Lakberendezői árak - mit kell tudni és mennyit változtak az infláció hatására?

Ki gondol ma arra a növekvő árak mellett, hogy lakberendező segítségével oldja meg a belső átalakításokat otthon? A többség már azért hálás a Sorsnak, ha egyáltalán sikerül hitelre vásárolni egy kis ingatlant ami, többnyire aztán felújítást igényel.

Felújítás: ez az a pont, amikor felmerül az igény egy lakberendezőre. Viszont ahelyett, hogy felkérnénk egyet, lakberendezési újságokat vásárolunk (jó áron), bújjuk az internetet a legjobb ötletekért, DIY lakberendezői csoportokhoz csatlakozunk, barkács- és bútoráruházakban töltjük a szabadidőnket.

Akinek ideje engedi, ez is egy járható út. Ha valakinek ennél hatékonyabb megoldásra van szüksége, érdemes utánaszámolni, valóban akkora flanc-e, ha lakberendezőt fogad az ember! Mi utánajártunk!

lakberendező terveit nézi makett házzal az előtérben

Mit tud egy lakberendező?

Egy professzionális lakberendezőnek a kreativitáson, kiváló stílusérzéken, nyitottságon, együttműködő képességen kívül komoly szaktudásra is szüksége van, mely alapjaiban különbözteti meg a hobby lakberendezőktől. Hiszen a lakhelynek nem csak esztétikusnak, de funkcionálisnak, praktikusnak is kell lennie. Sőt, ma már a fenntarthatóság is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a lakótér kialakításában.

lakberendező lány a kamerába mosolyog tervei felett

Miben nyújt segítséget a lakberendező?

A lakberendező egy kész állapotban lévő ingatlan megadott szempontok szerinti, a kitűzött funkcióknak megfelelő ki-, illetve, átalakításában vállal tanácsadói és tervezői feladatokat.

A lakberendezõ nem feltétlen belsőépítész is egy személyben. Bár megtervezhet kisebb bontásokat, nagyobb volumenű átalakítás esetén kérj fel mellé statikust is mindenképp! Vagy egyszerűen bízz meg egy belsõépítészt a munkálatokkal!

Azzal a lakberendezők is tisztában vannak, hogy országunkban még viszonylag kevesen engedhetik vagy engedik meg maguknak, ha meg is tehetnék, hogy lakberendezőt fogadjanak. Bátorításként, illetve, a lakberendező munkájának jobb megismerhetőségéért a lakberendezõk egy része szolgáltatásait különböző komplexitású csomagokban kínálja:

 • Tanácsadás
  • A lakberendező egy helyszínbejárás, személyes konzultáció alapján ötleteket vet fel az átalakítással kapcsolatban, melyet egy vázlat- vagy hangulatterven demonstrálhat.
  • Javaslatok születnek a helyiségek funkciójára, az alkalmazott színekre, stílusra, anyagokra vonatkozóan.
 • Alap tervezés
  • Ez esetben berendezési- és látványterv is készül, amelyben a helyiségbe tervezett elemek is megjelennek.
  • Lényegében a műszaki tervezésen kívül minden más beletartozik.
  • Ez alapján készíti el a lakberendező kivitelezési terveket. 
 • Komplex tervezés
  • Ez már a teljes cselekvési terv, aminek megvalósítását a lakberendező végigkíséri.

A kisebb szolgáltatási csomagokkal viszonylag kis anyagi ráfordítással kaphatsz képet a lehetőségekről és eldöntheted, hogy DIY úton vagy a lakberendező segítségével folytatod tovább az átalakítást.

lakberendező tervei és eszközei egy asztalon

Homestaging

Itthon viszonylag új fogalomnak számít, de a szakmában már évek óta használatos. A lényege: felkészíteni az eladásra szánt ingatlant az értékesítésre. Laikusként, elsőre, feleslegesnek tűnhet; viszont a tapasztalat és a számok szerint egyáltalán nem az! Az értékesítés időszakot ugyanis akár negyedére is redukálhatja egy lakberendező homestaging szolgáltatása.

A munka összetettségétől függően, általában, itt is különböző csomagok közül lehet választani.

