Mikor fordulj munkajogi ügyvédhez? A leggyakoribb esetek 2 szemszögből

Az emberek többsége örül, ha dolgozhat. Nem feltétlen azért, mert ne lenne jobb dolga, hanem, mert az így megkeresett jövedelemből teremt magának és szeretteinek biztos megélhetést.

Gyakori jelenség, ezen oknál fogva, vagy, egyszerűen a karrier védelmében, érdekében, hogy emberek olyan állásokat vállalnak el, ahol maga a feladat, vagy a feltételek, vagy egyik sem humánus. Többen egyszerűen szemet hunynak afelett, ha jogtalanul, sértőn bánnak velük.

De hol van ilyenkor a munkajog? Csak a munkához van joga a dolgozónak, vagy az emberséges, tisztességes munkakörülményekhez és bánásmódhoz is? Kihez és mikor fordulhat a sértett védelemért és a munkajog érvényesítéséért?

Illetve, valóban mindig csak a munkáltató a hibás? Vagy ő is folyamodhat munkajogi támogatásért?

“Mikor van (munka)jogom?”

Gyakran ez a hallgatás oka: sokan nem tudják, hogy a velük szemben tanúsított bánásmód belefér-e még a munkaszerződésbe vagy már nem. Kötelesek-e elviselni azt vagy van joguk felszólalni ellene?

Jogaikért, általában, mindenki igyekszik kiállni az életben. A munkajogok érvényesítésével azonban mindenki sokkal óvatosabb.

Nem csoda, hiszen:

 • Nincs mindenki tisztában azzal, mit tartalmaz pontosan a munkajog rendszere.
 • Sokan nem tudják, hogy kihez fordulhatnának munkajogi tanácsért, mivel a munkajogászt drágának tartják.
 • Félnek az emberek, hogy hiába lenne akár nekik igazuk, ha utána feszült, kellemetlen légkörben kellene dolgozniuk, azt, valószínű, nem bírnák sokáig elviselni.

Ezek jogos félelmek, amin a munkajogok ismerete, illetve, néhány munkajogi esettanulmány átolvasása, vagy egy-egy munkajogásszal való konzultáció sokat segíthet.

Mindenképp fordulj munkajogi tanácsért, ha…

… nem fizették ki a túlóráidat!

… szülési szabadság után egy alacsonyabban fizető  munkakörre vennének csak vissza!

… elbocsátással fenyegetnek, ha a családtagok számára nem kötöd meg a munkáltató által értékesített biztosítást; amire a munkaszerződésed nem kötelez!

… elveszítheted a munkahelyedet csupán azért, mert nem fogadod el feltétel nélkül a “közös megegyezéssel létrejött” szerződésmódosítást!

…. a felettesed túlzottan kihasználja az ad-hoc munka fogalmát és magánügyeit is veled intézteti el!

… a munkajognak megfelelően, biztonságos körülmények között, hatékonyan szeretnél dolgozni, de ehhez a saját költségeden kell beszerezned a megfelelő munka- és munkavédelmi eszközöket, megsértve ezzel a munkajog bizonyos paragrafusait is!

… a felettesed a home office-ra hivatkozva a késő esti órákban és hétvégén is rendszeresen hívogat munkaügyben és elvárja, hogy azonnal elintézd a kért feladatot, holott erre a munkaszerződésed alapján nem vagy köteles!

… a felettesed rendszeres tesz szexuális jellegű megjegyzéseket!

… bejelentés és megkérdezés nélkül módosítottak szerződésedet!

Ügyvéd és képviseltjének kézfogása egy íróasztal felett, amin bírói kalapács, könyvek, toll, szerződés és kétkarú mérleg van

Munkajog a munkáltató szemszögéből

Érdemes ugyanakkor megvizsgálni a másik oldalt is! Hiszen van, hogy a munkáltató az áldozat.

Olyan kérdések esetén, érdemes nekik is munkajogi ügyvédhez fordulni, mint:

 • “Úgy tapasztalom, hogy jogtalanul tulajdonít el céges dolgokat a dolgozóm, de nincs kellő bizonyítékom erre.”
 • “Hölgy beosztottam túl hivalkodóan viselkedik férfi kollégáimmal és velem szemben is.”
 • “A próbaidő letelte után hamarosan megváltozott a dolgozóm:
  • többszöri figyelmeztetés ellenére is rendszeresen késik;
  • munkájában trehány, pontatlan lett.

Ez elegendő indok az azonnali felmondásra?”

 • “Dolgozóm munkahely és munkaidőn kívüli viselkedésével hozott szégyent a cégre, ami miatt el szeretném bocsátani.”
 • “Saját felelőtlenségéből adódó munkahelyi balesetéért teljes mértékben a munkahelyét okolja dolgozóm.”

Kihez fordulhatsz munkajogi tanácsadásért?

A legkézenfekvőbb megoldás a munkajogi ügyvéd. De azt mindenki tudja, hogy ez nem a legolcsóbb választás. Főleg, ha bizonytalan vagy abban, hogy egyáltalán jogosan vagy-e felháborodva, vagy sem.

Viszont érdemes körbenézni a munkajoggal foglalkozó ügyvédi irodák között, mert vannak olyan helyek, ahol a tanácsadás első félórája ingyenes, amikor kiderül, hogy érdemes-e igénybe venni a fizetős jogvédelmi szolgáltatásokat vagy sem.

Illetve, vannak munkajogi ügyvédek, akik ingyen nyújtanak online munkajogi tanácsadást konkrét panaszok esetén, amennyiben a sértett hozzájárul történetének esettanulmányként való nyilvánossá tételéhez; akár névvel, akár név nélkül.

Ezen kívül az országszerte elérhető jogpontokon kaphatsz ingyenes munkajogi segítséget munkajogi ügyvédektől.

Ha viszont a komolyabb, drágább jogi procedúrákat ki szeretnéd kerülni, akkor munkajogi ügyekre specializálódott mediátorok is segíthetnek tisztázni a félreértéseket.

Mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak vannak kötelességei, de jogai is. Bármelyik fél is érzi sértettnek magát a munkajog szempontjából, érdemes azt mielőbb tisztázni és rendezni. Akármelyik oldalon is legyél, a legbölcsebb szakszerű munkajogi tanács kérése a békés továbblépésért.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.