Szabadúszó kisokos: a legjobb tippek, a kiégés elkerüléséhez

A kiégés a szabadúszókat sem kerüli el.

Az előző cikkünkből már megtanultad, hogyan határozd meg az árpolitikádat, valamint gazdagabb lettél 5 üzleti tippel is. Azonban biztosan te is érzed, hogy ilyenkor, lassan december közepéhez kanyarodva, mindenki egy kicsit tompább, szétszórtabb, és elfelejt ezt-azt. De vajon nevezhetjük-e az évvégi fáradtságot kiégésnek? Egyáltalán: hol végződik a fáradtság, és honnét kezdődik a kiégés? Olvass tovább, ugyanis érdekes információkkal, és szuper tanácsokkal jövünk!

Pontosan mi is az a kiégés?

Pedig minden olyan szépen indult…

Felkeltél az ágyból, magadhoz tértél, megittad a kávédat, átböngészted a híreket, és elköszöntél a párodtól. Minden ment a régi, jó öreg kerékvágásban, amikor egyszercsak úrrá lett rajtad valami. 

A feladatok hirtelen felhőkarcolókként tornyosulnak föléd, hirtelen nem tudod, hova kapj, és minek állj neki először – sőt, nem is akarsz nekiállni semminek.

Egyre nő benned a feszültség, mert a kurzor még mindig alig mozdul, pedig közelednek a határidők. Azonban úgy érzed, hogy egyszerűen valami béklyót kötött a kezeidre, és nem tudsz nekiállni dolgozni.

Ebben az esetben talán megijedsz, hogy kiégéssel, avagy burnouttal küzdesz, de megnyugtatunk: ez csupán egy szimpla, év végi fáradtság. A kiégésnek ugyanis több, jól elkülöníthető szakasza van. 

Megmutatjuk, freelancerként mik lehetnek a kiégés okai.

Ezek lehetnek a kiégés okai freelancerként

A klasszikus kiégést okozhatja a rossz munkahelyi légkör, hosszú ideig tartó stagnálás egy-egy adott pozícióban, a nem megfelelő bérezés, és a sort még hosszasan folytathatnánk.

Szabadúszóként azonban kissé más a helyzet, hiszen ilyenkor a magad ura vagy. Valószínűleg otthon, home officeban, esetleg egy távoli országból, digitális nomádként, vagy egy co-working irodából dolgozol. 

Konkrétan tehát nincs főnököd, így te osztod be az idődet, a munkádat, és ezzel arányosan keresel. Milyen könnyű! – gondolhatják sokan. 

Azonban mekkorát tévednek!

A kiégés freelancerként tipikusan akkor jöhet létre, amikor már kezelhetetlenül sok az ügyfeled.

Az határidők egymásba torlódnak, amitől stresszes leszel. Ráadásul a szenvedélyed, a munkád már csak egy monoton, reflexszerűen végzett tevékenység, így nem tudod azt a minőséget adni az ügyfélnek, mint hajdanán. 

Nem tudsz fejlődni, de nincs is szükséged rá, hiszen már nem érzed, azt az érzést. Ezenkívül a rengeteg munka miatt háttérbe szorulnak a családi-, illetve szociális kapcsolatok, jön a hétvégi munka, egyre inkább demotivált leszel, és végül totális apátiába süllyedsz. 

Ha már előrehaladott kiégéssel, burnouttal küzdesz, kérd szakember segítségét

A kiégés tünetei

Nézzük is meg konkrétan, mik lehetnek a burnout tünetei.

  • Stressz, feszültség (sokszor indokolatlan esetben is)
  • Fáradtság, fásultság
  • Érdektelenség
  • A munka már inkább nyűg – nem is tudod, miért vágtál bele
  • Érzed, hogy valami új kellene, de demotivált vagy kipróbálni
  • Apátia
  • Megszűnik a társas életed, bezárkózol 

Habár az előrehaladott kiégés esetében mindenképpen külső segítségre, pszichológusra van szükség, az időben felismert burnout még kezelhető. Mutatjuk is a tippeket, hogyan!

