Segítséget keresel az újévi fogadalmadhoz? Egészséges életmód tippek a kezdéshez

Minden nap belenézünk a tükörbe. Van, hogy elégedetten visszamosolygunk magunkra, de az az általánosabb, hogy csalódottan elfordítjuk a fejünket: “Hát ez ma reggelre sem lett jobb!…”

Pedig csak rajtunk múlik, hogy mikor következik be a változás! Mindenkiben ott van a potenciál, hogy kihozza magából a legjobbat! Viszont nem megy ez mindenkinek egyedül.

Az újév mindig nagyszerű alkalmat kínál a változtatásra. A címlapok kínálta “azonnal oldódó varázsporok” helyett változtassunk gyökeresen; tervezzünk hosszú távra! Az egészséges életmód ugyanis nem csak az emésztésünkre, a mérlegre, de bőrünkre, arcunkra, sőt szellemi teljesítményünkre, pszichés állapotunkra is pozitív hatással van.

Szőke lány csukott szemmel fekszik otthoni edzése után

Dietetikus

Kezdjük itt az egészséges életmódhoz vezető első lépéseket! A dietetikus olyan, alapos egészségügy ismeretekkel is rendelkező táplálkozástudományi szakember, aki, bár nem diagnosztizál, de az elmondott táplálkozási, egészségügyi panaszok alapján, ha szükséges tovább irányíthat bennünket a megfelelő szakorvoshoz. Amennyiben van  korábbi, releváns orvosi véleményünk, laboreredményünk, vigyük magunkkal a dietetikushoz, mint egy CV-t az állásinterjúra! A dietetikus érteni fogja a leírtakat, s rengeteg információval fognak szolgálni számára.

Hölgy páciens a dietetikusnál ülve, aki almát a kezében tartva ad tanácsot

Mi talán nem is gondolnánk, milyen nagy mértékben befolyásolja életünket, egészségünket az, hogy mivel táplálkozunk. A mérlegen és a nadrágméreten túlmenően a szellemi teljesítményünk, szociális kapcsolataink, pszichés állapotunk is veszélyeztetve van, amikor hosszú távon számunkra kedvezőtlen élelmiszereket fogyasztunk.

Az arcpuffadás, a fogyási nehézségek, az állandó éhségérzet, az “egészséges életmódra” térés képtelensége igenis eredhetnek táplálkozásbeli hibákból. Vannak általános tanácsok az egészséges életmódot és táplálkozást illetően, azt azonban mindig egyénre kell szabni!

A dietetikus ebben szakszerű segítségünkre tud lenni. Viszont, ha kompetenciája határához ér, tovább tud irányítani bennünket a megfelelő szakemberhez hiszen a dietetikus orvosokkal együtt, mellett gyakorolja hivatását.

Személyi edző

Az egészséges életmód elérése egy többtényezős folyamat. Második lépéseként, a dietetikus után, keressünk fel egy személyi edzőt, akivel átbeszélhetjük, mik a céljaink testünket, erőnlétünket illetően.

A személyi edző azért került a második helyre, mert, ha a dietetikussal, esetleg gasztroenterológussal, sikerült rendet tenni a gyomor-bélrendszerben, már jelentős változásokon mehetünk át, s így elkerülhetjük a felesleges erőlködést egy olyan testalkat elérésére, amit fizikai edzéssel, a helytelen táplálkozást folytatva, talán soha el sem érhetnénk.

Személyi edzőhöz járhatunk rendszeresen, hosszú távon, de alkalmanként is felkereshetjük.

Az egészséges életmódra váltás elején érdemes legalább 4-10 alkalommal, rendszeresen órát venni a személyi edzőtől, hogy a kezdeti lendületet segítse fenntartani, valamint, hogy szakszerű tanácsaival folyamatosan támogassa fejlődésünket.

Férfi személyi edző segíti lány edzettjét a fitballon a súlyzókka

Később érdemes a személyi edző által tartott edzéseket más csoportos órákkal (tánc, Zumba, jóga, fitness különböző formái) kiegészíteni! A személyi edzők kiváló motiválók, s az egészséges életmódra térés elején a legjobb társak, de egy csoport húzóereje is felülmúlhatatlan tud lenni. Továbbá a lelkünknek is jót tesz újra emberek között lenni.

Egy spirituális "mozgásterápia”: jóga

Bár sokan nem szeretnének tudomást venni róla, testből és szellemből vagyunk összerakva, melyek hatással vannak egymásra is. A tradicionális jógaoktatók ezt, érthető módon, szívügyüknek tekintik, s a jógára nem csupán, mint fizikai mozgásterápia tekintenek.

Viszont egyre bővebb azon jógaoktatók tábora is, akik azok számára is biztosítani szeretnék a jóga jótékony hatásait, akik a spiritualitástól, egyelőre, elzárkóznak, mégis egészséges életmódra szeretnének térni a jóga által. A Pillan-GO oldalán mindkét jógaoktató-típus képviselteti magát! Nézzünk körbe bizalommal!

A jóga nem egy aerobik óra, hatékonysága mégis túl is mutathat rajta! Az egyhelyben történő pózváltások, első ránézére, unalmas semmittevésnek tűnhetnek! De amint elkezdődik egy Napüdvözlet, rájövünk, hogy valamit tudnak a jógaoktatók, de nagyon!

Ha azonban egy statikusabb jógaóra mégsem elégítené ki mozgásvágyunkat, gyakorolhatunk power jógát, illetve a jógának még 1001 arca közül válogathatunk.

A hozzánk leginkább illő jógát egy jógaoktatóval folytatott, akár e-mailben történő konzultáció során is kiválaszthatjuk. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy, bár megközelítő képet kaphatunk az egyes jógatípusokról a jógaoktatók elmondásaiból, igazán egy-egy jógaórán való részvétel után tudunk dönteni.

Két hölgy és egy férfi jógázó lótuszülésben

Az egészséges életmód alapja az egészséges táplálkozás, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai aktivitás. Ha ezek rendben vannak, nagyon sok pszichés panaszunk is meg fog oldódni. Továbbá bőrproblémáink, hajhullási gondjaink is csodálatos módon megszűnhetnek. 

 

De nem minden esetben a táplálkozás az egyedüli károkozó! Ilyen esetben keressünk  a Pillan-GO oldalán kozmetikust, fodrászt; körömápolási tanácsokért pedig manikűrösöket, pedikűrösöket, hiszen az ápolt megjelenés is kifejezetten az egészséges életmód része.

Ugyanakkor a fogainkról se feledkezzünk meg! Újévi egészséges életmód fogadalmunkat bővítsük ki egy fogorvosi látogatással! Csak vegyünk részt egy állapotfelmérésen! Utána pedig haladjunk lépésről lépésre!

Az egészséges életmódra váltás összetett folyamat, de a legkifizetődőbb minden más varázsterápiával szemben! Kezdjük az elején, az alapoknál, s a csodák hamarosan a reggeli tükörképről fog visszamosolyogni ránk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.