Hogy válassz jó kertészt - ezekre érdemes odafigyelni!

A falvakban, kisebb községekben a lakosság többsége kertes családi házban él. Általában mindenki saját maga kertésze. Legfeljebb a szomszédtól, barátoktól kérnek tanácsot, lesnek el valami jó kertész-fogást az emberek.

Sok közöttük az komoly hobby kertész szinte arborétumszerű udvarral. Más portákon viszont a szükséges fűnyíráson kívül, semmi aktivitás nem történik a kert fejlesztéséért.

Mi lehet a baj ilyenkor?

Nincs rá igény? A pénz-, idő- vagy a szakértelem hiánya?

Legyen akármi is az ok, egy jó kertész lesz a megoldás! 

Ki számít jó kertésznek? Ebben nyújtunk most segítséget.

KERTÉSZeti alapfogalmak

A kerttel, zöld területek kialakításával, gondozásával több szakma képviselõje is foglalkozik; különböző feladatokat ellátva a kertészeti szakmán belül. Végeredményben mindegyik kertész, csak más-más szinten. Ismerd meg őket, hogy tudd, kire van szükséged!

Kertészeti munkások

Betanított munkásokról van szó, de nélkülük a meseszerűren megtervezett kertek nem jöhetnének létre.

Bár a kertész maga is mindig ragad eszközt, vannak akkora területek, amelyet egyedül nem bírna el. Ezért fogad maga mellé rendszerint kertészeti vagy idénymunkásokat.

Kertészeti munkás paprikát palántol szalmakalapban, leguggolva

Kertész

Olyan, érettségivel is rendelkező szakember, aki képes szakszerűen ellátni a kertészeti ágazathoz tartozó növénytermesztési, -gazdálkodási feladatokat és jártas az ezekkel kapcsolatos műszaki, kivitelezési, forgalmazási teendőkben is.

Egy kertész több szakirány közül választhat specializációt:

  • Dísznövénytermesztő, virágkötő kertész
  • Gyümölcstermesztő kertész
  • Zöldségtermesztő kertész
  • Gyógynövénytermesztő kertész
  • Parképítõ- és fenntartó kertész

Amikor kertészt keresel, célszerű rögtön ezek alapján keresni.

Háromtagú kertész brigád zöld kertésznadrág egyenruhában, fűnyíróval, virágpalántákkal egy udvaron

Kertészmérnök

Ő már egyetemet végzett kertész szakember. Mindent tud, elméletileg és gyakorlatilag is, amit egy kertész tud, de ismeretei sokkal mélyebbek és bővebbek. 

A kertészmérnök is képes ásni, kapálni, metszeni, nyírni, oltani, permetezni, ültetni… De a komplex kertészeti tudása miatt ezek optimális megszervezésével, fejlesztésével, tervezésével, koordinálásával foglalkozik. 

A kertészmérnök már mindent nagyban csinál; vagyis nagyobb összefüggő területeket gondoz; üzemi szintű tervezést, gazdálkodást hajt(tat) végre.

Ha több hektáros területet szeretnél eligazíttatni, akkor kertészmérnököt hívj! Viszont, ha csupán az udvarodat szeretnéd rende hozatni, anyagilag is jobban jársz egy nagyszerű kertésszel.

Fehérköppenyes női kertészmérnök egy üvegházban a palánták előtt jegyzetével kezében mosolyog

Tájrendező, kertépítő mérnök

A tájrendező, kertépítő mérnök szintén egyetemet végzett szakember. Őt szintén nagyobb beruházások alkalmával hívják önkormányzatok, szervezetek, illetve rezidenciával rendelkező magánemberek.

Tudása a kertészeti ismereteken kívül kibővül településüzemeltetéssel is. Műszaki és művészember egy személyben.

Az általa megtervezett kertek megvalósításához kertészekre és kertészeti munkásokra neki is ugyanúgy szüksége van, mint a kertészmérnöknek.

Tájrendező mérnök nő ül tervei fölött a napfényes ablakban

Többet kertÉSSZEL, mint erővel!

A főváros és más nagyvárosok külvárosaiban már sokkal nyitottabbak az emberek kertészt fogadni. Vidéken még inkább szégyellik, az emberek: “Mit fognak szólni?! Milyen lusta vagyok, hogy még a kertemet sem vagyok képes elrendezni?!” “Mit mondanak majd, mi ez a flanc?!” Ezeken az önkorlátokon valaki vagy túllép, vagy erőlködik maga tovább. A kertész ott fog segíteni, ahova hívják. 

