Startup indítása: mire lesz szükséged hozzá?

Koronavírus, home office… tudjuk és már mind kívülről fújjuk a dolgot. A sokat emlegetett előnyök mellett azonban van, akiben felmerült még egy ötlet: ha itthonról is tudom csinálni, pusztán az internet használatával, miért is ne lehetnék a saját főnököm? Gondolkodtál már egy Startup elindításán? Talán most itt a remek alkalom, hogy elkezdd még akkor is, ha eleinte csak „mellékesként” tekintesz rá. Mi kell egy Startuphoz? Ezt járjuk körbe dióhéjban.

fiatal csapat meetingen egy modern irodaban

5 lépésben a startolás

Minden vállalkozás indításához alaposan fel kell készülni. Ahhoz, hogy sikeres vállalkozók legyünk, tudnunk kell alkalmazkodni a körülményekhez.

1) Kell egy jó ötlet

Ha már Startup indításán gondolkodsz, valószínűleg van egy jó ötleted, vagy legalábbis elképzelésed egy olyan termékről vagy szolgáltatásról, amit online értékesítenél és a piacról, ahová be kívánsz lépni. Először is csinálj egy „gyors piackutatást”, mérd fel, milyen cégek vannak már jelen a piacon. Vizsgáld meg, hogy a márkavezetők az adott területen mit csinálnak, majd gondolkodj el rajta, hogy te hogy csinálnád és hogy csinálnád másképp?

ferfi iroasztalon dolgozik csikos padlon felulnezetbol

2) Oszd meg az ötleted másokkal – Társulj!

Üljetek össze, kis csapatot alkotva és vitassátok meg minden oldalról, vajon megér-e az adott ötlet egy misét? Mik az erősségei, mik a hátulütői? Milyen célközönségnek szánjátok? Mennyire piacképes az ötlet jelenlegi formájában? Csiszoljátok a gyémántot addig, míg legalább egy valamire hasonlító, konkrét kezdemény nem lesz kézzelfogható célokkal. Legyetek kíméletlenek egymással, mert még ebben a fázisban tudjátok elkapni a legköltséghatékonyabban a későbbi bibiket. Társulj és vonj be másokat! A startupok jellemzően több ember összefogásából indulnak el.

3) Készíts üzleti tervet

Most, hogy kiderült, az ötlet valószínűleg nem teljesen elvetemült az ötleted, készítsetek piacra lépési stratégiát! Ehhez kell marketing-terv, sales-terv és mindenek előtt annak a felmérése, hogy pontosan kik is a lehetséges ügyfeleid (SEO). Ha a célpiacot már töviről-hegyire ismered, el kell kezdeni gondolkodni a prototípus gyártásán.

Marketingest, SEO-st, könyvelőt és egyéb szakembereket is találsz a Pillan-GO online közösség oldalán, akik a cégalapításhoz kellenek!

kollegak beszélgetnek egy asztalnal hatterben csoport

4) Prototípus és tárgyalások

Amint megvan a prototípus, elkezdhetsz befektetőkkel tárgyalni, ám itt még igen sok kilincset kell megragadnod, mire valaki hajlandó lesz azt mondani, hogy kicsit is komolyan veszi az ötletedet és pénzt áldoz a megvalósításra. Tekintsd ezt a fázist egy tanulóidőszaknak, az ötlet valódi próbájának. Itt láthatod külsősök szemével, hogy mennyire valid az elképzelésed! A piacra kerülés egyetlen egy dolog fogja meghatározni, mégpedig az, hogy mekkora a lehetséges piaca a terméknek! Ha ezt jól mértétek fel, akkor valószínűleg befektetőt is könnyebb lesz találni.

5) Kemény dió – valódi céggé válás

Egy Startup indításához a jó alapötleten kívül eltökéltség, társak, szakemberek és befektetői tőke is kell. Elkeseredni viszont nincs ok. Szakembereket itt találsz, a motivációt pedig magadban kell keresned. Ha érzel magadban elég erőt, tervezői vénát és kreativitást, előbb-utóbb nem kizárt, hogy a saját főnököd lehetsz! Rögös az út, de megéri. Kezdd el ma!

Összegzés

A magyar családok körében is egyre gyakoribb, hogy bébiszittert alkalmaznak a szülők, hiszen a munkahelyi elvárások megváltoztak, sokan és sok órát dolgozunk a munkahelyeken, a nagyszülők pedig vagy távol élnek, vagy nem érnek rá mindig, ezért valahogy meg kell oldani a gyermekfelügyeletet. Az óvodai férőhelyek számának elégtelensége is gondot okozhat, illetve ha az iskolai szünetek teljes hosszára már nem terjed a szabadságunk. Ilyenkor bátran forduljunk szabadúszókat gyűjtő oldalakhoz és találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb bébiszittert, akár részmunkaidős állásra is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!