Gyógytornász vs. masszőr: mikor melyikre van szükség?

Az önfeledt mozgás örömét, sajnos gyakran csak azután tudjuk értékelni, mikor már akadályoztatva vagyunk benne. Olykor napokat ülünk végig minimális mozgást beiktatva, mert: “Munka, család, egyebek…”. Ami érthető, de nem egészséges. Majd kapunk egy figyelmeztető sérülést az Élettől, ami rákényszerít bennünket arra, jobb esetben, hogy mozogjunk. Kevésbé szerencsés körülmények között viszont “mozgási böjtöt” kell tartanunk.

Ha éppen bekövetkezett a baj, a “Nincs nagy gond! Mozog ez még!” öndiagnosztikák helyett forduljunk orvoshoz: háziorvos-, ortopéd vagy reumatológus, illetve traumatológus szakorvoshoz! A röntgen már sok mindent elárul. Az orvosi diagnózis és szakvélemény után, azzal együtt, már mehetünk tovább a javasolt irányba. Érdemes is! Sajnos a mai egészségügyi gyakorlatban rendszeres a “Pihentesse! Ne mozgassa!” javaslat, ami nem feltétlen viszi előbbre gyógyulásunkat. A diagnózissal együtt, annak függvényében azonban bátran fordulhatunk gyógytornászhoz, aki egyetemet végzett szakember megfelelõ élettani háttértudással.

Ismerkedjünk meg közelebbről vele és közvetlen kollégájával, a masszőrrel a Pillan-GO segítségével.

Férfi fizioterapeuta nyaki kimozgatást végez hölgy páciensen

Gyógyító tornáztatók, azaz gyógytornászok

A gyógytornászok olyan, egyetemi diplomával rendelkező egészségügyi szakemberek, akik biztos fiziológiai tudásra alapozott mozgásterápiás ismeretekkel és gyakorlattal rendelkeznek. A WCPT (World Confederation for Physical Therapy), aminek a Magyar Gyógytornászok Társasága is a tagja 1995-től, feltételként írja elő a négyéves, függetlenül ellenőrzött, akkreditált egyetemi képzést, amely garantáltan felkészíti a hallgatókat az önálló, felelősségteljes, szakszerű munkavégzésre, melynek része a diagnosztika, terápiás terv összeállítása, a terápia elvégzése, illetve annak felügyelete és irányítása.

A gyógytornász szakma egy életre szóló hivatás. A képzés a BSc diplomával nem fejeződik be. A legtöbben tovább folytatják tanulmányaikat Fizioterapeuta MSc-n. Ezután veszi kezdetét a még közel negyven éven át (a nyugdíjig) tartó kreditgyűjtögetés (a pszichológus képzéshez hasonlóan). Ez azt jelenti, hogy megadott időkereteken belül (3; 5;10 évenként),  gyakran önköltségen, tovább kell képezniük magukat, különben elavul a diplomájuk. Ezért egyfelől nyugodtak lehetünk: aki a gyógytornász hivatást választja, mindig naprakész. Papíron legalábbis.

Ettől függetlenül, természetesen rengeteg emberi tényező is szerepet játszik abban, ki hogyan viszonyul a pácienshez. Empátia, türelem, kedvesség a szakértelem fontos kiegészítői. Illetve, az sem mindegy, hogy az adott tanfolyamokon milyen eredményeket ért el az illető gyógytornász, és a friss információkat valóban alkalmazza-e.

ugróiskola gyógytorna részeként

A megfelelő gyógytornász kiválasztása:

