Mikor keress takarítót? 3+ eset amikor jobb, ha szakembert hívsz

Mesebeli kastélyban lakni sokan szeretnének! Négy-öt emeletnyi kényelem, tágas lakosztályokkal, csodaszép bútorokkal, hatalmas ablakokkal, ékes csillárokkal! Jól hangzik! Abba már ritkán gondolunk bele, hogy mennyi idő és energia egy ilyen csodát takarítani! Nem is unatkozva sertepertélnek egy ilyen helyen a szobalányok!Ehhez hasonló hatalmas lakhelye ma nem adatik meg mindenkinek. Viszont akinek igen, az biztos, hogy takarítót fogad!De csak a “hercegnők és grófok” privilégiuma a takarítószolgálat?

A rohanó, a többgyerekes vagy éppen költözködő, lakásfelújító emberek számára is elérhető ma a tisztaság, rend egy takarító által? Egyáltalán megéri takarítót hívni?

Lássuk, mikor járunk jobban, ha inkább másra bízzuk a piszkos munkát!

Család, karrier: nem vagy-vagy, hanem ÉS

Bizony, 24 óra az csak 24*60 perc, akármennyire is lenne többre szükségünk.

Amikor a legszebb reményekkel családot alapít valaki, úgy érzi, főleg az újdonsült anyukák, hogy nekik igenis menni fog egyszerre minden: gyereknevelés, háztartásvezetés, takarítás, karrier, egy kis énidő és a barátnők sem lesznek elhanyagolva. Legyen így!

A gyakorlat mégis inkább azt igazolja, hogy már a háztartás vezetése is nehézséget jelent, főleg az első hónapokban, amikor a szülőknek se éjjele, se nappala.

Nagymama nem biztos, hogy elérhető közelségben van, és Apuka sem feltétlen home office-ból dolgozik. Vagy, ha igen, akkor pedig dolgozik, s nem takarítással tölti a munkaidejét.

Ez az egyik olyan eset, amikor félre kell tenni a “Mit szól a szomszéd!”-gátlást és egy kis pénzt takarítóra!

Nem kell hatalmas összegre gondolni és nem is kell minden napra takarítót hívni!

Viszont hetente-kéthetente érdemes meginvitálni egy kis takarításra ilyen helyzetben, hogy mind a családra, mind a karrierre jusson elegendő idő, de az érintett szülő se készüljön ki teljesen.

Mire kérhetjük meg ilyenkor a takarítót?

Ez mindig a helyzettől és a takarító képességeitől, kapacitásától függ.

Illetve, az sem mindegy, milyen rendszerességgel számítunk a takarító szolgálatára!

Az alapár nem tartalmazza a kényesebb, nagyobb szaktudást, speciálisabb takarítószereket, több energiabefektetést megkívánó takarítási feladatokat. Ezek a feláras takarítói szolgáltatások, melyekről alább írunk.

Franciaágyat eligazító és fertőtlenítő takarítónő

Takarítás vendégváráskor

Ilyenkor kisebb problémánk is nagyobb lehet annál, hogy takarítsunk!

Sütés-főzés, bevásárlás, program vagy a rendezvény szervezése, ami a célja lehet vendégünk látogatásának. Jól jönne plusz két kéz?

Akkor csak érkezzen a segítség egy takarító személyében!

Szobaporszívózás, portalanítás, felmosás.. Nappali, ebédlő, előszoba… Ez esetben a mellékhelyiség, fürdő sem maradhat ki! Ha a konyhát mi fogjuk birtokolni, az akkor kihagyható a takarítás alól.

A kisebb falhibák, bútor sérülések, függönymosás, általában nem tartozik bele az alapárba, de megbeszéléssel, egy kis felárral, ez is megoldható, ha beleférnek a takarító kapacitásába.

Takarítás a vendégek távozása után…

Legyen szó házibuliról, családi kerti partiról vagy egy nyári hétvégéről a Balaton parton a haverokkal, a “takarítós afterparty” mindig kiábrándító.

Ha gyorsan el kell hagynunk a tett helyszínét (nyári apartman esetén,…); nem bírunk a takarítandó mennyiséggel; esetleg túl nagy hatással volt ránk az esti mulatozás vagy egyéb tényezők miatt nem tudunk foglalkozni a takarítással, hívjunk nyugodt szívvel takarítót. Ha utánaszámolunk és nem tervezzük rendszeressé tenni a takarítófogadást, akkor egyértelműen jobban járunk, ha takarítót hívunk ilyenkor.

Ha pedig mégis rendszeressé válna a takaríttatás, mert az ilyen alkalmak is megszaporodnak, akkor vállaljuk a költségeket, amik még így sem nevezhetőek csilagászatinak. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy maguk a takarítószerek milyen árakon mozognak!

Padlót térdelve feltörlő fiatal, mosolygós takarítónő

Takarító szolgáltatások: Mit kívánhatunk meg a takarítótól?

Ahogy fentebb is említettük, ez függ a takarító kapacitásától és a körülményektől is.

Az általános takarító alapszolgáltatásokba a következők szoktak beletartozni:

 • Általános porszívózás, portalanítás, felmosás
 • Szemét kiürítése
 • Rendrakás a megengedett mértékben
 • Virágok öntözése
 • Szellőztetés
 • Általános fürdőszoba és konyhatakarítás (nem minden esetben)

Mi számít különleges takarítószolgáltatásnak?

A fenti három gyakori eseten kívül a következő feladatok elvégzésére érdemesebb takarítót fogadni a speciális anyagok, méretek, elhelyezkedések,… miatt. Azt viszont tudni kell, hogy ezek a takarítószolgáltatások nem szoktak benne lenni az alapárban

 • Felújítás után, építkezéskor a törmelék eltakarítása
 • Szőnyeg-, kárpittisztítás
 • Függöny cseréje, tisztítása
 • Ablakok tisztítása
 • Árnyékoló, szúnyogháló tisztítása
 • Hűtő-, sütő-, mosogatógép- takarítás

Ablakot tisztító vidám takarítónő

Mire kell figyelni, ha takarítót hívok?

 • Mindig olyan takarítót bízzunk meg, aki biztos elérhetőséggel, állandó lakcímmel rendelkezik és utóbbiról igazolványt tud felmutatni!
 • Figyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a takarítót, viszont az első alkalmakkor még óvatosan hagyjuk elől értékeinket! Szerencsére a legtöbb takarító megbízható, lelkiismeretes munkaerő. Csupán az 1-2 kivétel miatt kell óvatosabban eljárnunk az elején.
 • Írjunk szerződést, melyben egyértelműen rögzítve lesz a díjazás (óradíj vagy terület és komplikáltság alapján) és az elvárt munka, valamint a tisztítószerek használatáról.
 • Ezek főleg az első alkalmakkor szükségesek. Később, általában, kialakul egy bizalmi kapcsolat, ha rendszeresen bízzuk meg ugyanazt a takarítót. Ekkor már nem feltétlen lesz szükség ezekre a formaságokra.

 

Takarítót hívni nem nagy luxus. A munkájuk szakszerű, gyors, hatékony, amivel időt, tisztítószereket spórolhatunk meg. Természetesen mindenki arra törekszik, hogy kevesebb legyen a kiadása, viszont valóban vannak olyan élethelyzetek, amikor jobban járunk, ha megengedjük magunknak, hogy takarítót hívjunk! A Pillan-GO oldalán a legmegbízhatóbb takarítók közül választhatunk. Le a seprűt, elő az egérrel: KATT!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.