Neked is rontotta már el a hajad fodrász? Így válassz szakembert

A szemmel érzékelhető emberi szépséget sok tényező összhatása határozza meg. Az egyik kiemelkedő faktor a fodrászok műremeke, a hajkorona. Ez túl látványos helyen van ahhoz, hogy csak félvállról vedd állapotát. Ezért nem mindegy, kinek a kezeire bízod azt. De hogyan ismerheted fel a jó fodrászt? Honnét tudhatod, hogy szakértő kezek ügyködnek fejed felett? Egyáltalán milyen szempontok alapján válassz fodrászt?

Ez a kis cikk erre ad választ Neked!

Fodrász vadászat

Fodrászt nem olyan egyszerű keresni, mint egy kényelmes nadrágot. Hiszen a nadrágot felpróbálod, s ha nem tetszik vagy nem érzed jól benne Magad, akkor leveszed és viszed a követezőt a próbafülkébe.

Fodrász esetében, ha rossz székébe ülsz, akkor lehet, hogy egy pár hétig el kell viselned a következményeket. Ezért ragaszkodik és engedi el mindenki olyan nehezen, ha végre rátalált  fodrászára.

Márpedig ilyen bizonyára lesz. Hogyan tovább ilyenkor?

“Keresem fodrászom!”

Ha az apróhirdetések nem jönnek be, akkor próbáljuk ki a következő módszereket:

Kérdezd a kollégát, szomszédot, barátnőt!

Köztudott, hogy a legjobb reklám az elégedett vásárló. Egy jó fodrász leghatékonyabb marketingeszköze, a gyönyörű hajkorona, ami önállóan, nem feltétlen tudatosan reklámozza fodrásza tevékenységét.

Ha találkozol ismerőseid között olyannal, akinek a hajviselete kifejezetten tetszik, szólítsd meg bátran az illetőt, s kérd el fodrásza elérhetőségét. Érdemes azonban olyan embertől kérni ezt, akinek a frizurastílusa közelít  ahhoz, amilyet Te is szeretnél. Hiszen nem tudhatod, egyelőre, hogy másik stílusban hogy alkot az a fodrász. Illetve, azt is tartsd szem előtt, hogy, ami az ismerősödnek jól áll, az nem biztos, hogy Rajtad is úgy fog mutatni.

Jelentkezz be hajmosásra!

Egy festetés, vágatás rizikós dolog. De egy hajmosatással, beszáríttatással nem lehet annyira mellélőni. Viszont nagyszerű lehetőség kicsit megismerkedni a fodrásszal; felmérni a fodrászszalon állapotát, esetleg találkozni a többi vendéggel, vagy megtekinteni pár referenciafotót a szalonban a fodrász korábbi munkáiról. Ha “megfelelt” az első rostán a fodrászjelölt, akkor kérheted a következő időpontot hozzá, amikor a töredezett hajvégeket vágatod le. És így tovább, lépésről lépésre engedve közelebb magadhoz és hajadhoz a kiszemelt fodrászjelöltet; ahogy egy hosszútávú párkapcsolat is kezdetét veheti. 

Fiatal nő haját mossák a fodrászszalonban

Látogasd meg a fodrász honlapját!

Ma már a legtöbb fodrász online is jelen van. Egy fodrász weboldala sokat elárul személyéről, szakmaiságáról, igényességéről. Nem szabad csak a honlap alapján ítélni, de, minden esetre az is árulkodó lehet. Ha már több mindent találsz rajta, mint az árak, nyitvatartás, és olvasható valami szakmai bejegyzés, látsz referenciaképeket a korábbi munkáiról, esetleg a szalonba is “betekinthetsz”, akkor már sok mindent leszűrhetsz.

Az sem mindegy, hogy mennyire igényes a weblap, milyen arányban használ stockfotókat vagy mennyire építi fel saját képeiből az oldalt. Ez ugyanis sokat elárul a fodrász igényességéről.

Az árak egyértelmű feltüntetése egy őszinte dolog, de ezt több fodrász inkább nem tünteti fel, hanem megvárja, míg valaki bejelentkezik, s akkor mellékesen megemlíti, ha a vendég rákérdez. A legtisztább, ha a költségekkel mindenki az első perctől tisztában van.