Hogyan "úszhatod" meg a burnoutot szabadúszóként, avagy praktikák kiégés ellen

Először is konkretizáld magát a problémát: mi az, ami miatt stresszelsz? Miért nem élvezed a munkát? Miért nem tudsz, mersz változtatni? Amikor pedig már körvonalazódnak a válaszok, próbáld meg őket egytől egyig – bakancslista-szerűen – megvalósítani.

Nézd meg a tippeket, amelyekkel elejét veheted a kiégésnek!

Priorizálj

Semmi baj, ha elszámoltad magad, és kicsúsztál a határidőből, hiszen bárkivel előfordul. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, ha ezt nem kommunikálod az ügyfél felé. 

Épp ezért, ha úgy érzed, hogy nem fog összejönni, hívd fel, kérj elnézést, és mondd meg, hogy ahhoz, hogy olyan minőségű munkát tudj kiadni a kezedből, amelyet elvár, több időre van szükséged, mert nagyon sok munka feltorlódott. – Ne aggódj, biztosan meg fogja érteni!

Ezután priorizálj: ha van olyan projekt, amelyet már korábban megígértél, de mindig csúszott valami miatt, vedd előre, utána pedig szépen sorban a többit. Készíts egy saját, mini naptárat, amelyben a felső sorba beírod az ügyfél/cég nevét, a következő cellába a konkrét projektet, majd a határidőt. Az utolsó cellában az az időpont szerepeljen, amikor te biztosan el fogod készíteni a munkát. Ez már egy nagyon jó kiindulási alap lehet.

Azonban ha úgy érzed, hogy még így is túl sok, akkor ideje bevonnod másokat is a projektbe.

Ha elúszol, szervezd ki a munkát más szabadúszóknak

A munka diverzifikálása nagyon jó ötlet, hiszen rengeteg időt megspórolhatsz. Ha úgy gondolod, a projektár egy nagyobb részét (~60-70%-át), vagy adott esetben egészét, fizesd ki a másik freelancernek. Állapodj meg vele úgy, hogy mindkét fél jól járjon.

Fontos, hogy le is papírozzátok a dolgot. A megbízási szerződésnek (a mintát itt találod) tartalmaznia kell a megbízás jellegét (eseti/folyamatos), a konkrét projektet, az árat, valamint jó, ha a határidő(ke)t is konkretizáljátok. A titoktartás is fontos, valamint az, hogy az ügyféllel csak te tartsd a kapcsolatot.

Mondj nemet

Bizony, olykor nemet kell mondani a leendő (vagy már meglévő) ügyfélnek. Ha nagyon sok a munkád, és már a kiszervezés sem működik, akkor bizony nehéz szívvel, de le kell mondanod a projektről. 

Ilyenkor kérj tőle elnézést, és mondd meg, hogy sajnos rengeteg a megrendelésed, és nincs szabad kapacitásod új ügyfelet fogadni. (Hiszen nem tudnál olyan magas minőségű munkát kiadni, amelyet ő is elvár tőled, és te is magadtól.)

A legjobb, ha az ilyen esetekben a weboldaladon élesítesz egy popupot, hogy nem tudsz új ügyfelet fogadni x ideig, valamint vedd le a telefonszámodat is az elérhetőségek közül. Ne felejtsd el az ügyfeleiddel Facebookon, Twitteren és Instán sem közölni, hogy jelenleg nagyon elfoglalt vagy, és nem tudsz új megrendelőt fogadni.

Jó ötlet még az is, ha automatikus válasz e-mailben beállítasz egy elutasító üzenetet – a lehető legszebben megfogalmazva. Amikor pedig sikerült magad utolérned, és helyreállt a világ rendje, akkor az összes létező platformon kommunikáld, hogy újra elérhető vagy. 

Reméljük téged még nem kerülget a kiégés érzése, vagy ha mégis, akkor hasznosnak találtad a tippjeinket, és be tudod építeni őket a mindennapokba. Ha tetszett a cikk, kövesd a Facebook-oldalunkat, ahol mindig értesülhetsz az új bejegyzésekről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!