 • Ha van konkrét problémánk, keressük fel háziorvosunkat! Ő továbbirányít bennünket ortopédiára, reumatológiára, belgyógyászatra, neurológiára, góckutatásra vagy gyógytornászhoz. Ne ijedjunk meg! A gyógyulás legfontosabb összetevője a helyes diagnosztika!
 • Mozgásszervrendszeri problémáink olykor nem vázizom vagy csontrendszeri eredetűek. Ilyen esetekben előbb a belgyógyászati, idegrendszeri problémát kell megoldani, majd, illetve, azt kiegészítve jöhet a gyógytorna. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a diagnosztika jelentőségét.
 • A gyógytornász munkája elmondhatatlanul fontos, de akkor, amikor valóban arra van szükség.
 • Amennyiben nincs diagnózisunk, akármennyire is jelentéktelennek tartjuk problémánkat, kezdjük az orvosnál!
 • Ha korábban született diagnózis (gerincferdülés, lúdtalp, korábbi baleset) de eddig nem vettük igénybe a gyógytornász szolgáltatásait, vagy bármely okból kifolyólag váltani szeretnénk, a következőképp járjunk el:
 • Amennyiben van a környezetünkben érintett személy, aki már járt gyógytornásznál, kérdezzük meg tapasztalatairól, s vegyük figyelembe választásunkkor!
 • Ezek hiányában pedig:
  • Győződjünk meg, hogy a gyógytornásznak van-e a WCPT szerint is akkreditált diplomája; akár hazai, akár külföldön megszerzett.
  • Érdeklődjük meg, hogy aktuális problémánkat illetően mennyire rendelkezik speciális ismeretekkel.
  • Kérjük meg, hogy az orvosi diagnózis alapján állítsa össze a tervet.
   Aki szakképzett gyógytornász, szó nélkül így fog tenni; legfeljebb egyéni tapasztalatai, tudása alapján ajánl megalapozott, új eljárásmódot.
  • Állapotfelméréssel, egészségügyi történet kikérdezésével fogja kezdeni a munkáját. Ne ijedjünk meg a furcsa tekintetek miatt: a gyógytornász az első pillanattól kezdve állapotot mér fel a szemével is.
  • Óvatosak legyünk a gyógytornász végzettség nélküli csontkovácsokkal, különféle kimozgatókkal, “Joint therapist”-ekkel, “Craniális terapeutákkal”…. Kétség nem fér hozzá, hogy vannak közöttük gyógytornászokat is felülmúló tudással és gyakorlattal rendelkezők. Hozzájuk forduljunk bizalommal, ha már beszéltünk olyan emberrel, akinek bizonyítottan tudott segíteni az illető. A papír nem minden, de egyfajta biztonságérzetet adhat.
  • Vigyázzunk, mert néhány, a gyógytornához kapcsolható OKJ-s képzést elvégzett “szaki” gyakran gondolja úgy, hogy pár latin szó megtanulásával az egész emberi vázizomrendszer, annak működése, a betegségekkel, elváltozásokkal és lehetséges terápiáival együtt a fejébe kerültek. Mivel a legtöbb ember mindent megtenne az egészségéért, ez a szakterület a szélhámosoknak is vonzó “karrierlehetőség”.
  • A Pillan-GO oldalán a fenti elvárásoknak megfelelő, megbízható gyógytornászok várják, hogy segíthessenek.

elektroterápiás térdkezelés

Miben lehetnek segítségünkre?

Gyógytornászokat általában a baj bekövetkezte után keressük fel. Bár sokan drágálják szolgáltatásukat, valójában az egyik legjobb befektetés! A gyógytornász célja a páciens kezének (lábának, csípőjének, gerincének, csuklójának, térdének…) a mielőbbi elengedése. Mozgatnak, tanítanak, követnek, felügyelnek, ellenőriznek. Átadják a hosszú évek alatt felvett, tanfolyamok tucatjain és rengeteg plusz önszorgalommal megszerzett tudásuk egy részét, hogy utána otthon, magunktól is kezelhessük saját magunkat. Megmutatják, ezen felül, hogyan előzhetjük meg a bajt a jövőre vonatkozóan.

Bár hatalmas szaktudással rendelkeznek, az emberi szervezetbe ők is csak, egyelőre röntgen, ultrahang, CT és MRI  segítségével látnak bele. Sokan gondolják, hogy gyógytornászhoz csak a sportolók és a balesetet szenvedők járnak. Elsősorban valóban, de az enyhébb gondokkal küzdők is (skoliózis, lúdtalp, hanyagtartás, elhízás vagy kardiológiai okok miatti mozgáskorlátozottság…) a diagnózis felállítása után, bátran forduljanak hozzájuk!

A gyógytornászok járatosak a fizioterápia minden területén így a hydro- és balneoterápiában,  elektroterápiában, aktív és passzív mozgás- és manuálterápiás (PNF, stretching, Bobat-) módszerekben, sőt a masszázstechnikákban is. Mivel tudásuk sokkal komplexebb egy masszőrnél, ezért a terápiás jellegű masszírozási feladatokat továbbadják kollégáik, a masszőrök felé.

lávaköves masszázs

Az aranykezű masszőr!

Hozzájuk bátrabban fordulunk azzal a reménnyel, hogy kimasszíroz belőlünk minden fájdalmat. Valamint kellemesebb mint a gyógytornász, hiszen ilyenkor mi csak fekszünk és “tūrünk”. 

Mégis, ha az egyszerű izomfáradtságon kívül komolyabb, addig tisztázatlan eredetű gondjaink vannak, előzze meg a masszőr felkeresését egy orvosi látogatás! Egy rosszkor, rossz helyen alkalmazott masszázs, sajnos, okozhat problémákat.