Két fiatal fodrász nő karba font kézzel támaszkodik a fodrászszalon egyik székén

A fodrász “alkalmassági vizsga” szempontjai:

Ahogy a szépség, úgy a “jó fodrász” fogalma is relatív. Ezért vizsgáljuk meg azokat a szempontokat, melyek segítségedre lehetnek abban, hogy eldöntsd egy fodrászról, hogy ő lesz-e az Igazi Számodra!

Árak

Sokak számára ez a legmeghatározóbb szempont. Hiába tudja mindenki, hogy a minőségnek ára van, amíg valakinek nem a kinézete az első, addig igenis döntő tényező a fodrász szolgáltatásainak az ára. 

A legtisztább, ha az árak egyértelműen fel vannak tüntetve a fodrász weboldalán vagy látható helyre ki van függesztve a szalonban.

Mielőtt eldöntenéd egy fodrász szolgáltatásairól, hogy drága vagy sem, vizsgáld meg:

  • a referenciákat
  • hány éves tapasztalata van
  • helyileg mennyire esik közel Hozzád
  • a szalon kialakítását, igényességét
  • milyen anyagokat használ!

A fodrász szolgáltatások specifikussága

Egyes fodrászati szolgáltatás ára nem feltétlen a fodrászon múlik. Valószínű, nem is érhető el akármelyik fodrászatnál. Viszont, ha Neked arra van szükséged, akkor nincs mit tenni, csak az lehet a jó fodrász  Számodra, aki képes kivitelezni is azt; olcsóság-drágaság ide vagy oda.

A fodrász elérhetősége

Egy alkalmi frizura elkészítésénél még bele is férhet egy távoli fodrász, de heti-kétheti látogatási igény mellett aligha.

Előfordulhat, hogy a távolabbi fodrász kedvezőbb áron dolgozik, de akkor adjuk hozzá az oda- és visszautazásunk költségeit, plusz számoljunk a ráfordított időtöbblettel is! Így végül  melyik fodrász éri meg jobban anyagilag?

Alkalmi frizura készítése közben hajlakk fújása a fiatal nő hajára

A fodrászatban alkalmazott anyagok

Az ár nincs feltétlen egyenes arányban a minőséggel, ez tudnivaló. Éppen ezért hasznos rákérdezni, megtudni, milyen sampont, pakolást, festéket használ a fodrász. Sokak számára kifejezetten fontos, hogy az adott hajkozmetikumot tesztelték-e állatokon; újrahasznosítható-e a csomagolása vagy éppen bio, illetve vegán-e.

Szakmaiság

A fodrász szakmaiságára referenciáiból, az első beszélgetésekből valamint a blogjának (ha van ilyen) olvasgatásából következtethetsz. DE: Sose ítélj elsőre, illetve, egy vélemény nem vélemény!

A honlap megtévesztő lehet, hiszen melyik fodrász tenne fel magáról rossz referenciát, vagy írna ki negatív véleményeket? 

Ha van rá lehetőséged, keress rá a kiszemelt fodrászra fórumokon, vagy érdeklődj ismerősöknél! De, ha így sem jutsz dűlőre, akkor, ahogy fentebb már javasoltuk, nézz be egy hajmosatásra!

Személyiség

A fodrász igazi személyisége csak idővel ismerhető meg. Az elején muszáj az első benyomásra, az érzékszerveinkkel megtapasztaltakra, mint kinézet, beszédstílus, beszédtempó, nonverbális kommunikáció, hagyatkoznunk. A fodrász személyiségét illetően se hozz rögtön döntést! Neki is lehetnek rosszabb napjai! Viszont, ha a második, harmadik beszélgetés alkalmával sem sikerül megtalálni a közös hangot, lehet, érdemes lesz tovább keresgélni!

Fiatal fodrász és fiatal vendége jókedvűen fodrászkodás közben a szalonban a tükör előtt

 

Tudja az orvos, a fodrász, az ápoló, a kozmetikus, a mentős, a szabó, a tűzoltó, a manikűrös… mindenki, hogy az igazi értékek belülről fakadnak, s hogy az egészség milliószor fontosabb mint a kinézet. Ennek ellenére a felsoroltak közül sem mutatkozik senki sem szívesen hanyag kinézettel mások előtt. Az ember természetes szépérzéke megkívánja, hogy “kinézzen valahogy”. Ennek a kinézetnek pedig kiemelkedő eleme a frizura. Reméljük, most már egyszerűen meg fogod találni azt a fodrászt, akit a hajkoronádnak szántak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.