Jógaoktatót keresel? Ilyen lehetőségeid vannak

A jóga nem mai találmány; globális népszerűségre mégis csak a XX. század végén tett szert. Azóta varázsszó az egészséges életmód követői körében. A jóga több mint egyszerű nyújtás vagy egy statikusabb fitness óra! A tradicionális jógairányzatok a jóga spirituális mondanivalójáról sem feledkeznek meg; sőt, azt a fizikalitás elé helyezik. Sokak számára vonzó a jógázók csodálatos pozíciói, s szeretnék megtanulni azokat az egészséges életmódra térés részeként, de a spirituális háttértől ódzkodnak, illetve elrettenti őket a rengeteg jógairányzat átláthatatlan sűrűje, amik közül, laikus szemmel nehéz kiválasztani a megfelelőt. Hogyan lelhetünk rá mégis a számunkra legalkalmasabb jógairányzatra és jógaoktatóra? A Pillan-GO most ebben nyújt segítséget.

Jógaóra mosolygós gyakorlókkal

A jóga maga

A jóga a testet, lelket, szellemet egyaránt megcélzó gyakorlatsorok összefoglaló neve.

A fizikalitás szintjén nyújtó, erősítő mozgássorok összessége pózokkal megszakítva, illetve légzőgyakorlatokkal átszőve, melynek megtanulása kitartást és szakképzett jógaoktató kíván. Ugyanakkor alkalom találkozni önmagunkkal, befelé figyelni, szembesülni korlátjainkkal; egyfajta meditáció.

A jóga (szanszkrit: judzs szóból) jelentése: “egyesíteni, egyesülni”. Test-szellem-lélek egyesítése; az embert holisztikusan fejlesztő rendszer. Filozófiája sokrétű, de megengedő; részleteiben is követhetõek. Ha valaki megelégszik az ászanák kivitelezésének elsajátításával, vagy éppen csak a fizikálisan passzívabb meditáció fogta meg, gyakorolja csak azt!

A jóga bölcs; nem erőlteti magát senkire. Tudja, hogy akinek szüksége van rá, meg fogja találni. A jógára ma elsősorban mint mozgásformára, sportra tekintünk. Pedig, valójában, a fizikális rész egyfajta szükségszerű bevezető csupán az önmagunkkal való találkozáshoz. Ez a belsős meeting csak lecsillapított állapotban kezdhető meg. Amíg zizegünk, vibrálunk, nem jön létre. Ezen nyugodt állapot elérésére szolgálnak a jógaoktatók által bemutatott jóga “sportelemek”.

Négy jógázó azonos pozícióban, különböző ruhákban

A jóga irányzatai

A jóga hagyományos irányzatainak tablóját a marketing célzattal “kifejlesztett” jógatípusok teszik már zavaróan sokszínűvé. Ismerjük meg a tradícionális jógaoktatók által publikált jógairányzatokat, amelyek ismeretével a legütősebb elnevezésű jogaóráról is meg fogjuk tudni állapítani, “mit akart üzenni a szerző”.

Hatha jóga

Ezzel érdemes kezdeni mindenkinek, aki el szeretne kezdeni jógázni. Az alapokat (ászanák, légzőgyakorlatok) a Hatha jógán keresztül, megfeleő jógaoktatónál, jól be lehet gyakorolni. A többi jógairányzat is ezekre az elemekre (ászanákra) épít, így a Hatha jóga bizonyos szintű elsajátítása után, a többi irányzat sem lesz teljesen idegen!

Astanga jóga

A Hatha jóga egy továbbfejlesztett változata. Teljesen kezdőknek nem ajánlott, de egy kis “Hatházás” után már el lehet kezdeni gyakorolni (türelemmel). Hat darab kötött gyakorlatsorból áll, mely a Hatha jógából ismert ászanákat köti össze mozgással, további légzőgyakorlatokkal. Dinamikus, szinte megállás nélküli jóga, mellyel gyors eredményt érhetünk el erőnlétünk, hajlékonyságunk fejlődésében. Az első óra után még hitetlenkedve fogunk jógaoktatónkra tekinteni, de higgyük el, kitartással mi is eljuthatunk arra a szintre, hiszen ő is így kezdte!

Fiatal nő erősítő jógaászanában

Iyengar jóga

Viszonylag fiatal irányzat, hiszen kifejlesztője 2014-ben hagyta itt a földi világot. Az Iyengar jóga jellemzője az óriási precizitás, fokozatosság, mélység. Az órát a jógaoktató a kezdő pozíciókkal indítja, majd fokozatosan halad az egyre mélyebb kihívások felé. A gyakorlatsorok változatosak, s az Iyengar jógával foglalkozó hivatalos oldalakon találhatunk is belőlük párat ízelítőként.

