Így indíts KATA-s egyéni vállalkozást

A félreértések elkerülése végett fontos már az elején tisztázni, hogy a KATA igazából nem egy vállalkozási, hanem egy adózási forma, amit egyéni vállalkozások, egyéni cégek, valamint magánszemélyekből álló betéti- és közkereseti társaságok választhatnak. Az alábbi cikkben lépésről-lépésre bemutatjuk a KATA-s vállalkozás indításának lépéseit.

Kizáró okok - mikor nem választható a KATA adózás?

Nem lehetsz katás egyéni vállalkozó, ha felszámolás alatt állsz

A KATA-s adózási formát nem választhatják azok a személyek, akik nem az imént felsorolt vállalkozási formában dolgoznak, illetve ha saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával, illetve üzemeltetésével kívánnak foglalkozni. Ezeken kívül kizáró ok, ha a megelőző évben törölték vagy felfüggesztették a KATA-ra váltani kívánó vállalkozás adószámát, valamint ha az elmúlt egy évben már rendelkezett másik KATA-s adózású vállalkozással. A végelszámolás, vagy felszámolás alatt álló vállalkozás szintén akadálya a váltásnak. További kizáró oknak számít, ha egy magánszemély egy BT beltagja, ekkor ugyanis szintén nem lehet KATA-s.

Általános információk a KATA-ról

Érdemes a KATA-s adózási formát választani, ha a leendő vállalkozás éves bevétele előreláthatólag nem haladja meg az évi 12.000.000 forintot (ez az összeg éves szinten értendő, egy év közben kezdődő vállalkozás esetén csak időarányos bevétel lehetséges), illetőleg ha nem egy helyről érkezik majd a bevétel, ugyanis az bújtatott foglalkoztatottságnak minősülhet.

Itt fontos megjegyezni, hogy az alanyi adómentesség értékhatára 2019. Január 1-től szintén 12.000.000 forint.
Persze ez alól is van kivétel, de természetesen ez is csak erősíti a szabályt: ha például a KATA-s saját otthonában végzi az adott  tevékenységet, saját számítógépével és saját maga határozza meg, hogy mikor végzi a munkát, akkor már nem is minősül rejtett munkaviszonynak.

Vállalkozás indítás lépései akár otthonról is

A KATA-s bevételekről évente egyszer kell bevallást küldeni a 19KATA nyomtatványon. Ezen nyomtatvány mellékleteként külön be kell vallani az egy cégnek 1 millió forint felett kiszámlázott összeget – ekkor fogja látni a NAV, hogy a teljes bevétel hogyan oszlik meg. Ha ez az összeg teljes egészében lefedi a bevétel összegét, akkor jóval valószínűbb, hogy ellenőrizni fogják az embert, úgyhogy nem érdemes kockáztatni.

A KATA-s adózási forma segítségével a befizetendő összeg kétféle lehet: főállású vállalkozó estén havi 50.000 forint, míg nem főállású vállalkozás esetén ez az összeg 25.000 forint. Ezek az összegek tartalmazzák az összes járulékot, a társadalombiztosítást, és a nyugdíjjárulékot is.
A nem főállású vállalkozók csoportjába azok tartoznak, akik rendelkeznek máshol egy legalább 

36 órás bejelentett állással. Munkahelynek számít az is, ha valaki nappali tagozaton tanul, ha rokkantsági ellátásban részesül, ha valaki nevelőszülő, nyugdíjas, vagy ha az adott illető több KATA-s vállalkozással is rendelkezik

Ezeken az összegeken felül számolni kell a kötelező kamarai tagsággal és az iparűzési adóval – ez utóbbi évente kétszer fizetendő (erről részletesebb információ a cikk további részében található – a szerk.).

A KATA és a nyugdíj

Kata adózásnak előnyei és hátrányai is vannak

A KATA-s vállalkozó a havonta befizetett 50.000, vagy 25.000 forintos adóval biztosítottá válik, és nyugdíjra is jogosult, azzal azonban számolni kell, hogy 1 ilyen munkában eltöltött év mindössze 0,634 évnyi másfajta vállalkozásnak felel meg – tehát 10 évnyi KATA-s biztosítás csak 6,5 ledolgozott évet eredményez. Az 50.000 forint adót úgy számolják el, mintha az adott személy bruttó keresete havi 94.400 forint lenne. Természetesen választható magasabb adózás is, abban az esetben a havi kötelezettség 75.000 forintra emelkedik, a bruttó kereset összegét pedig 158.400 forintnak tekintik. 

