Itt a vakáció- így válassz bébiszittert a nyári szünetre!

A mai szülők már nem szívesen kockáztatnak, inkább elismerik: vannak élethelyzetek, amikor igenis szükség van bébiszitterre. A nyári szünidő pedig egy ilyen időszak. Aki nincs éppen otthon a kistesóval, nem vagy csak részben dolgozhat home office -ból, nem pedagógus és a nagyi sem a szomszédban lakik, az a szülő bizony komoly logisztikai ördöglakatokat kell megoldjon ebben az időszakban, hogy a gyermek is biztonságban legyen, tartalmasan töltse az idejét, ne érezze lepattintva magát, ugyanakkor a szülő is helyt tudjon állni mind a munkahelyén, mind otthon.

Ez még egy teljes, kétszülős családban sem egyszerű. Az egyedülálló anyukákról, apukákról nem is beszélve. Nincs mit szépíteni a dolgon: bébiszitter után kell nézni! Hol keress bébiszittert? Milyen áron? Kire bízhatod rá gyermekedet nyugodt szívvel? Értjük a problémád. Soroljuk a válaszokat!

Miért van szükség bébiszitterre?

A nyári szünidő a töltekezésről kellene, hogy szóljon egy gyermek számára, amit gyakran egy bébiszitter tud a leghatékonyabban biztosítani. Miért is?Nagyszerű, ha sikerül elmenni egy családi nyaralásra; a strandra akár egy-egy fél napra; vidékre a rokonokhoz; vagy, ha van rá mód, akkor befizetni a gyermeket nyári táborokba.Viszont, ha ennyire eseménydús szünidőt szervezel a gyerekeknek, félő, hogy fáradtabban mennek vissza az iskolába szeptemberben, mint ahogy kijöttek onnan június közepén!

Illetve, a sok utazás, táborozás miatt a gyerek gyakran még este sem lehet a szüleivel, ami egyébként szükséges része az önállósodásnak, de csak bizonyos mértékben. Nem utolsó sorban pedig: ezek kivitelezése összességében drágább mint megbízni egy bébiszittert napi pár órára. Családbarát megoldás lehet, ha valaki még ódzkodik a bébiszittertől, a nyári óvoda, a játszóházak, a napközis táborok, hiszen a gyerek otthon ébred, este pedig ismét a családjával lehet. Viszont ez a kikapcsolódás sem pótolhatja azt a nyugalmat, amit egy kisgyerek otthon érezhet: amikor reggel nem kell órára ébredni, időben elindulni; amikor végre előző este nem kell összepakolni másnapra; amikor kedvére szétpakolhatja szobájában a saját játékait; amikor csak otthon lehet, nyugalomban, mert ott van vele a bébiszitter…

Bébiszitter, AuPair, gyermekfelügyelő?

A bébiszitter a gyermekfelügyelő magyar neve. A bébiszitter egy olyan “külsõs” személy, aki nem él egy háztartásban a családdal. Előre leegyeztetett időintervallumokban vállal rendszeres vagy alkalmi munkavégzést.

Java részük rendelkezik valamilyen, a bébiszitterkedéshez kapcsolódó végzettséggel vagy releváns gyakorlattal. Feladata, elsősorban a gyermekfelügyeletet; ami, megegyezés alapján, külön díjazásért, kiegészülhet házimunkával, a gyermek fuvarozásával, bevásárlással,… A bébiszitterrel szemben az au pair-ek a családdal egy háztartásban élnek. Leginkább külföldi személyek, akik tanulás mellett, nyelvgyakorlás céljából költöznek az adott országba. Az au pair-ek 50-50%-ban bébiszitterek és házvezetőnők egy személyben. Fizetésként szállást, ellátást és némi zsebpénzt kapnak. Általában nem rendelkeznek szakirányú képzettséggel gyerekfelügyelet terén; legfeljebb egy kis gyakorlattal és gyermeknevelési érzékkel.

Bébiszitter építőkockázik egy lány testvérpárral a parkettán

Mit keress a leendő bébiszitterben?

Minden szülő felelősségteljes bébiszittert szeretne, hiszen ő az egyedüli aki ott van, amikor a gyerekeknek szükségük van rá. A felelősségteljes bébiszitter a gyermeket és a szülőt is egyaránt képes meggyőzni arról, hogy számíthatnak rá. Ez kezdődik azzal, hogy a bébiszitter tartja magát a megbeszéltekhez, időben érkezik és a szülők által meghagyottak szerint jár el, a gyerekek pedig bizalommal fordulnak felé és elfogadják tőle a segítséget, de a dorgáló szót is. A legfontosabb az, hogy a szülő bízhasson abban, hogy a bébiszitter képes helyesen megítélni szituációkat és a lehető legjobb módon eljárni, képes felismerni veszélyes helyzeteket és időben közbelépni.