Bikram jóga

Szintén a Hatha jóga ászanáira épülő jógairányzat. Annak 26 ászanáját építi be gyakorlataiba, amiket 38-40 0C-os környezetben végeznek 90 percen keresztül. Elsődlegesen a fizikai állapot fejlesztése, a méregtelenítés, az oxigén ellátottság javítása a cél. Az első alkalom a magas hőmérséklet miatt a nem teljesen kezdő jógázóknak is kihívás. Bármilyen egészségügyi panaszunk van, jelezzük az óra megkezdése előtt a jógaoktató felé!

Alkalmazott jóga

Ide tartoznak a jógát a filozófiai háttértől leválasztott jógairányzatok, melyeket a társadalom előszeretettel alkalmaz a testi panaszok kezelésére. Ide tartoznak:

  • Gerincjóga
  • Gyermekjóga
  • Női jóga
  • Stresszoldó jóga
  • Szenior jóga
  • Kismamajóga

Mindegyikük a Hatha jóga ászanáira épül.

Kislány és fiatal anyukája egymás mellett jógapózban

Összességében elmondható, hogy teljesen kezdőként a Hatha jógával érdemes elkezdeni az ismerkedést. Ha az ászanákkal többé-kevésbé barátságot kötöttünk, elindulhatunk speciálisabb irányokba, bár előtte érdemes egyeztetnünk aktuális jógaoktatónkkal, ő mit és kit ajánl. Azt tartsuk szem előtt, bármit is írnak egy-egy jógairányzatról, a saját, személyes tapasztalatnál nincs hitelesebb vélemény!

Rálelni az igazira: a jógaoktató ismérvei

A papír nem minden! Rengeteg “friss diplomás” jógaoktató van a piacon, akik a jógaoktató tanfolyam kötelező óráin kívül nem sok jógaórán vettek részt. Valószínű, hogy egy tíz éve, munka mellett gyakorló jógázó elmélyültebb tudással rendelkeznek.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni azon mondás érvényességét, mely szerint: “Aki nem tudja, tanítja!” S még mielőtt az ország összes jógaoktatója felháborodását fejezné ki, pontosítok: Azok is tanítják, akik tudják. Viszont egy igazán jó oktató azt is eredményesen meg tudja tanítani, amit ő maga nem tud tökéletesen kivitelezni, viszont tisztában van azzal, hogyan kellene.

A jóga filozófiája alapján egy jógaoktatótól jogosan várhatunk türelmet, nyitottságot, alaposságot, s nem utolsó sorban megengedést. Ez utóbbi főleg arra vonatkozik, ha valaki, egyelőre a jógából csak a testedzés részt szeretné gyakorolni, akkor a jógaoktató nem fogja minden áron ráerőltetni annak filozófiáját. Azt csak mellékesen jegyezném meg, hogy, ha valaki elmélyülten jógázik, akarva akaratlanul el fog mélyülni, s elindulnak benne olyan spirituális folyamatok, amiket egyelőre talán nem fog tudni hova tenni, de mindenesetre az egészséges életmód irányába visznek. A jóga bölcs. A megengedő jógaoktatóhoz pedig mindig bátran fordulhatunk.

Fiatal nő kutyájával, laptopja mellett jógázik

Jógaoktatás az égből: online jógaoktatók

A 2020 márciusától a levegőben lévő vírus az élet minden aspektusára, így a jógaoktatásra is hatással volt. A jógázáshoz nincs szükség robosztus fitneszgépekre, se hatalmas teremre, ezért akár a nappaliban is gyakorolható. Ezt használta ki nagyon sok jógaoktató a karantén idején. Azóta több vendég, tartva a csoportos órákra való visszatéréstől, maradt ennél a változatnál. Ezek az órák, általában, ugyanúgy fizetősek. Vannak, amelyeknél a jógaoktató is látja, mit csinálnak tanítványai, így lehetőség van a javításra. Másik eset az előre felvett jógaóra, ahol, mint egy előadás megy le a jógaóra, s az otthon jógázó bármikor megállíthatja, visszanézheti azt.

Ez nagyszerű lehetőség karantén idején, illetve, ha valaki annyira szélsőséges időpontokban ér rá, mint éjjel vagy hajnal; esetleg nem megoldható számára a bejárás. Azonban a személyes jelenlétű jógaoktatásnál nehéz jobbat találni, hiszen a jógaoktató alaposabban taníthat, illetve fizikálisan is odaigazíthatja adott testrészt egy-egy ászanánál, ahova valóban kell; elkerülve így, hogy bármi helytelenül rögzüljön.

Jógaoktatót keresel az egészséges életmódra váltáshoz? Csak bátran! A fentiek alapján már könnyű dolgod lesz! Hol kezd a kutatást? Ha minél előbb szeretnél rálelni az igazira, akkor a Pillan-GO.hu oldalán.Ha szeretnéd húzni az időt, akkor egyéb oldalakon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.