Szabadúszó kisokos: 3+1 ötlet az árpolitikád meghatározásához!

A szabadúszó életmód rendkívüli szabadságot ad, ugyanakkor az út rögös, és rengeteg bökkenővel jár. Ilyen probléma többek között az, hogyan találd meg a célpiacodat, és hogy miképp add el számukra a termékedet. Azonban, a legérzékenyebb téma talán mégis az, hogyan árazd be a termékedet, szolgáltatásodat. Vajon óradíjas- vagy projekt alapon érdemes árazni? Mennyit kérhetsz érte? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolunk a cikkben.

#1. Freelancerként tudnod kell, kinek dolgozol

Az árazás mindig nehéz. Ahogyan azt már a bevezetőben is írtuk, szabadúszóként tudnod kell, hogy ki a célközönséged, ugyanis ez az, ami az árpolitikád alapját képezi majd.

Szabadúszóként tudnod kell, kinek dolgozol, hiszen ez képezi az árstratégiád alapját.

Ehhez jól jöhet egy buyer persona is, hiszen ha tudod, kinek értékesítesz, akkor azt is meg tudod határozni, hogy mennyi pénzt képes és hajlandó kiadni a termékedre. 

Az egészet úgy tudod a legegyszerűbben elképzelni, ha egy libikókára gondolsz: az egyik oldalon a terméked, szolgáltatásod áll, míg a másik oldalon a vevőd. Ahhoz, hogy megtaláld az egyensúlyi állapotot, ami mindkét fél számára ideális, ismerned kell azt, aki a másik oldalon ül.

Értelemszerűen egy havi 500 milliós árbevételű cégtől, kkv-től több pénzt tudsz elkérni, mint egy olyan egyéni vállalkozótól, aki havi 200 ezer forintot keres.

Tehát miután megtaláltad a célközönséged, és ismered az anyagi lehetőségeit, már csak az árazás van hátra.

#2. Számítsd ki a vállalkozásod órabérét!

Manapság még mindig sok szabadúszó alkalmazza az órabér számítását. Leginkább azok a kezdő vállalkozók, akik még nem tudják eldönteni, mennyit is ér a termékük, illetve az ügyfélszerzés azon fázisában vannak, ahol minden forint számít.

Ebben az esetben kényelmes és hatékony módszer lehet, hiszen egyszerű, és segítséget nyújt a projekt alapú árstratégiában is. De nézzünk is meg egy konkrét esetet!

Az órabér kezdő szabadúszóként jó árstratégia lehet

Dani most végzett az ELTE-n, és 2 évnyi ügynökségi tapasztalat után úgy döntött, hogy a saját útjára lép, és szabadúszó szövegíró lesz.

Az ügynökségnél eleinte 220 ezer forint nettót keresett, majd tapasztalata és ügyessége révén a végén már 300 ezer forintot vitt haza. Így számára ez volt az alap, amelyet szeretett volna szabadúszóként is megkeresni.

Az 50 ezer forintos kata befizetése miatt 350 ezer forintot kellett “kitermelnie”, így a következőképpen számolt:

Napi 8 óra munka, 5 napon keresztül, 20 napos hónappal számolva 160 óra. A kívánt 350.000-es fizetést így elosztotta az órák számával, 160-al, és megkapott egy 2187,5 forintos órabért, amelyet felfelé, 2200 forintra kerekített, ez pedig 352.000 forint havonta.

Ez ideig-óráig persze működött, azonban Dani belátta, hogy ellenérdekeltté teszi a feleket: az ő érdeke ugyanis az, hogy akár órákat is dolgozzon egy-egy projekten. Így kevesebb ügyfél kell ugyanakkora jövedelem elérése érdekében. Azonban a megbízó azt szeretné, hogy minél gyorsabban kész legyen a munkával.

Dani így stratégiát váltott.

#3. Árazás projekt alapon

Dani tudta, hogy egy populárisabb, általánosabb blogbejegyzést 2 óra megírni, egy szakmai tartalommal pedig 4 óra alatt végez. Megtapasztalta továbbá azt is, hogy mennyi idő megírni egy nagyobb weboldalt, a hírleveleket, amiket aztán egy táblázatba vezetett. 

Így átkonvertálta az órabérét egy projekt alapú árstratégiára. Azonban ez sem bizonyult a legjobb ötletnek – és erre Dani is hamar rájött.

+1 Nézd meg a konkurenciát is

Dani ugyanis megnézte, mennyiért dolgoznak más szövegírók. Ezáltal rájött arra, hogy ha 4500 forintért ír meg egy cikket, azzal a piachoz képest alulárazza magát. Az olcsóság pedig már az ügyfélszerzés rovására mehet: ugyanis könnyen hiheti azt a megrendelő, hogy Dani silány munkát ad ki a kezei közül.

Dani épp ezért egy alapos kutatás után újraárazta magát, hiszen jó minőségű cikkeket készít. A piac pedig őt igazolta, hiszen ezen árak mellett is bőven akadnak megrendelői.

Az árpolitikád kialakítása előtt a konkurenciát is érdemes monitorozni.

Ha eltekintünk Dani példájától, kezdő szabadúszóként érdemes egy picit alacsonyabb (de nem a legolcsóbb!) szegmenst megcélozni. Ezt az árstratégiát később persze kedvedre változtathatod: ahogyan egyre több ügyfeled, vásárlód lesz, úgy emelheted fel az árat.

Ahogyan írtuk: meg kell találnod az egyensúlyi állapotot a libikókán.

 

Szeretnél többet tudni a freelancer életmódról? Érdekel minden, ami a vállalkozásokkal, co-workinggel kapcsolatos? Akkor kövess minket Facebookon, és olvasd havonta kétszer frissülő blogunkat a Pillan-Gon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.