Idősgondozás otthon: így keress munkaerőt házi betegápolásra

Az öregedő európai, és ezen belül magyar társadalomban egyre többeket érintő probléma idős(ödő) szeretteink ellátása és az idősgondozás otthon. Az úgynevezett „szendvics-generáció” (azok, akiknek gyermekük van, de idős rokonukról is gondoskodniuk kell) kétfrontos harcot vív, mindemellett még a saját megélhetésére és jövőjére is gondolnia kell. Ez bizony embert próbáló feladat és sokan egy-egy hirtelen vészhelyzet bekövetkeztével (stroke, egyéb súlyos betegség) kapkodni kezdenek és nem tudják, hová is nyúljanak segítségért? Szerencsére az elmúlt években a közösségi média és a Pillan-GO-hoz hasonló honlapok könnyebbé teszik az önszerveződést és elősegítik, hogy az ápolók és ápolást igénylők egymásra találjanak.

Az idősgondozás otthon kiemelten fontos a családok életében

Az idősgondozás helyzete Magyarországon

Magyarországon az idősgondozás helyzete majdhogynem kritikusnak mondható. Az idősotthonok száma nem elegendő, sokszor hosszú várólistára kerülnek azok, akik idősotthoni ellátásra szorulnak. Ez a köztes időszak az otthonba kerülésig akár évekig is eltarthat (ha egyáltalán bekövetkezik), míg az érintettek kénytelenek valamilyen módon megoldani, ekkor jön a képbe az idősgondozás otthon.

Országszerte telített idősotthonok

A helyzetet árnyalja, hogy sok idősotthonba a „belépő ” több millió forintra rúghat, amit a családok, főleg ha szendvics családról van szó nehezen, vagy nem tudnak kitermelni. Így marad a házi betegápolás megoldásának kényszere. Ez vagy egy családtag, általában a nő szerepvállalását jelenti a gondozásban, vagy a család ápolót fogad az idős rokon mellé rész-, vagy teljes munkaidőben. Ez anyagi terhet róhat a családra, ám a profi segítség valóban az idős rokon életminőségének javulásához vezethet. Természetes, hogy megbízható segítséget keresünk idős rokonunk mellé. A legtöbben kérdezősködnek az ismerősi körükben, hátha akad egy jól bevált személy, aki vállal házi betegápolást. Ez megoldás lehet ideig-óráig, illetve abban a helyzetben, ha az idős személy nem küzd olyan betegséggel, ami szakápolást igényel. Szakápolást igénylő idős esetében mindenképpen tanácsos szakképzett idősgondozót fogadni.

A szakszerű házi idősgondozás megoldást nyújthat

Milyen szempontok válasszunk szakképzett idősgondozót otthonra?

Az alapvető szimpátián kívül fontos szempont az idősgondozó szakmai tapasztalata, háttere és elhivatottsága. Az adott idősgondozótól kérhetünk referenciát korábbi családoktól, akiknek segítséget nyújtott. Ne mulasszuk el felhívni a referenciaszámokat és személyesen tájékozódni az otthoni idősgondozó munkájának minőségéről, hiszen mégis csak egyik szeretett rokonunkat bíznánk a gondjaira.

A közösségi oldalakon írt kommentek és ajánlások is iránymutatóak lehetnek a megfelelő személy kiválasztásában, hogy problémamentes legyen az idősgondozás otthon. Adott esetben több jelölttel is felvehetjük a kapcsolatot. A szakmaiságot tekintve fontos érdeklődni a szakképesítés iránt, illetve ha külön odafigyeléssel járó betegséggel rendelkező szerettünk van akkor arra, hogy az idősgondozónak megvannak-e a megfelelő kompetenciái az adott betegséggel járó körülmények teljesítéséhez? Az ideális idősgondozó empatikus, kedves, elhivatott, fizikailag aktív, megbízható, lelkiismeretes és szakképzett. Amennyiben találunk ilyen idősgondozót ne feledkezzünk meg arról, hogy ez egy rendkívül megterhelő munkakör mind fizikailag, mind lelkileg és a mi érdekünk is, hogy ő a munkáját jól tudja végezni, így lehetőleg a honorárium is ezt tükrözze. Ezen a honlapon könnyedén találhatunk idősgondozókat, akik segítségünkre lehetnek.

Összegzés

A magyarországi idősgondozás problematikája igen komplex. Mivel központilag nem kellően strukturált, ezért  az érintettek önszerveződő csoportokon belül igyekeznek segítséget és megoldást találni. Sok családban az aktívan dolgozó felnőttek gyermeket is nevelnek amellett, hogy idős szerettükről próbálnak gondoskodni. Ez kettős terhet ró rájuk. Megoldás azonban van, még ha kis utánajárást igényel is. Ez pedig az idősgondozás otthon.Nézd meg az aktív otthoni idősgondozók profilját a Pillan-GO honlapján és vedd fel a kapcsolatot a számodra szimpatikus jelöltekkel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!