Hogyan add el a terméked freelancerként a célcsoportodnak?

Előző cikkünkben hosszú zarándokútra indultunk. Bemutattuk ugyanis, hogy a freelancerként hogyan határozhatod meg a célpiacodat, illetve hogyan alakíthatod ki a Buyer Personádat, vagyis azt a személyt, akinek a termékedet el fogod majd adni. Most pedig elérkeztünk az El Camino végéhez, és megmutatjuk, miként juttathatod el a termékedet a célcsoportodhoz.

#3 A zarándokút vége(?)

Emlékszel még, amikor az előző cikkben a szabadúszó életmódot egy önismereti zarándokúthoz hasonlítottuk? Nem véletlenül, hiszen – ahogyan az El Caminot – úgy ezt is három szakaszra lehet bontani.

A freelancer életmód olyan, akár egy zarándókút.

Az első szakasz önmagad kereséséről szól, amikor már van egy elképzelésed arról, milyen terméket, szolgáltatást szeretnél nyújtani az embereknek, azonban még nem tisztult le teljesen a kép.

A második periódus a relevációról, vagyis felvilágosodásról szól: ebben az esetben már tudod, hogy szabadúszóként konkrétan mit szeretnél eladni, és azt is, hogy kinek, azonban nem tudod, milyen úton, milyen csatornákon tudod megközelíteni a potenciális ügyfeledet.

A harmadik periódus az El Camino vége, ami igazából – talán kissé közhelyesen – egy új út kezdete is egyben. Ebben az esetben már csak meg kell mutatnod a megfelelő csatornákon a célpiacodnak, hogy létezel – ez azonban szintén nem könnyű mutatvány. 

A cikkben továbbra is azt a vállalkozót “játszod”, aki szeret videózni, és a hobbija a főzés, aminek fúziójából egy  “gasztrós-imázsfilmes” vállalkozást alapít, aki segít az étteremvezetők marketingjének hatékonyabbá tételében. (Érdemes felfrissíteni az előző cikkben is felvázolt Buyer personát, “aki” megmutatta, hogy milyen csatornákon kommunikál leginkább a célcsoportod. Ez a csatorna lehet a Facebook, az Instagram, vagy akár a blogok is).

Ezek alapján – egy komplett szolgáltatás keretében – érdemes lehet több szabadúszóval vagy online marketinges céggel, ügynökséggel is együtt dolgoznod. Hiszen egy szövegíró és egy social media guru is segítheti az étteremtulajdonos kommunikációját, a segítségükkel pedig még komplettebb szolgáltatást nyújthatsz.

De hogyan is állj neki mindennek?

Juttasd el az üzeneted a célcsoporthoz

Először is szükséged lesz egy weboldalra, és egy Facebook-oldalra. Ez utóbbit te magad is létrehozhatod.

Ha van szabad kapacitásod és kellő affinitásod hozzá, akkor pedig a weboldalt is elkészítheted WordPress segítségével. Maga a WordPress egy olyan CMS (Content Management System – vagyis tartalomkezelő rendszer), amely teljesen ingyenes, és felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik. Azonban ha szeretnél egy professzionálisabb oldalt, és nem kell meghúznod túlságosan a nadrágszíjat, akkor érdemes egy profi szabadúszóra, vagy akár egy ügynökségre bízni a site elkészítését.

Fontos, hogy előtte inspirálódj, és konkrét elképzelésed legyen a dizájnt illetően, ugyanis illeszkednie kell a célcsoportodhoz.

A másik nagyon fontos dolog, amit sokan hajlamosak alulértékelni, az maga a webszöveg. Ebben az esetben is érvényes az a szabály, hogy amennyiben van hozzá készséged és időd, megírhatod egyedül is. 

Azonban a szövegírást szintén érdemes profi freelancer szövegíróra bízni. Ugyanis a weboldal és a szöveg együtt fogja meggyőzni a leendő ügyfeledet arról, hogy te vagy a legalkalmasabb, hogy elkészítse az étterme imázsfilmjét.

Az oldalad szövegét konkrétan a Buyer Personádnak, vagyis Étteremvezető Tivadarnak kell megírnod (vagy megíratnod). Ehhez az kell, hogy azonosulj tudj a célcsoport hangjával és hogy jól megismerd azt.

Hogyan találd meg a célcsoport hangját?

Olvass gasztro blogokat (külföldieket is), pörgesd az Instagramot, lépj be különböző üzleti Facebook csoportokba, és kerülj képbe a jelenlegi trendeket illetően. Bátran meríts ihletet más, ezzel foglalkozó, szabadúszó gasztro-videósoktól is, amiket aztán fel tudsz használni a célcsoportoddal való kommunikáció során.

Találd meg a célcsoportod hangját!

A legjobban azonban mégis a régi jó öreg személyes kommunikáció során tudsz azonosulni a Personáddal. Keresd fel az üzletvezetőket telefonon – vagy ismerős révén – és ülj le velük beszélgetni egy kávé erejéig. Bár minden bizonnyal ezer meg egy jobb dolguk lesz, mint hogy éppen veled társalogjanak, de ha 20-ból találsz egyet, akit meg tudsz interjúvolni, akkor már nyert ügyed van. Fontos, hogy itt még ne értékesíts, csak beszélgess, kérdezd ki, és hintsd el az ötletmorzsákat.