KATA-s egyéni vállalkozás indítása - lépésről lépésre

1. Okmányiroda – vállalkozás indítása

Az első lépés az Értesítés. Régen ezt hívták vállalkozó igazolványnak – ez az az igazoló irat, amit kiváltást követően a vállalkozó megkap. Ennek megszerzésére az okmányirodában van lehetőség a következő dokumentumok segítségével: személyi igazolvány, lakcímkártya, és bizonyos esetekben erkölcsi bizonyítvány. Az okmányirodában ezen kívül ki kell választani a vállalkozás tevékenységi körét is, jó hír, hogy  akár több melléktevékenység is választható. Amire nagyon kell figyelni: bizonyos tevékenységi körök szakképesítéshez kötöttek, míg vannak olyanok is, amelyek engedélykötelesek – ezeknek érdemes utánanézni, vagy esetleg telefonon a 1818-as telefonszámon előre tájékozódni. A tevékenységi körök utólag ingyenesen módosíthatóak a Webes Ügysegéden keresztül.Amennyiben az adott személy rendelkezik saját ügyfélkapuval, akkor a folyamat akár sorbanállás nélkül, online is intézhető.

2. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Iparkamarai tagság

A KATA-s vállalkozás indításának ezen kívül feltétele az Önkormányzatnál bejelentett székhely, illetve a kamarai tagság. Ez utóbbi a Kereskedelmi és Iparkamaránál igényelhető, összege 5.000 forint, és az első alkalommal helyben fizetendő, majd ezt követően átutalással is rendezhető, minden tárgyév március 31-ig bezárólag.

3. Polgármesteri Hivatal – Iparűzési adó

Iparűzési adó befizetési lehetőségei

A következő lépés során be kell jelentkezni a Polgármesteri Hivatal Adóügyi Főosztályán az iparűzési adó miatt – erre a vállalkozó igazolvány kiváltását követően 15 nap áll rendelkezésre. Létezik egy másik út is: az iparűzési adó elektronikus formában a vállalkozás indításával együtt is bejelenthető, az ügyfélkapus regisztrációval lehet erre jelentkezni, tehát alkalmasint be se kell menni személyesen az Önkormányzatra. Az iparűzési adót befizetését tekintve kettő lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik az, amikor a nettó árbevétel 80%-a alapján kerül kiszámításra – például ha a bevétel 6 000 000 forint, akkor annak a 80%-a 4 800 000 forint, aminek a 2%-a az iparűzési adó, jelen esetben 96.000 forint. Ezen kívül arra is van lehetőség, hogy az  iparűzési adót átalány formájában, évente kétszer (március 15-én és szeptember 15-én) fizesse be a vállalkozó, ekkor az iparűzési adó mértéke 25.000 forint alkalmanként, tehát összesen 50.000 forint/év.

4. Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) – Bejelentés

A Polgármesteri Hivatal után a NAV következik – itt befizetési kötelezettség miatt kell adatbejelentést tenni, illetve itt kell számot adni a foglalkoztatottságról és a számlázásról. A számlatömb megvásárlásához idén a 19T101E számú nyomtatványt kell kitölteni (minden évben az adott évszám van a T101E előtt).

Ezt követően a KATA-s vállalkozó már tud bizonylatot adni – a bizonylatba beletartozik a nyugta és a számla is. A bejelentést követően a KATA-s vállalkozó jogosult az Értesítési lappal a kezében a nyomtatványboltban bizonylat vásárlására (például számlatömb), ami mellé szigorú számadású nyomtatványt kell venni, amin vezetni kell a vásárolt bizonylatokat. Természetesen van lehetőség online számlázásra is, ezek közül a legnépszerűbbek a KATA-s egyéni vállalkozók körében a számlázz.hu, és a billingo.hu. További lehetőségeket a http://www.szamlazovalaszto.hu/ oldalon lehet találni.

Fontos tudni, hogy minden hónap tárgyhót követő 12-éig kell befizetni az adott havi 25.000, 50.000, vagy 75.000 forintos adóterhet.

KATA adózás előnyei és hátrányai

Katás vállalkozás valóban sok előnnyel jár?

A KATA-s adózási forma számos előnnyel rendelkezik: gyorsan, problémamentesen elindítható, és a fix költségeknek köszönhetően könnyen tervezhető. Hátránya, hogy ebben a formában viszonylag alacsony nyugdíjra számíthat az ember.

Pro és kontra, a KATA nagyszerű választás, ha egy jól kiszámítható, tervezhető, és nem mellesleg gond nélkül szüneteltethető adózási formát keresünk. A vállalkozás szüneteltetéséről érdemes külön könyvelővel egyeztetni, de azt nem árt tudni, hogy például már működő KATA-s vállalkozás esetében, ha a vállalkozó táppénzre, vagy szülési szabadsága, GYES-re, GYED-re megy, abban az esetben nem kell a havi KATA-t fizetni – mindössze be kell jelenteni a változásbejelentő 19T101E nyomtatványon a  jogcímet és a dátumot.

Reményeink szerint ez a cikk sokaknak segítséget nyújt szabadúszó életük elindításában, és lökést ad egy olyan új élet kezdetéhez, aminek egyik közösségi platformja kíván lenni a 2020 januárjában induló PILLAN-GO projekt.

További hasznos tartalmakért iratkozz fel honlapunkon, illetve kövess minket a Facebook-on is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!