Mi mit jelent az idősgondozásban? Tisztázzuk a fogalmakat!

Magyarországon, csakúgy mint sok európai országban a társadalom idősödése miatt számos probléma merül fel, amik a népességet hosszútávon érintik, úgy mint az időskori életminőség kérdése, hogy fenntartható-e a jelenlegi nyugdíjrendszer, illetve ki és hogyan, milyen keretek között foglalkozhat idősgondozással?

Idősödő társadalmak Európa-szerte

Ezért van szükség idősgondozásra hazánkban

Magyarországon jelenleg még alacsony az idős hozzátartozót gondozók száma, ami a felnőtt népesség maximum 10%-át teszi ki. A családtagokon kívül a gondozói hálózat többnyire középkorú nőkből áll, akik sokszor alkalmi jelleggel vállalnak gondozást. Megbízható munkaerőt itt találhatunk.

Az országban 2017-re a 65 évesnél idősebb népesség aránya 13%-ról 19%-ra nőtt 1990-hez képest. Ezekből az adatokból arra következtethetünk, hogy a gyors ütemben növekedő idősebb népesség ellátására a szükségletek egyre növekednek. Ezen felül még érdemes megemlíteni, hogy a legdinamikusabban növekvő korcsoport a 80 év felettiek száma, vagyis a nagyon időseké, akik várhatóan előrehaladott koruk miatt már több betegséggel is küzdenek. A 85 évnél idősebb korosztály 73 %-a nőkből áll.

Mondhatjuk erre, hogy a várható élettartam is nő, így nem feltétlenül kell korai (65 év) idősgondozásra gondolnunk, ám a szomorú tény az, hogy az élettartam növekedésével nem feltétlenül növekszik együtt az egészségben eltöltött évek száma.

Az aktív korú gyerekek, akik maguk is szülők sokszor két szék közé szorítva érzik magukat, amikor idősgondozásról van szó, hiszen nem szeretnék elhanyagolni szeretteiket semelyik oldalról. Nézzük tehát, mi mit jelent az idősgondozásban, milyen lehetőségekkel számolhat az, akinek hozzátartozója idősebb korosztályba lépett?

Aktív nyugdíjas évek, idős pár sétál

Idősek klubja

Idősek klubja: a 3000 fő feletti települések önkormányzatai kötelesek nappali ellátást (idősek klubja) biztosítani rászoruló idősek részére, akik igényt tartanak rá. Jellemzően szabadidős tevékenységeket szerveznek, segítséget nyújtanak hivatalos ügyek intézésében, kielégítik a társas kapcsolatok ápolása iránti igényt.

Házi segítségnyújtás

Házi segítségnyújtás: az idősgondozás eme fajtáját szintén a települési önkormányzatok szervezik olyan szociálisan rászoruló személyek részére, akik önálló életvitelt folytatnak, de ehhez segítséget igényelnek. Egy vizsgálatot követően meghatározzák, hogy az illető szociális segítésre (háztartással kapcsolatos teendők ellátásában való segítség) vagy személyes gondozásra szorul vagy jogosult (gondozási, ápolási feladatok ellátása). Ha egyikre sem, úgy szolgáltatási önköltség megfizetésével igénybe lehet venni a szolgáltatást. Ez lehet napi pár óra, de egész napos gondozás/segítés is.

Szabadidős tevékenységek a nyugdíjas klubban

Otthoni szakápolás

Otthoni szakápolás: a kórházak leterheltségét enyhítendő, illetve a beteg közérzetét javítandó megoldás, ami a betegről saját tartózkodási helyén gondoskodik. Ez egy, a beteg kezelőorvosa által megítélt, szakirányú ápolás vagy terápiás kezelés, melyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszíroz.

Palliatív gondozás

Palliatív gondozás: ez a gondozási fajta súlyos, életveszélyes betegségben szenvedők ellátását jelenti, melynek célja a beteg életminőségének javítása a beteg életkorától és a betegség stádiumától függetlenül. Sokan összekeverik ezt a hospice ellátással, de itt nem feltétlenül van arról szó, hogy a beteg rövid időn belül várhatóan elhuny. A súlyos betegség mellett aktív terápiájával együtt érdemes megkezdeni a palliatív ellátást, ami a beteg fizikai, lelki és szociális szükségleteire is gondot fordít.

Hospice ellátás

Hospice ellátás: a végstádiumba került idősek gondozását biztosító ellátásforma jellemzően hospice házakban történik.

Idősek otthona

Idősek otthona: idősgondozásra (nyugdíjas kort betöltött) szakosodott bentlakásos intézmény, mely vagy állami-, vagy magán üzemeltetésű, általában hosszú várólista előzi meg a bejutást.

Összegzés

A fent említett megoldások részben fedik az elérhető lehetőségek számát. Mindig érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál az aktuális programokról, ha idősgondozásra van szükség a családban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!