Kertészeké a főszerep: miért okos dolog, ha most szakembert hívsz?

COVID ide vagy oda, a kertészetek és faiskolák a járvány idején is nyitva tarthattak és az emberek idén még nagyobb elánnal vetették bele magukat a kertészkedésbe, mint eddig! A magyarázatok között lehet, hogy a bezártságot megunva, ám tetemes időt otthon töltve valamilyen módon szépíteni akarjuk környezetünket egy kis zöldre vágyva. Mindemellett sokan átértékeltük, mit is jelent a friss, egészséges vegyszermentes étel a tányéron, ami az egészség záloga. Sokunkat hasonló gondolatok tereltek a kertészkedés útjára, ki a kertbe vagy a balkonra. A körülmények azonban megváltoztak, így nem árt, ha tudjuk, mit csinálunk! Nyerő tippekért legjobb, ha szakember segítségét kérjük!

Kerti munka saját kertben

A kertészeti trendek változnak és a járvány hatásaként a fenntarthatóság és önállóság helyeződött előtérbe. A tuják helyére vagy mellé így kerültek sok udvaron a most igen divatosnak számító magaságyások, amik a kerítés mentén hosszú sorban díszelegnek. A magaságyás nem csak mutatós, hanem hasznos is, mert többszörös terméshozamot tudunk vele elérni. Az ókori függőkertek mintájára készíthetünk magaságyást hobbikertészként, a tökéletes végeredményhez viszont forduljunk profi kertészhez!

napon dolgozo fiatal kertesz

Amihez jól jöhet a kertész:

– Tervrajzot készít, hogy csak annyi anyagot szerezzünk be, amennyi szükséges;

– segít a magaságyás anyagának meghatározásában (leggyakrabban a fát ajánlják);

– tanácsot ad az ágyás anyagát kezelendő vegyszereket illetően;

– a legfontosabb pedig az, hogy megállapítja, hol is helyezkedjen el az ágyás annak függvényében, milyenek a kertünk adottságai, mennyi napfény éri az adott helyet és milyen napszakban, illetve milyen növényeket is akarunk ültetni benne!

Manapság már lehet palántákat is venni még késő tavasszal is, ha esetleg elmulasztottuk a magról nevelést, akkor sincs probléma. Egy kertész pontosan tudja, milyen palánták maradnak meg azon a területen, ahová az ágyást tervezzük és a termőföld kiválasztásában is tanácsot ad. Az ideális ágyás minden részét hosszabb ideig éri a nap egy bizonyos napszakban, így rendkívül fontos az elhelyezkedés.

koktélparadicsomot vizsgáló férfi

Balkonkertészek - profi segítséggel

A balkonládában kertészkedők is igazi termelőkké válnának, vagyis ezt mutatják az idei vásárlások. Az egészségre és minőségi ételekre vágyók jó szívvel gondoznak paradicsompalántát vagy salátát a balkonon és a fűszernövények sem maradnak el. Mivel az „erkélykertészek” a kinti tereken kívül csak a szintén limitált belső terekkel gazdálkodhatnak, így kiemelten fontos a hatékonyság és a megfelelő növények kiválasztása. Ha eddig valahogy az összes fikuszod hamar megadta magát, vagy az állítólag „őstúlélő”, mindenhol megmaradó örökzöldek sem bírják nálad egy évnél tovább, kérd profi kertész segítségét!

növényfalak közt álló lila pólós nő

Amiben a kertész segíthet:

Egy kertész meg tudja állapítani, hogy az ehető növények közül melyek azok, amiket érdemes a balkonra ültetni. Ehhez persze elemezni kell, hogy honnan és mennyi ideig éri napfény a növényeket. Fontos kiválasztani a megfelelő ládát is, ugyanis egyes növényeknek mélyebb, míg másoknak a kevésbé mély kaspó felel meg, persze specifikus vízelvezetővel. Ezen kívül és azt sem árt tudni, mikor és mennyit kell a növényt öntözni. Külön igény lehet a vegyszermentesség, de felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mit lehet használni helyettük? Amennyiben ezeket a kérdéseket nehéz megválaszolnunk, forduljunk a kertészhez!

Hogyan vehetjük igénybe egy kertész szakértelmét?

A Pillan-Go oldalán találni olyan megbízható kertészeket, akik szívesen segítenek a fenti kérdések eldöntésében. A szakember egy online „túra” keretében felméri a körülményeket, majd személyre szabott javaslatokat tesz, igényeinkkel összhangban. Aki nem vállalja a virtuális bemutatót, az természetesen e-mailben vagy telefonon is kaphat tanácsot, a bátrabbakhoz pedig házhoz megy a segítség! Kertészkedésre fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!