Házi ápolás vagy idősotthon: ez segít a családi döntésben

Nehéz és kényes téma az idős hozzátartozónkról való gondoskodás kérdésköre és sokszor itthon még mindig tabunak számít. Ideális esetben az érintetteknek nem egyedül kell megbirkóznia a döntéshozatal felelősségével, miszerint a házi ápolás vagy az idősotthon mellett dönt-e a család? Sok tényező befolyásolhatja a végső kimenetelt, mérlegeljük egy kicsit a szempontokat!

Az idősgondozókra ilyenkor hatalmas szükség van

Bizonytalanság

Amikor az idősebb szülő olyan állapotba kerül, hogy már nem képes önállóan ellátni magát, az őt is és a hozzátartozókat is kihívás elé állítja. A gyermek jó szándéka a legtöbb esetben jelen van, de sokan úgy érzik, kicsúszik a kezükből az irányítás, tehetetlenek a szituációval szemben és csak tapogatóznak, merre is tegyék meg a következő lépést, hogyan is induljanak tovább? A terhek jobb esetben nem egy, hanem több családtagra nehezednek, akiknek közös döntést kell hozniuk az érintett idős családtag ápolására vonatkozóan.

A régi időkkel ellentétben ma már más szelek fújnak. Míg a mi szüleink és nagyszüleink korában is természetes volt, hogy az idős családtagról a szülő vagy nagyszülő együttesen gondoskodik otthonában, addig ma ez sok esetben kivitelezhetetlen: a családtagok messze élnek egymástól és a gyermek aktívan dolgozik.

A gyermekvállalás kitolódásának köszönhetően jellemzően kisebb vagy tinédzserkorú gyermekeikről is gondoskodniuk kell az ún. „szendvicsgeneráció” tagjainak, akik kétfrontos háborút vívnak a felelősségvállalás és mindenhol helytállás csatájában, ami igen gyorsan bűntudathoz, kialvatlansághoz és kiégéshez vezet – ezzel párhuzamosan a családi és egyéb kapcsolatok rovására megy, ami a munkahelyi teljesítményt is erősen befolyásolja.

Az idősgondozás segíthet szeretteinken és rajtunk is

Szorult helyzet ez, amiben a legerősebb faktor a bizonytalanság, hiszen nem tudhatjuk, meddig áll fenn ez az állapot és nekünk meddig kell helytállni az adott szituációban? Nincs kerete a feladatnak, ami a végeláthatatlanság árnyékát vetíti a helyzetre és ismét kettős bűntudatot okoz: egyrészt nem kívánjuk, hogy vége legyen, másrészt szabadulnánk a bizonytalanságtól, miközben vagy-vagy döntéseket kell meghozni: ma éppen a szülővel vagy a gyerekkel foglalkozom?

Házi ápolás vagy idősek otthona a megoldás?

Az érintett családok többsége előbb utóbb szembesül ezzel a dilemmával. A kérdés eldöntéséhez a legfontosabb szempont talán az, hogy az idős hozzátartozó vajon súlyos, szakszerű ápolásra szoruló betegségben szenved-e vagy sem? Amennyiben igen, úgy nincs sok választásunk, az idősek otthona lehet a megoldás. Az idősotthon kiválasztása persze megint egy külön téma, amit itt most hosszasan nem tárgyalunk.

A házi ápolás nem szakítja ki az időseket a környezetükből

Amennyiben a hozzátartozó részben képes magát ellátni és helyzete megengedi, hogy ápolót fogadjunk mellé, úgy érdemes mérlegelni, hogy kiszakítsuk-e megszokott környezetéből ? Van olyan, akinek az idősek otthona jót tesz, hiszen hasonló problémákkal szembesülők társaságában lehet. A másik véglet azok csoportja, akik ragaszkodnak jól megszokott életkörülményeikhez. Nekik hathatós megoldás az otthoni ápolás.

Megbízható ápolót találni szintén kényes feladat, amit már előző cikkünkben elemeztünk. A Pillan-GO oldalán például  kereshetünk szakképzett munkaerőt, hogy szerettünkről gondoskodjon és némi nemű terhet levegyen a vállunkról. Természetes, ha szeretnénk időt tölteni a szívünknek kedves hozzátartozóval, így a megváltozott helyzet beálltával érdemes kidolgozni egy menetrendet a rendszeres látogatásokról és gondoskodni arról, hogy az együtt töltött idő minőségi legyen. Ez megnyugvást adhat mindkét félnek.

Összegzés

Életünk egyik legnehezebb döntése mentális és fizikai határainkat is erősen feszegeti. A házi ápolás vagy idősotthon kérdésköre komplex és szívbemarkoló téma, mellyel remélhetőleg nem egyedül kell szembenéznünk. Megkönnyítheti a helyzetet a nyílt kommunikáció és a családi segítség. Ebben az élethelyzetben mindenkinek kitartást és sok erőt kívánunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!