Idősgondozás költségei: ezt kell tudni a házi gondozó bérekről itthon

Az európai, és ezen belül a magyar népességre is jellemző folyamat a társadalom öregedése. Egyre több idős jut a fiatal nemzedékre és ez a szám évről-évre csak növekszik. 2017-es adatok szerint már egy harmaddal több időskorú (65 év felett) lakos jutott 100 gyermekkorúra (0-14 év között). Az idősek növekvő aránya egyértelműen magával hozza a gondozásukkal járó kötelességeket annál is inkább, mivel a betegek igen magas százaléka (36%+) is ebből a demográfiai csoportból kerül ki. Az idősgondozás témakört már több cikkben fejtegettük, a mostaniban pedig összefoglaljuk, hogy milyen költségekkel is járhat az, ha idősgondozót fogadunk.

Házi idősgondozás a mindennapok megkönnyítésére

Otthoni idősgondozó - házi betegápolás

A helyi önkormányzat segítségével és támogatásával fogadhatunk idősgondozót idősz szerettünk otthonába, ha nem akarjuk kiszakítani megszokott környezetéből és ha képes az alapvető önellátásra (mosakodás, öltözködés, fürdőszoba-használat stb.). A szociális ellátás iránti kérelmet szóban vagy írásban kell kérvényezni.

Az önkormányzati támogatás mellett a fizetendő hozzájárulás összege területenként változó és nagymértékben függ az illető nyugdíjától. Így ez esetben érdemes mindig a helyi önkormányzatnál tájékozódni az aktuális költségekről. 2017-ben például akinek 60.000 Ft felett volt a nyugdíja, az 250 Ft-t fizetett óránként az idősgondozónak, míg akinek a nyugdíja nem érte el a 40.000 Ft-t, az egyáltalán nem fizetett. Vidéken sok esetben sikeres ez az ápolási forma és az idősgondozás hálózata is jól ki van építve, ám ápolókból hiány van. Aki szeretné idős szerettét ellenőrizhető és jó kezekben tudni, az fogadhat szakképzett szakápolót.

A tanúsítvánnyal rendelkező szakápolók listája az Állami Egészségügyi Központ nyilvános adatbázisából kikereshető. Ezek a szakápolók hirdetési felületen is megtalálhatóak, a Pillan-Go honlapján például kereshetünk szimpatikus, elérhető és szerettünkhöz közel élő szakápolót az idősgondozás fül alatt regisztráció után. 

Az idősgondozás díja, azaz a házi gondozó bére

A házi gondozó bére a következőképp alakul: vagy napi vagy óradíjban dolgozik, attól függően, milyen gyakran és mennyi időre vesszük igénybe az adott szolgáltatást. A házi gondozók általában reggel 7 és este 20:00 h között érhetőek el. Az önkormányzati idősgondozás esetén akár egy vagy kettő órára is igénybe lehet venni a szolgáltatást az adott napra.

Ha hivatalos házi gondozót fogadunk, úgy ők általában napi 3 vagy 5, esetleg 8 órára szoktak munkát vállalni. Egy-két órás csomag megrendelése esetén a házi betegápolók általában minimum havi 20 óra fix elkötelezettség mellett vállalják az ellátást. Ez a pontos feladatmeghatározás függvényében lehet 40-55.000 Ft/hó. A költségek 3-5 óra esetén a megadott óradíj felszorzásával átlagolhatók, így 3 órás ellátás lehetséges már 1650 Ft-tól is óránként, ami minimum 3 órát jelent alkalmanként. Az éjszakai ellátás sokszor feláras, így ilyenkor a házi gondozó bére 1850 Ft-os átlagártól kezdődik. 

Ha tehetjük, fizessük meg a magas minőségű szolgáltatást!

Vigyázzunk, honnan választunk idősgondozót

A legalacsonyabb díjakat mindig olyan cégek ajánlják, amik munkát közvetítenek a gondozónak, így értelemszerűen százalékban részesednek ebből az óradíjból. Mivel kiemelten kényes témáról van szó józan eszünkre hallgatva ügyeljünk arra, hogy a házi gondozónak érdekében álljon munkáját magas erkölcsi és szakmai szinten végezni és ne érezze magát kizsigerelve.

A magukat képpel és referenciával hirdető házi ápolók ideális választásnak bizonyulhatnak azoknak, akik egyrészt megengedhetik a kicsivel magasabb óradíjakat (általánosságban 2000 Ft körüli óradíjjal kell számolnunk), másrészt megbízható és ellenőrizhető segítséget keresnek. Olyan egyedi faktorok, mint a különleges betegség vagy a mozgáskorlátozottság szintén befolyásolhatják az árat. Érdemes felvenni a kapcsolatot egy-két idősgondozóval, hogy a családot érintő specifikus helyzetre árajánlatot kapjunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!