedüli aki ott van, amikor a gyerekeknek szükségük van rá. A felelősségteljes bébiszitter a gyermeket és a szülőt is egyaránt képes meggyőzni arról, hogy számíthatnak rá. Ez kezdődik azzal, hogy a bébiszitter tartja magát a megbeszéltekhez, időben érkezik és a szülők által meghagyottak szerint jár el, a gyerekek pedig bizalommal fordulnak felé és elfogadják tőle a segítséget, de a dorgáló szót is. A legfontosabb az, hogy a szülő bízhasson abban, hogy a bébiszitter képes helyesen megítélni szituációkat és a lehető legjobb módon eljárni, képes felismerni veszélyes helyzeteket és időben közbelépni.

2) Türelmes

A türelem és a kedvesség kéz a kézben járnak. Különösen igaz ez kisgyerekek esetében, akik, valljuk be őszintén, néha nekünk is az idegeinkre mennek, például a „miért?”-korszakukban.

Egy jó bébiszitternek türelmesnek kell lennie, ha kapcsolatot akar építeni a gyerekekkel, akikre vigyáz. A türelem segít, hogy a gyerekek megbízzanak benne és cserébe tiszteljék, illetve nagyobb eséllyel hallgassanak rá.

A játékos bébiszitter kreatív foglalkozásokat talál ki

3) Kreatív és játékos

A gyerekek imádják azokat a bébiszittereket, akiknek nagy a képzelőereje és akik segíthetnek mindenféle kreatív játék kitalálásban vagy a kézműveskedésben. A szülők nem kevésbé kedvelik ezt a kvalitást, hiszen olyasvalakit kívánnak a gyermekük mellé, aki képes aktív, kreatív és mókás programokat szervezni nekik ahelyett, hogy csak lerakja őket a „villanypásztor” elé. A jó bébiszitter tarsolyában mindig van egy-két, a gyerekek korosztályának megfelelő játék. Ezek nem feltétlenül drága dolgok, elég ha közösen gyurmáznak, rajzolnak vagy csak fogócskáznak a kertben.

Aktív gyermekfelügyelet: a bébiszitter lépést tud tartani a gyerekkel

+1) Aktív és egészséges

Az előző pontból adódóan szerencsés, ha a gyermekfelügyelettel megbízott személy aktív, de mindenképpen egészséges. A gyerekek tele vannak energiával, így nem árt, ha a bébiszitter képes lépést tartani velük. Ha a nagyszülők vigyáznak rájuk az jó móka lehet hébe-hóba, de a lurkók általában olyasvalakit preferálnak, aki képes futni, kúszni, mászni és aktívkodni velük. Az egészségesség kiemelt szempont, mivel a gyerekek immunrendszere még nem olyan fejlett és gyakrabban lesznek betegek.

Hol találhatunk megfelelő személyt?

Egyszerű! Keressünk olyan oldalakat, ahol a bébiszitterek hirdetik magukat és ahol ellenőrizhető referenciákat találhatunk róluk más szülőktől. Kiváló bébiszitterek profiljait lehet megtekinteni például a Pillan-GO oldalán.

Összegzés

A magyar családok körében is egyre gyakoribb, hogy bébiszittert alkalmaznak a szülők, hiszen a munkahelyi elvárások megváltoztak, sokan és sok órát dolgozunk a munkahelyeken, a nagyszülők pedig vagy távol élnek, vagy nem érnek rá mindig, ezért valahogy meg kell oldani a gyermekfelügyeletet. Az óvodai férőhelyek számának elégtelensége is gondot okozhat, illetve ha az iskolai szünetek teljes hosszára már nem terjed a szabadságunk. Ilyenkor bátran forduljunk szabadúszókat gyűjtő oldalakhoz és találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb bébiszittert, akár részmunkaidős állásra is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!