Hogy hozd ki a legtöbbet a nyárból távmunkában szabadúszóként? 3+1 tipp

Télen hajlamosabbak vagyunk otthon, takaróval begöngyölve a kanapéról nyomkodni a gépet míg mackóhájat növesztünk, és mikor a tavasz bontogatja a szárnyait ráébredünk: hoppá, mindjárt itt a jó idő, ki lehet menni. Így, hogy a karantén belerondított ebbe a folyamatba talán még hatványozottabban érezzük,  hogy végre itt a nyár! Szabadúszóként ez lehet az év megkoronázása, ha ügyesen csináljuk. Vannak azonban hátulütői is a fene nagy szabadságnak. Nézzük, hogy érdemes összehangolni a munkát és a pihenést távmunkában, persze csak a „kellemest a hasznossal” elv szigorú szem előtt tartása mellett!

fuben fekve dolgozik szemuveges no laptopon

1) Maradj produktív!

A nyári szellő megsimogat és életre kelt. A napok hosszabbak, így hajlamosak vagyunk több órát dolgozni magasabb hatásfokkal. Nyolckor felkelni sem olyan utálatos többé: kinyitjuk az ablakot és árad be a napfény és az élet. Különösen akkor, ha korán kezdjük a napot produktívabbnak és magabiztosabbnak érezzük magunkat és többet végzünk el adott idő alatt. És ez így ismétlődik meg újra és újra. A távmunka óriási előnye a légkondi! Ha irodában dolgozol, a hőmérséklet a vita örök tárgya. Na de otthon ki a főnök? Eltaláltad, Te. Táncikálj el a fürdőrucidban a terasztól a konyháig és bömböltess akármit, nem szól rád senki! Persze ha nem rendelkezel terasszal, kerttel és egyéb nyalánkságokkal ne keseredj el, vannak még opcióid!

2) Virtuális tér helyett igazi!

Néha csak egy kis környezetváltozás szükséges a hangulatváltozáshoz és az inspiráció-gyűjtéshez. A nyári hónapok tökéletesek arra, hogy új kedvenc helyek után kutassunk és otthoni távmunkáról „akárhonnan dolgozósra” váltsunk, elvégre nyár van. Menj el abba a kerthelyiséges kávézóba amivel már régóta szemezgetsz. Az is elképzelhető, hogy rábukkansz egy gyöngyszemre, ahol lehetséges ügyfelekkel találkozol vagy egy étteremre, ahová elviheted őket munkamegbeszélésre a későbbiekben. Amennyiben egyedül mész, mindig vidd magaddal a jegyzetfüzetedet vagy a laptopodat mert sosem tudhatod, mikor támad egy jó ötleted!

fiatal szemuveges ferfi integet laptop mellol

3) Építs kapcsolatokat!

Mindegy, hogy egy új kávézóban, parkban, koncerten vagy fesztiválon találkozol emberekkel tény, hogy a személyes kapcsolatok építése és a jó benyomás, amit spontán módon keltesz  potenciális ügyfelek garmadáját hozhatja el neked. Persze nem kell mindenkire úgy nézni, mintha feltétlenül akarnánk tőlük valamit, de a jó idő miatt most többen vannak szabadtéren. Innen már nem nehéz megcsinálni a matekot. Egy új ismeretség során általában előkerül a téma, hogy ki mivel foglalkozik. Ilyenkor legyél felkészült! Vigyél magaddal névjegykártyát vagy promóanyagot akár a telefonodon is. Ártani biztos nem árt! Amellett hogy otthoni távmunkában produktívabb lehetsz, iktass be olyan szakaszokat, amikor máshonnan dolgozol vagy egyszerűen csak szocializálódsz. Hidd el, megéri. 

Röppenj, mint egy Pillan-Go!

+1) Nyaralás vs távmunka

Mivel távmunkában dolgozva nem vagyunk helyhez kötve (és ez a legjobb az egészben), így megvan az a szabadságunk, hogy  helyet változtassunk. Évek alatt már mindenki felhalmozott annyi tapasztalatot hogy tudja, képes-e és akar-e egyáltalán nyaralás közben  a munkájával foglalkozni? Ha az éves , nagy családi nyaralásról van szó , nem ajánlott a laptopon pötyögni míg mindenki a kötelékeket ápolja. A többi esetben azonban mi döntjük el elég fegyelmezettek vagyunk-e ahhoz, hogy egyensúlyt teremtsünk a szórakozás és a kötelesség között. És ha nem, akkor is irány a Balcsi, csobbanj egyet és igyál meg egy jó pohár bort! Egész évben keményen dolgoztál, megérdemled!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!