Az így felkészített ingatlanokról képek készülnek, majd ebben az állapotban kerülnek bemutatásra az érdeklődők számára.

A lakberendezői árak

A lakberendezői árak egész széles tartományban mozognak attól függõen, hogy:

 • a lakberendező hány éves tapasztalattal rendelkezik
 • milyen az ingatlan megközelíthetősége a lakberendező számára
 • mekkora az átalakítandó tér
 • mennyi helyiségről lenne szó, azok milyen jellegűek (háló, konyha, fürdõ, folyosó,…)
 • milyen mértékű az átalakítás
 • mennyire komplex a tervezés
 • a lakberendező számára ez milyen óradíjat jelent

két nő textil anyagot válogat

A díjszabásnál a lakberendező kikalkulálja az óradíját, ami kezdő szakemberek esetén jelenleg 4-6 ezer, többéves tapasztalattal rendelkezõ lakberendező esetén akár 10-15 ezer forint is lehet.

A kiszállás, személyes konzultáció, terepszemle magasabb díjszabásúak: 18-25 ezer Ft körül alakulnak.

Természetesen az sem mindegy, hogy a megbízó mennyire önálló! A lakberendező át tudja adni “kulcsrakész” állapotban is a felújított ingatlant, de ennek meg is kérik az árát. Viszont van lehetőség egy kis önszorgalommal ezt az árat csökkenteni:

 • A kivitelezésnél kérd ismerőseid segítségét!
 • Fogadj saját szakembert!
 • Az anyagbeszerzést,vásárlást végezd a tervek alapján, de önállóan!

Ezek mind segítenek az árszelidítésben!

Az utóbbi két év és az aktuális politikai helyzet következtében minden drágul, ami a lakberendezői árakra is hatással lesz, hiszen a lakberendező is emberből van. Magát a lakberendező tervezői szolgáltatást az infláció kevésbé befolyásolja, míg a kivitelezési és anyagárakat annál nagyobb mértékben.

Mi tehát a megoldás? Lakberendezővel vagy nélküle alakítsd át lakhelyedet?

Összességében jobban jársz, ha szakembert hívsz, hiszen így időt, felesleges köröket, extra kiadásokat spórolhatsz meg. Ugyanakkor, ha egyelőre megijeszt a kiadásoktól, érdemes legalább a legkisebb csomag erejéig lakberendezőhöz fordulni. Utána még mindig átgondolhatod, hogyan folytatod tovább a munkálkodást. Európa legjobb lakberendezőit pedig itt találhatod! Nézz körül az oldalunkon kereshető hirdetések között!

+1) Aktív és egészséges

Az előző pontból adódóan szerencsés, ha a gyermekfelügyelettel megbízott személy aktív, de mindenképpen egészséges. A gyerekek tele vannak energiával, így nem árt, ha a bébiszitter képes lépést tartani velük. Ha a nagyszülők vigyáznak rájuk az jó móka lehet hébe-hóba, de a lurkók általában olyasvalakit preferálnak, aki képes futni, kúszni, mászni és aktívkodni velük. Az egészségesség kiemelt szempont, mivel a gyerekek immunrendszere még nem olyan fejlett és gyakrabban lesznek betegek.

Hol találhatunk megfelelő személyt?

Egyszerű! Keressünk olyan oldalakat, ahol a bébiszitterek hirdetik magukat és ahol ellenőrizhető referenciákat találhatunk róluk más szülőktől. Kiváló bébiszitterek profiljait lehet megtekinteni például a Pillan-GO oldalán.

Összegzés

A magyar családok körében is egyre gyakoribb, hogy bébiszittert alkalmaznak a szülők, hiszen a munkahelyi elvárások megváltoztak, sokan és sok órát dolgozunk a munkahelyeken, a nagyszülők pedig vagy távol élnek, vagy nem érnek rá mindig, ezért valahogy meg kell oldani a gyermekfelügyeletet. Az óvodai férőhelyek számának elégtelensége is gondot okozhat, illetve ha az iskolai szünetek teljes hosszára már nem terjed a szabadságunk. Ilyenkor bátran forduljunk szabadúszókat gyűjtő oldalakhoz és találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb bébiszittert, akár részmunkaidős állásra is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.