Jól jönne egy könyvelő az adóbevalláshoz? A legfontosabb szempontok a helyes döntéshez

Január közepétől a könyvelők, adószakértők és a NAV munkatársainak életét az előző évi adó bevallásának tortúrája határozza meg. 2017 óta minden évben egyre szélesebb társadalmi réteg számára készíti el a NAV a megelőző évről szóló adóbevallás tervezetet. Viszont még mindig sokan vannak, akiknek önállóan, pontosabban könyvelő segítségével kell elkészíteniük azt. Olyanok is nagy számmal akadnak, akiknek nem megfelelő a NAV által generált tervezet, ezért fordulnak könyvelőhöz segítségért. 

A vállalkozóknak általában van, a magánszemélyeknek azonban ritkán van könyvelőjük. És van, hogy a vállalkozó is váltani szeretne. Ki milyen szempontok alapján válasszon könyvelőt? Ki számít jónak a szakmában? Hol érdemes keresni őket? A legjobb tippeket összegyűjtöttük a Pillan-GO-val!

Adóbevallás 2022. tavasza

A NAV idén is tartja jó szokását és sokunknak veszi le az adóbevallás elkészíttetésének, elkészítésének a terhét a vállunkról. Személyi jövedelemadót minden magánszemélynek kell fizetnie, aki bevételre tett szert. Kivételt csak a nem adóköteles jövedelmek képeznek (egyszerűsített foglalkoztatás során szerzett jövedelem bizonyos összeghatárig; nyugdíj; ösztöndíjak; ápolási díj).

A NAV minden magánszemély részére elkészíti a megelőző évben keletkezett jövedelme után az adóbevallás tervezetét megspórolva ezzel számunkra a könyvelői költségeket, illetve, rengeteg időt. Ezt ügyfélkapun keresztül vagy kérésre, papíralapon is meg tudja tekinteni mindenki. Ellenőrzés után, ha mindent rendben találtunk, azt csak el kell fogadnunk 2022. május 20-ig. Ha viszont eltérést tapasztalunk, azt jeleznünk kell az adóhatóság felé.

Könyvelő segítségét kell kérni és a szja-t külön kell benyújtaniuk:

 • az áfa megfizetésére kötelezett magánszemélyeknek,
 • KATA-soknak,
 • EVA alanyoknak,
 • egyéni vállalkozóknak,
 • őstermelőknek.

Kit nevezhetünk könyvelőnek?

A könyvelő olyan, legalább középfokú pénzügyi ismeretekkel rendelkező szakember, aki rendelkezik okleveles könyvvizsgálói vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és ezen tevékenységek ellátására feljogosító engedéllyel.

A könyvelői szakmának eleve több altípusa és szintje létezik. Az adóbevalláshoz szükséges ismeretanyag a legalapvetőbbek közé tartozik a könyvelői szaktudásban, így amiatt nem kell aggódnunk, hogy nem megfelelően magas szakképesítéssel rendelkező könyvelőt választunk.

Arra viszont annál inkább figyeljünk, hogy minél specifikusabb tudással rendelkezik a könyvelő, általában annál magasabb áron dolgozik akkor is, ha nem a specifikus munkát kell elvégeznie. 

Fiatal, mosolygós könyvelő hölgy az íróasztalnál, laptopja előtt

Könyvelői árnyalatok

A szakképesítés rendszere alaposan átalakult átnevezve hagyományosnak számító foglalkozásokat is. A könyvelői szakma sem volt kivétel ezalól. Könyvelő alapképesítéssel a következő szakma birtokosai rendelkeznek:

 • 54 344 02 0000 00 00 Mérlegképes könyvelő
 • 54 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő

Ezen szakképesítések megszerzéséhez elegendő az érettségi megléte. Aki azonban szakirányú felsőfokú tanulmányok mellett vagy után szeretné megszerezni ezeket a szakmákat, jelentős mennyiségű tantárgyat tud majd elfogadtatni.

További, magasabb szintű könyvelői szakképesítések:

 • 04115005 Államháztartási mérlegképes könyvelő
 • Okleveles könyvvizsgáló
 • 04115003 IFRS mérlegképes könyvelő
 • 04115004 Pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelő

A megfelelő könyvelő

Könyvelő választásakor is szívesen kérjük ki ismerőseink véleményét; de legalábbis képesek vagyunk órákat eltölteni blogokat, közösségi portálokat böngészve, hogy rátaláljunk a megfelelő könyvelőre, illetve, legalább az ismérveire. A legfontosabb könyvelői tulajdonságok:

 • Szakmai kompetencia;
 • Releváns gyakorlat, referencia;
 • Profi munkavégzési attitűd: pontosság, precizitás, igényesség, alkalmazkodóképesség, hatékonyság;
 • Jó kommunikációs készség;
 • Emberi tényezők: megbízhatóság, figyelmesség, nyitottság, segítőkészség, empátia.

 

Fiatal, szemüveges könyvelő nő magyaráz ügyfelének

Ezek legyenek a “beugró” tulajdonságok, mikor könyvelőt választunk. Ugyanakkor gyakran kényszerülünk ezekből mi is alább adni. Hiszen van bőven “tökéletes” könyvelő, csak a pénztárcánk nevet majd ki minket, mikor közöljük vele, mennyit szeretnénk kivenni belőle könyvelőre!

Aki csupán az adóbevallását szeretné elkészíttetni a könyvelővel, de egyébként egész évben nem is keresi fel, ők mindenképp a szakmai megfelelés és az ár arányát vegyék figyelembe. 

Viszont a vállalkozók, illetve, akik egyész évben folyamatosan igénybe veszik könyvelőjük munkáját, ne hagyják figyelmen kívül az emberi tényezőket se, hiszen egyáltalán nem mindegy, kire bízzuk cégünket, financiális, bizalmi ügyeinket.

Még csak január van, de érdemes már most elkezdeni könyvelő után nézni! Bár nem vagyunk egy hatalmas ország, a könyvelők száma is arányosan kevesebb! A május közepe pedig előbb itt lesz, mint gondolnánk! Kezdjünk el számolni a fentiekkel, hogy rendben felkészülhessünk az elszámolásra!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.