Könyvelés árak 2022-ben: mennyit kérhet tőled a könyvelő?

A könyvelő az a legalább középfokú pénzügyi ismeretekkel rendelkező szakember, aki rendelkezik okleveles könyvvizsgálói vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és ezen tevékenységek ellátására feljogosító dokumentumokkal.

Egész évben szükség van  könyelőkre, mégis a munkájuk iránt a legnagyobb igény tavasszal ébred és eltart legalább május 20-a éjfélig.

Egy könyvelő mindig naprakész szakmai tudását nagyon nehéz lenne a Google-on vagy YouTube videókon keresztül felszedni. Hozzáértésük, szakmaiságuk létfontosságú a cégek, vállalkozók életében; a siker a könyvelőkön is múlik. Munkájuk megbecsülést érdemel.

Mit jelent ez forintba átszámolva? A Pillan-GO.hu-val utána repültünk, hogyan alakulnak a könyvelői árak 2022-ben?

Kinek van szüksége könyvelőre?

Kinek nincs? A cégeknek, vállalatoknak, minden méretben és formában, igen, hiszen törvény teszi kötelezővé könyvelő alkalmazását.. A KATA-soknak, ha csak a személyi jövedelemadó bevallásának erejéig is, de szükségük lesz könyvelőre. Ugyanezen okból az áfa megfizetésére kötelezett magánszemélyeknek is.

Ezen kívül mindenkinek, akinek adótanácsadásra szorul vagy éppen el szeretne kezdeni egy vállalkozást.

Levonhatjuk a következtetést: egy jó könyvelőnek mindig lesz munkája, még, ha kicsit meg is ugranának a könyvelői árak 2022-ben!

A következőkben sorra vesszük a leggyakoribb könyvelői tevékenységeket és a hozzájuk tartozó könyvelés árak 2022-es alakulását (ÁFA nélkül!!!)!

Adóbevallás készítése

Az adóbevallás minden évben eljön, jó sok munkát róva ezzel a könyvelőkre.

Magyarországon a NAV a lakosság egy része számára elkészíti az adóbevallás tervezetet, de, ahogy feljebb említettük, még így is bőven akad, akinek figyelemmel kell kísérnie a könyvelői árak 2022-es alakulását, hogy a számára legmegfelelőbb könyvelőt választhassa.

Adóbevallást magánszemélyeknek és vállalatoknak egyaránt kell készíttetni.

Az “egyszerű” SZJA bevallás ára közel 5000 Ft-nál kezdődik, ha könyvelő segítségét kérjük. Ha azonban meg van spékelve ingatlan értékesítéssel, már a dupláját is elérhetik a könyvelési árak 2022-ben.

Egyéni vállalkozásoknál nem mindegy, hogy valaki KATA-s vagy SZJA köteles egyéni vállalkozó. Utóbbiak számára magasabb az adóbevallás elkészíttetésének könyvelési ára 2022-ben: 18000 Ft körül kell kalkulálnunk. De elismerendő, hogy több is vele a munka, mint egy egyszerű SZJA bevallás esetén.

KATA-soknak nem kötelező egész adóéven keresztül könyvelőt alkalmazniuk. Ha el tudnak számolni pénzügyeikkel, akkor elegendő egy évben csak egyszer könyvelőhöz fordulni. Egy ilyen évenként egyszeri adóbevallás elkészíttetésnek könyvelési ára 2022-ben 15-20 ezer körüli forint összeg lesz.

Az adóbevallás, nem meglepő módon, a vállalkozások számára a legköltségesebb. Ugyanakkor a könyvelő számára is hatványozottan több munkát és felelősséget jelent. Mivel a könyvelő ebben az esetben egész éven át nyomon követte a cég pénzügyeit, ezért az adóbevallást, többnyire, plusz egy havi könyvelés áráért készítik el.

Számológépen számoló, tollat tartó férfi kéz kis pénzoszlopok mellett

A könyvelő egy vállalatnál…

… egy kulcsember. Ott van a cégalapításnál, az általános könyvelésnél, a bérszámfejtésnél és, ha arra kerül a sor, akkor a cég felszámolásánál is. A vállalat pénzügyi sikerei nagyban köszönhetőek a könyvelőnek, már csak azáltal, hogy számon tartja, követi és betartatja az adóügyi kötelezettségeket a cégvezetővel; elkerülvén a büntetéseket, határidős kicsúszásokat. Ha ezt a rengeteg felelõsséget figyelembe vesszük, talán nem is fogjuk annyira sokalni a könyvelési árakat 2022-ben sem.