Kertész létráról tuját nyír egy speciális sövénynyíróval

Hazánkban, ha kertészt hív valaki, az többnyire 1–2 projectmunkát jelent; nem heti szintű kertgondozást. Ezért felesleges “félni” a mások negatív véleményétől.

Magyarországon a kertészek általában nem állandó alkalmazásban lévő személyek, akit a leggazdagabb emberek engedhetnek meg maguknak. Ez alól kivételt képeznek a közterületeket ellátó, állami foglalkoztatásban lévő kertészek. Illetve, akiket néhány nagyobb szervezet vagy cég foglalkoztat állandó jelleggel. Persze, ugyanolyan végzettségű kertészekről van szó minden esetben.

Női kertész feladatot hajtat végre férfi kertész kollégájával egy faiskolában

Abban segít, hogy a rendelkezésre álló udvar, földterület a leghasznosabban és legesztétikusabban legyen beültetve, elrendezve, kialakítva.

A kertész:

  • segít kiválasztani az igényeknek megfelelő legalkalmasabb növényeket, módszereket.
  • tájékoztat az adott terep lehetőségeiről.
  • segít a praktikus kialakításban.
  • biztosítja a megfelelő eszközöket, szakembereket.

Idő- és pénzhatékonyabb kertészt fogadni, mint saját magad kutakodni, nem feltétlen szakszerű oldalakon és próbálkozni, az egyébként nem olcsó, kertészeti módszerekkel, eszközökkel.

A jó kertész ismérvei

Minden szakmában vannak jók, jobbak és kevésbé jó szakemberek. A kertészek között is megtalálható mindhárom kategória. Viszont egyikre sincs ráírva, melyikbe tartozik. Ezért mindig az ügyfélnek, Neked kell szemfülesnek lenni.

Jöjjenek a legfontosabb szempontok, ami alapján kiválaszthatod a Számodra legmegfelelőbbet.

Elégedetten mosolygó, karba font karú, rövid hajú kertész hölgy

Ügyfélközpontú

Bár ez nem igényel kertészeti szaktudást, enélkül azt nem is fogja tudni átadni ügyfelének a kertész; vagyis, szinte, hiábavaló.

A kertész egyben tolmács is, aki lefordítja az ügyfél igényeit a megvalósítás nyelvére, és elmagyarázza érthetően, türelmesen a kertészeti lehetőségeket ügyfelének. 

Tudását az ügyfél igényeinek lehető legoptimálisabb kivitelezésére használja, s nem a saját ízlését erőlteti a kerttulajdonosra.

Komplex kertészeti szaktudású

A kertész számára a gyakorlati és elméleti tudás kéz a kézben jár. Olyan tanácsokat ad, amiket praktikusan, az ügyfél pénztárcájához mérten meg is lehet valósítani, illetve, ő maga, a kertész, képes is kivitelezni. 

A jó kertész munkáját nem azzal fejezi be, hogy átadja a kertet ügyfelének, hanem azzal, hogy el is látja őt szaktudással, tanácsokkal, hogyan tarthatja fenn kertje egészségét, szépségét az ügyfél a jövőben.

Az elhivatott kertész folyamatosan frissíti, bővíti tudását, így garantálva a legjobb minőséget ügyfeleinek.

érdein támaszkodó kertész a napsütéses kerben vödörrel a kezében, fűnyíróval a háttérben

Holisztikus kertész

Vagyis nem csak a kert egy problémáját szeretné mindenáron megoldani, hanem mindig az egész kertet veszi figyelembe. Ha van egy nagyszerű kertészeti ötlet, de az nem illik a kert egészébe, akkor képes alternatív lehetőségeket felajánlani ügyfelének.

Ezen túlmenően, nem csak a kert szépségét, hanem a környezet egészségére is ügyel a holisztikus kertész. Lehetőség szerint a legkörnyezetkímélőbb eszközöket, módszereket alkalmazza, s ügyfelének is átadja ezt a szemléletet.

 

Itt a tavasz vége, nyár eleje: a kinti munkák szezonja. Te is szeretnéd végre kertésszel elrendeztetni portádat? Nézz körbe a Pillan-GO-nál és találd meg kertészedet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.