A masszőröket Magyarországon OKJ-s, illetve annak megfelelő tanfolyamokon képzik. A legmagasabb szinten a gyógy- és sportmasszőrök állnak, akik az orvosi  terminológiát is akadály nélkül értik és alkalmazzák. Rajtuk kívül vannak az egyéb wellness masszőrök: lávaköves, relaxáló, aromaterápiás, arcmasszőrök. Általában gyógy- és sportmasszőri végzettséghez kötött a nyirokmasszőr és a reflexológus szakképesítés. Ezek már túlmutatnak a rekreációs célokon. Az ilyen szolgáltatásokat lehetőleg diagnosztikával a kezünkben, szaktanácsra vegyük igénybe!

talpreflexológia

Masszírozni mindenki tud!

Egy alapszinten igen. Azonban a masszőri munka hatalmas állóképességet követel, és a masszőr egész testet igénybe veszi, nem csak a kezét.

A wellness-központokban, általában svédmasszőrök dolgoznak, akik frissítő masszázst adhatnak. Belőlük van a legtöbb, hiszen a tanfolyam akár egy féléven belül elvégezhető, s önállóan is dolgozhatnak.

Sportmasszőrökkel főleg egyesületeknél találkozhatunk, vagy edzőtermekben hirdetik magukat. Több személyi- vagy fitness edző is elvégzi ezt a képzést, hogy bővítse szolgáltatási repertoárját.

A gyógymasszőrök rendelkeznek a legkomplexebb tudással a masszőrök között. Viszont a gyógymasszőri tevékenységet (nyirok-, szegment-, csonthártya-, kötőszöveti masszázs), elvileg, csak orvosi felügyelet alatt, vagyis orvos mellett rendelve alkalmazhatják.

Papírja mindenkinek lehet!

Valóban, egy svédmasszőri bizonyítvány egyszerűen, bárki által megszerezhető. A megfelelő anatómiai és élettani alapok, azonban, gyakran nem ivódnak ennyi idő alatt be a masszőrhallgatókba.

Viszont nagyszerű kereseti lehetőség, akár fő-, akár mellékállásként, ezért népszerū szakma.

Bármilyen masszázst veszünk igénybe, a masszőrnek kötelessége kikérdezni bennünket fizikai állapotunkról, hiszen vannak kontraindikációk, melyek fennállása esetén kifejezetten tilos masszíroztatni (magas vérnyomás, terhesség első és utolsó hónapjai, tumor). Ennek elmaradása legyen intő jel számunkra!

Thai-masszázs

Egy speciális, gyógytorna és masszázs elemeket is alkalmazó, nagyerejű kezelés. Nagyon divatos és elterjedt. Általában ázsiai hölgyek végzik. Ők másféle módszerekkel diagnosztizálnak. Lehetőség szerint olyan Thai masszőrt válasszunk, akit orvos ajánl számukra, hiszen az ő végzettségüket kevésbé ellenőrzik. Nagy szaktudással és gyakorlattal rendelkeznek, ami elismerendő. Azonban ehhez nem mindig társul elegendő szakmai alázat és felelősségtudat.

Bordásfal, gimnasztikai labdák gyógytornász tornateremben

Összegzésképp

 • Bármilyen fájdalmat érzünk mozgásszervrendszerünkben (ízületek, izom, végtagok, gerinc…) forduljunk legelőször orvoshoz, legalább házi orvoshoz!
 • Diagnosztikával a kezünkben, kérjük gyógytornász segítségét, ha súlyosabb, főleg ízületeket érintő, összetettebb mozgást akadályozó problémáink vannak; balesetből lábadozunk; sérvvel, gerincferdüléssel küzdünk vagy szimpla hanyag tartással; komolyabb mozgásrendszeri betegségben szenvedünk.
 • A masszőr a gyógytornász munkáját nagyszerűen kiegészítheti azzal együttműködve.
 • Amennyiben egyeztettünk orvossal, és “egyszerű” mozgáshiány, egyoldalú megerőltetés, fáradtság áll a háttérbe, vegyük igénybe svéd- vagy más wellness masszőrök szolgáltatásait igénybe.

 

A mozgás hatalmas ajándék! Becsüljük meg, alkalmazzuk, vigyázzunk az azt létrehozó apparátusunkra! Szakemberre ne sajnáljuk a pénzt, mert sokat tanulhatunk tőlük, s a mūtéttől is megmenthetnek minket! Már csak egy portálra lenne szükség, ahol szabadon kereshetsz gyógytornászokat és masszőröket? Már repül is: Pillan-GO!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.