Mit bízhatunk a bébiszitterre? Ebből áll a gyermekfelügyelet

A bébiszitterek iránti egyre növekvő igény már hazánkra is jellemző. Hogy miért? Arról az előző cikkünkben írtunk. Ma azt fogjuk körbejárni, mik is a foglalkoztatott bébiszitter munkájának elemei, mit is bízhatunk rá és mi esik kívül a munkakörén? Ezek persze mind a család és a bébiszitter által megbeszéltek szerint változnak, ám mégis van néhány olyan támpont, amin elindulhatunk. 

bebiszitter-oleben-kisgyermekkel

1) Mit várhatunk el egy bébiszittertől?

Bébiszittert elsősorban azért alkalmazunk, hogy gondoskodjon gyermekünkről, biztonságban tartsa és szórakoztassa, így a háztartás körüli teendők elvégzése jellemzően nem tartoznak a bébiszitter feladatkörébe. A félreértések elkerülése végett ezért már az elején érdemes tisztázni, mit is várunk el a bébiszittertől. A szülők részéről ezért fontos, hogy mielőtt bébiszittert foglalkoztatnak átgondolják, mit is várnak el tőle valójában és mi az, ami már az „extra” kategóriába tartozik?

A bébiszitter tipikus feladatai:

– játék a gyerekekkel

– egyszerű ételek, szendvicsek elkészítése és az edények elmosása

– a játéktér tisztán tartása

– kicserélni a baba pelenkáját

– segítségnyújtás a bilire szoktatásban

– a fektetés körüli teendők előkészületei

– bébiétel elkészítése

vidam-fiatal-no-sutemenyt-sut-kotenyben-a-konyhaban

2) Az extra feladatok közé a következők tartoznak:

– a gyerekeket különórákra vagy iskolába szállítani valamilyen módon

– segítségnyújtás a leckében vagy különóra adása

– amennyiben különleges étkezési igényű gyermekről van szó a neki való étel körültekintő elkészítése (allergia vagy valamilyen intolerancia esetén pl.)

– házimunkák elvégzése (amik nem tartoznak szorosan a bébiszitter és a gyermek által használt területek közé)

Az extra feladatok elvégzése különdíjazással jár. Sokan összekeverik az alkalmi bébiszittert a teljes állásban foglalkoztatott gyermekfelügyelővel. Ha olyasvalakire van szükségünk, aki a gyermek ellátása mellett az extra teendőket is elvégzi, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy valakit teljes állásban alkalmazzunk. Amennyiben ez nem kivitelezhető, megbeszélés alapján a bébiszitter is beszállhat segítségként. Ekkor viszont a szülőnek tudnia kell, hogy ezek feláras tevékenységek, így aszerint kell egy mindenkinek megfelelő rátát kidolgozni ezekre.

Amennyiben gyermekünknek különleges gondoskodásra van szüksége, úgy csakis a megfelelő szaktudással rendelkező szakembert érdemes foglalkoztatnunk.

boldog-kislanyok-uszoszemuvegben-strandolnak

Au-Pair vagy bébiszitter?

Nyugaton divatosnak számít az úgynevezett Au-Pair foglalkoztatása. Az Au-Pair jellemzően külföldi személy, aki a családdal lakik, vigyáz a gyerekekre és sok ház körüli teendőt is ellát, amiért kosztot és kvártélyt, plusz némi fizetést kap. Sokan nyelvtanulás céljából szegődnek el Au-Pairnek. Itthon ha valaki Au-Pairként helyezkedik el, az vagy kétnyelvű, vagy anyanyelvi szinten beszél adott idegen nyelven és a család abban a reményben foglalkoztatja, hogy a gyermek is megtanulja a nyelvet. Pont ezért az Au-Pair magasabb fizetési kategóriába tartozik Magyarországon. 

Összegzés

A kommunikáció kulcsfontosságú abban, hogy a bébiszitter megértse, mit is várnak el tőle és hogy képesnek érezze magát a feladat ellátására. Amit egy szülő elvárhat az az, hogy a bébiszitter felelősségteljes, megbízható, játékos, kreatív, energikus és vidám legyen, illetve erősen gyakorlatias beállítottságú. A bébiszitter oldaláról fontos az, hogy amikor az otthonunkba érkezik úgy érezze, hogy pontosan azt várják el tőle, ami meg volt beszélve.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!