Hogyan lesz a célcsoportból ügyfeled?

Miután készen vagy a weboldaladdal és a Facebook-oldaladdal, érdemes belépned különböző releváns csoportokba, ahol meghirdetheted magad. Ha vannak korábbi videós, vagy vágással kapcsolatos munkáid, azt mindenképp érdemes referenciaként feltüntetni az oldaladon, illetve megmutatni a leendő ügyfeleknek.

Természetesen igénybe veheted a Google Ads-szet is, ahol egy PPC manager segítségével a Google-ön hirdetheted a vállalkozásod – ezzel párhuzamosan pedig a szabadidődben érdemes szöveges (és videós) tartalmat is egyaránt gyártanod. Ezek ugyanis a tartalommarketing legfontosabb eszközei, és ezek segítik a jövőben megalapozni a brandedet és a szakértői státuszodat is. Egy rendszeresen frissülő blog a SEO (keresőoptimalizálás) szempontjából sem utolsó, ugyanis – mivel idővel egyre feljebb rangsorol a kereső – egyre több ember találja majd meg a vállalkozásodat.

Általánosságban véve kell egy kisebb idő, amíg felfut a vállalkozás, semmiképp sem szabad tehát türelmetlennek lenni. Amennyiben pedig egy elégedett vásárlót már találtál a célcsoportodból, úgy biztosan ajánlani fog más étteremvezetőknek is.

Nem szabad azonban megijedned akkor sem, ha konkrétan egy személyes meetingre hívnak el, ahol el kell adnod a szolgáltatásodat. Nézzük meg, hogy ebben az esetben mi a teendő!

Hogyan add el a szolgáltatásodat egy meetingen?

Miután már kiismerted a célcsoportodat a Buyer Persona által, könnyebben átlátod majd a személyiségét, így hatékonyan tudsz vele kommunikálni. Rávilágíthatod , hogy a kevés idő, a kiégés, a megbízhatatlan alkalmazottak, a romló minőség és a kevesebb vendég elkerülhető. 

Persze nem szabad direkt módon megfogalmazni az ilyen – valljuk be, erősen negatív hangvételű – témákba. Inkább csak finoman kell puhatolózni, hogyan megy az étterem, miben tudnál segíteni… a dolgok pedig úgyis jönnek maguktól.

Fontos, hogy az ügyfél (és a célcsoport) számára is ne a termékedet reklámozd, hanem a problémáira való megoldást.

Erre pedig jön a te megoldásod: egy imázsfilm, és egy kellően felfuttatott Facebook-, valamint Insta-oldal, amik tökéletes vevőcsalogatóak. Több vendég esetén pedig már könnyen megengedhet magának az étterem egy áremelést is, amit az alkalmazottak fizetésemelésével is jár, ami növeli a lojalitást és csökkenti a fluktuációt. 

Ezáltal könnyebben magukra hagyhatja az alkalmazottakat is, így több szabadideje lesz, így könnyebben, és hatékonyabban tudja szervezni az életét.

Fontos, hogy ne promotáld magad és ne a szolgáltatásodat helyezd a fókuszba, hanem azt, amit nyújt: megoldást a célcsoport, a vevő problémájára, mert végső soron ez a cél.

The Show Must Go On

Amikor befejezted az El Caminót, a végére teljesen új ember leszel: olyan, aki tisztán látja a dolgokat maga előtt. Nincs ez másképp a freelancerként sem.

Azonban a munka java csak most kezdődik, hiszen nehéz, hosszú, de mégis boldog út áll előtted. Ugyanis azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél, saját magad főnöke leszel, onnan dolgozol, ahonnan szeretnél, és te magad osztod be az idődet. Ezek mind-mind nagyon szép dolgok, de…

  • érdemes figyelembe venned, hogy freelancerként neked kell beosztanod az idődet
  • ki kell gazdálkodnod az eszközökhoz, illetve a KATÁ-hoz, valamint egyéb adókhoz szükséges költségeket
  • jól kell tudnod bánni az emberekkel, hiszen minden egyes ügyfél más, és mindenki kicsit a “főnököd”
  • kell egy bizonyos tartalék, hogy a kezdeti nehézségeket áthidald

Mielőtt tehát belevágnál a szabadúszó életmódba, ezeket érdemes letisztáznod magadban. Mindazonáltal, ha úgy érzed, hogy ez a te utad, mindenképpen érdemes belevágni, hiszen amilyen nehéz, olyan csodálatos életforma is egyben.

 

Szeretnél többet tudni a szabadúszásról? Érdekel a freelancerek és a co-working irodák világa? Tudni akarod, hol találhatod meg a legjobb freelancer munkákat? Kövesd a Pillan-Go Facebook-oldalát és iratkozz fel hírlevelünkre, ahol rendszeresen értesítünk a friss tartalmakról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!