Minden szülő a lehető legjobbat szeretné gyermekének. Gyakori jelenség, hogy amit a szülők nem kaphattak meg, érhettek el anno, azt gyermekeiknek mindenképp meg szeretnék adni. Ezért is döntenek eleve a bébiszitter mellett, akit nagy gonddal választanak ki, ahelyett, hogy a nyár nagy részében olyan helyre adnák szemük fényét, ahol csak “elvan”, de személyes törődést lényegében nem kap a gyermek.

Bébiszittert azért fogadnak a szülők, hogy azt a közvetlen, személyre szabott törődést biztosíthassák a kicsiknek, amire a szülőknek, adott helyzetben, nincs kapacitásuk. Ez nagy feladat, ezért mindenképp olyan bébiszittert válassz, aki:

 • hasonló életszemlélettel rendelkezik, mint Te
 • képes azonosulni az értékrendszereddel
 • a gyermek számára is szimpatikus, megbízható
 • szeret bébiszitterkedni; azt nem csak teljesíteni akarja
 • talpraesett, bátor, ha cselekedni kell
 • következetes 
 • türelmes

Kendőbe burkolózott bébiszitter sárga levélcsokrot ad a kék babakocsiban ülő kisgyereknek

Ami a szakmaiságot illeti, szerencsés, ha a bébiszitter:

 • tud gyermeknek  elsősegélyt nyújtani.
 • rendelkezik érettségivel, illetve, valamilyen gyermekgondozó, -nevelő, pedagógiai képzettséggel vagy érzékkel. Ez utóbbi fontosabb mint a bizonyítvány errõl.
 • hajlandó és tud is tanulni a gyermekkel.

 

Fiatal bébiszitter együtt tanul egy kislánnyal

A bébiszitter képességeit illetően kifejezetten hasznos, de nem elvárás, ha:

 • van mozgáskultúrája és affinitása mozgást igénylõ játékhoz is
 • el tud készíteni pár alap ételt
 • kellően gyakorlatias
 • beszél legalább egy idegen nyelvet, amit mer is használni
 • felhasználói szinten ért a digitális eszközökhöz
 • van jogosítványa és vezetési gyakorlata

 

Bébiszitter fészek pózban a hasán játszik egy kisbabával

Az a legszerencsésebb, ha sikerül egy bébiszitterrel megoldani a gyerekfelügyeletet, de arra figyelemmel kell lenni, hogy a bébiszitter nem egy au pair! Vagyis nem várható el tőle ugyanakkora rugalmasság, hiszen a bébiszitternek is van önálló háztartása, élete.

Bébiszittert lehet pár órára, teljes napra is hívni. Sőt, ha anyuka és apuka pár napra elutazna kettesben, vannak bébiszitterek, akik szívesen vállalják az ottalvást is.

Bébiszitter vs családtag

Elsőre azt gondolhatod, hogy egyértelmű, hogy egy családtag a legjobb megoldás a gyerekfelügyelet megoldására, nem a bébiszitter. Viszont alaposabban végiggondolva ez már nem is olyan biztos. Hiszen

 • a családtag szívességet tesz. Rendszeres felkérését valamilyen módon kompenzálni kellene mindenképp, hiszen nem lehet elvárni tőle sem az állandó beugrást.    
 • a félreértéseket nehezebb tisztázni      
 • nehezebben lehet megértetni velük saját nevelési módszereidet, szempontjaidat    

Ezzel szemben a bébiszitter:

 • Úgy “neveli” a gyermeket, ahogy Te szeretnéd
 • Gyakrabban, akár rendszeresen is felkérhető
 • Egyértelműen meghatározható, mi tartozik munkakörébe

A vakáció már elkezdődött; a gyerekek várják a jobbnál jobb programokat és azt, hogy, aki kicsit ráér, törődjön velük. Testi-lelki-szellemi egészségük és fejlődésük érdekében keress a fentiek alapján, ha csak napi pár órára is, egy bébiszittert, aki mellett a gyermek is igazán elengedheti magát. Hidd el, Te is nyugodtabban leszel munkahelyeden! A keresést pedig itt is kezdheted!    

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.