Hogyan tervezzünk évet szabadúszóként?

Emlékszel még arra, amikor az előző cikkben kiveséztük, hogy mennyire fontos az évértékelés? Ha igazán jól csináltad, már akkor megfogalmazódhatott benned, hogy mit szeretnél csinálni jövőre, és milyen célkitűzéseid vannak. Lássuk, hogy szabadúszóként miképp tervezheted meg legjobban az évedet!

Legyenek célkitűzéseid a 2020-as évre is!

Nem tudsz jól évet tervezni, megfelelő zárás nélkül

Kanyarodjunk vissza picit az előző évhez! Ahhoz ugyanis, hogy fejlődj, elengedhetetlen, hogy elemezd az előző évi kudarcokat, hibákat, és megértsd őket. 

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Miért alakult ki a hiba? (Például: Miért lépett vissza egy ügyfél/vásárló az üzlettől?)
  • Megelőzhető lett volna? (Ha konkrétabb árajánlatot küldök neki? Ha azonnal válaszolok az e-mailre?)
  • Jól kezeltem a helyzetet? (Nem engedtem el túlságosan könnyen? Nem győzködtem túl sokáig?)

 

Ezeket a hibákat mind nézd végig, pontról pontra, és jegyzeteld fel őket. Ha kell, húzd alá őket kétszer is pirossal, hogy figyelmeztesd magad. 

Persze nem csak a negatív dolgokra kell koncentrálni – hiszen ez könnyen tévútra vezethet. Jegyzeteld le azokat is, amikre a legbüszkébb vagy. Ez lehet akár pénzügyi fejlődés, akár elismerés, vagy egy új skill (tapasztalat) megszerzése: bármi, amitől úgy érzed, jobb szakemberré váltál az adott területen.

De hova jegyzeteld le mindezt?  

Szerezz be egy évtervező füzetet, vagy motivációs naptárat!

Online és offline is jól használható a YearCompass. Ez egy húsz oldalból álló kérdéssor, ami egyrészt felér egy pozitív, önismereti utazással, másrészt segít rávilágítani olyan dolgokra, amiket eddig talán észre sem vettél. 20 oldal persze elég vaskos, így kell hozzá legalább 2-3 szabad óra, de mindenképp megéri a ráfordított időt

A Szikratervező szintén kissé más perspektívából közelíti meg a célkitűzéseket: leginkább belső-, motivációs-, elmélkedős-, coaching-jellegű kérdésekkel találkozhatsz. Ezek pedig – remélhetőleg – téged is közelebb visznek majd a saját “aha!” pillanatodhoz.

Ha átláthatóbb, racionálisabb formában szeretnéd látni, hogy mit kell tenned a következő évben, akkor egy motivációs naptárra van szükséged (a linken található sablon sajnos 2019-es). A motivációs naptár hasonlít egy fali naptárra – erre azonban minden nap rá kell nézned, és találnod kell valami célt az adott napon.

De mik azok a konkrét dolgok, amiket – a motivációs naptárakon és a programfüzetken túl – mindenképp érdemes átgondolnod? Miért kell előre megtervezned az évet? 

Ne zsonglőrködj! Tervezz és legyenek célkitűzéseid!

Zsonglőrködés az idővel

Gyakran előfordul, hogy az ember túlvállalja magát, mindenre rábólint és hirtelen kevés lesz a napi 24 óra. Persze képtelenség előre megjósolni, mi lesz mondjuk 200 nap múlva, azonban tervezni akkor is lehet, méghozzá a következőképpen.

Az évtervezés szempontjából fontos, hogy kiszámold ki, hogy egy-egy projektre mennyi időt szánsz (pesszimista becsléssel). Továbbá lényeges az is, hogy hány ügyfelet tudsz úgy kiszolgálni, hogy a munkád a lehető legjobb minőségű legyen, ugyanakkor anyagilag is jól járj. Határozz meg egy erősen szűk, minimum-maximum létszámot, amelyet még így ki tudsz szolgálni. És légy erős: ha új ügyfelek jönnek, és nincs rá kapacitásod, egyszerűen mondj nemet – vagy állj össze más freelancerekkel. (Ezt a témát egyébként érintettük már korábban is.)

A vízió

Ami pedig a legfontosabb, és az évtervező füzetek-, valamint a motivációs naptárak fő témája, az maga a vízió. Mindig legyen egy célkitűzésed (legyen az konkrét, vagy sem), amelyet el szeretnél érni az adott évben.

Nem kell, hogy ez csak a pénzről szóljon (például szeretném X %-kal növelni a bevételeimet). Lehet ez egy nagy ügyfél megszerzése, egy új nyelv (akár idegen-, akár programozási) elsajátítása – bármi, ami közelebb visz ahhoz, hogy kiváló szakember legyél.

A leírt szó hatalma

“A szó elszáll, az írás megmarad” – biztosan sokszor hallottad már ezt a kifejezést a magyar tanárodtól, vagy épp a szüleidtől. És nem is véletlenül! A leírt szónak (akár az évtervezőbe, akár máshova) ugyanis fontos, pszichológiai hatása van. Ahogyan ugyanis papírra kerül, egyszerűen felelősséget érzel iránta, hogy véghez is vidd. (Sokszor épp ezért ódzkodunk is leírni a terveinket.)

Cselekvés és felülvizsgálat

Sokszor persze nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan eltervezi az ember. Rengeteg falba, ellenállásba ütközhetsz, és számos olyan külső tényező van, amivel nem feltétlenül számoltál. A lényeg, hogy ilyenkor sem szabad megtorpanni, hanem menni kell előre. (Ezért is jó, ha van egy B-, C-terved arra az esetre, ha az A nem sikerülne.)

Ezért is fontos egyúttal a rendszeres, időközönkénti felülvizsgálat is. Ha teheted, negyedévente nézd meg, mit sikerült megvalósítani, mivel csúsztál, illetve milyen új változók jöttek be a képletbe, és készülj fel rájuk.

Reméljük, sikerül rendszerezni, és megvalósítani a terveidet, és abban is bízunk, hogy sikerült téged motiválni ezzel kapcsolatosan. Ha te is szeretnél másokat lelkesíteni, oszd meg a cikket Facebookon, és csatlakozz a Pillan-Go közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!