Cégalapítás könyvelői ára

A könyvelő a cégalapításnál tanácsadói szerepben tűnik fel először. A vállalkozó elképzeléseinek és anyagi lehetőségeinek megfelelően segít kiválasztani a megfelelő cégformát, ami lehet:

 • Betéti társaság (Bt.)
 • Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)
 • Közkereseti társaság (Kkt.)
 • Részvénytársaság (Rt.)
 • Zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.)

Fontos itt megjegyezni, hogy nem csak társas, de egyéni vállalkozás esetén is, az elinduláshoz érdemes könyvelőhöz fordulni; ha a tanácsadásnak könyvelõi ára is lenne. De ez ritkán szokott elõfordulni (lásd lejjebb).

Mivel a cégbejegyzéshez, jogilag, csak ügyvédre van szüksége az újdonsült vállalkozónak, vannak, akik költséghatékonyság céljából nem konzultálnak könyvelővel az alapítás előtt. Így azonban fennáll a veszély, hogy nem  a megfelelő cégformát választják, amivel plusz költségek keletkezhetnek. 

A tanácsadást a legtöbb könyvelőiroda ingyen kínálja, ha utána velük lép szerződésbe a vállalkozó. Mások fix összeget  határoznak meg (20-30 ezer Ft környékén). Egy harmadik lehetőség, hogy az első havi könyvelői árból kerül levonásra a cégalapítással kapcsolatos könyvelői költség.

A cégalapítás könyvelői ára függ a választani kívánt cégformától. Az egyéni vállalkozástól kezdve az áfás vállalkozásokig 5-30 ezer forintig terjednek általában a könyvelői árak cégalapításkor. 

A vállalat könyvelése

A vállalat könyvelése az egyik legmeghatározóbb tevékenység egy cég életében, amit a magyar törvények alapján szakképzett könyvelőnek kell végeznie. A könyvelő tudása naprakész: mindig tisztában van az érvényes számviteli szabályokkal.

A könyvelés árait szintén befolyásolják:

 • a vállalkozás mérete és formája
 • a  vállalkozás ÁFA fizetési  kötelezettsége
 • számlaforgalom

Felmérésünkben a következő könyvelői árakkal találkoztunk:

 • SZJA szerinti egyéni vállalkozó → 14-17-26 ezer Ft/hó
 • KATA-s egyéni vállalkozó → 8-12-24 ezer Ft/hó
 • KATA-s Bt. → 10-12 ezer Ft/hó
 • Társas vállalkozás könyvelése → 17-26-56 ezer

Nyitott füzetbe író kezek rügyező pénzkupac és számológép társaságában

Bérszámfejtés

Ha egy vállalat alkalmazottakat foglalkoztat, azokat ki is kell fizetni. A bérekkel pedig el kell számolni, mely feladat szintén a könyvelőre vár. A bérszámfejtés könyvelői áraira csak a könyvelőiroda, illetve a könyvelő van hatással; maga a cégforma nem. Az egyetlen ármódosító tényezőként talán a fizetés módja nevezhető meg. Ugyanis, ha valaki fix bért + pótlékot ad dolgozóinak, számukra a bérszámfejtés könyvelõi ára akár az 5000 Ft/fő/hó összeget is elérheti.

Állandó fizetés juttatása esetén a bérszámfejtés könyvelői árai 2000-3500 Ft/fő/hó körül alakulnak

Cégfelszámolás

Egy vállalkozást eltérő okokból számolhatnak fel. Ennek nem feltétlen kell anyagi csődöt, vagy teljes sikertelenséget jelenteni. Ha a vállalkozó belefáradt, váltani szeretne, a céget fel kell számolni. Azért, hogy ne csak jogilag, de pénz- és adóügyileg is minden rendben zajlódjon a felszámoláskor, forduljunk ismét könyvelőhöz!

A cég felszámolását viszont mindenképp érdemes többször átgondolni, hiszen az sem olcsó mulatság! Könyvelési ára 2022-ben: 80-100 ezer forintos alapköltség körül alakul.

A könyvelők 2022-ben se maradnak munka nélkül. Mi már rátaláltunk könyvelőnkre? Lehet, hogy itt vár ránk!

ACCOUNTING piros nyomata fehér lapon és pecsétje 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.