Szabadúszó kisokos: ezeket gondold végig mielőtt belevágsz!

Régi álmod, hogy kiszabadulj a mókuskerékből és a saját főnököd legyél? Otthonról végezhető munkát szeretnél, nem pedig kötöttségeket? A szabadúszó/freelancer életformának természetesen megvannak a maga előnyei és hátrányai is, ezért az alábbi cikkben igyekeztünk összeszedni mindent, amit érdemes végiggondolni, mielőtt ilyesmibe belevág az ember.

Szabadúszó életforma vs Digitális nomád

Először is fontos tisztázni, hogy mi a különbség a freelancer (szabadúszó) és a digitális nomád között, ugyanis sokan hajlamosak összetéveszteni, illetve összemosni ezt a két fogalmat. A két dolog sok mindenben hasonlít egymásra, de korántsem ugyanazt jelenti.

A szabadúszók a legtöbb esetben otthon, vagy közösségi munkahelyeken, illetve a lakókörnyezetük közvetlen közelében dolgoznak – ellenben a digitális nomádok jellemzően sűrűn változtatják lakóhelyüket, és azt is külföldön teszik. Utóbbi csoport tagjai az esetek döntő többségében az olcsó szállásokat, illetve az airbnb-s lakásokat részesítik előnyben, és mindaközben távmunkában dolgoznak. A digitális nomád életformában ez a távolról végezhető munka ugyanúgy lehet állandó fix állás, mint ahogy akár szabadúszó típusú kenyérkereset is. A digitális nomádok nagy része egyedülálló, vagy legalábbis nem rendelkezik családdal – ugyanez a freelancer-ekről általánosságban már nem mondható el. Akár szabadúszó, akár digitális nomád az ember, mindkét esetben nagyfokú rugalmasságra van szükség, csak nem egyenlő mértékben. Ha az ember ily’ módon szeretne nomáddá válni, akkor ugyan le kell mondania egy csomó kényelmi dologról, azonban ezt kárpótolhatja a szabadság, a flow élmény, és a változatosságból fakadó rengeteg kaland – már ha az ember azután vágyódik.

A digitális nomád a világot járva dolgozik távmunkában - sokszor otthonról több időzóna távolságban

Bár mindkét esetben gyakorlatilag távmunkáról beszélünk, a digitális nomádnak olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, amivel a freelancer-nek nem. Többek között Ilyen az eltérő időzónákból fakadó összes probléma – például az ügyfél egy pár óra különbséggel elérhető csak, ezért nehézkesebb a kommunikáció, valamint egy ilyen szituáció a határidőhöz való alkalmazkodást sem feltétlenül könnyíti meg. Az időzónán kívül plusz problémát jelenthet, hogy egy távoli országban is mindig biztosítani kell tudni az internetes kapcsolatot, és mint tudjuk, ez sajnos gyakran még hazai pályán is komoly gondot tud okozni – bár szerencsére egyre jobb a helyzet.

Mint korábban említettük, természetesen a szabadúszó életforma is megköveteli a rugalmasságot, csak az élet más területein, és gyakorlatilag az otthon biztonságában. Mindkét életforma esetén fontos már az elején tisztáznia magában az embernek, hogy pontosan mit is szeretne: az általa eddig is végzett munkát kötetlenebbül, nem helyhez kötve végezni, azaz “bedolgozni” valahova, vagy pedig a saját álmait megvalósítva teljesen új üzletet indítani. Ezt a kérdést azért is fontos már a legelején végiggondolni, mert ezáltal rengeteg kellemetlen helyzet elkerülhető.

Külsős munkatársként, amikor az ember rendszeresen “bedolgozik” valahova, vagy akár több helyre is, akkor a munka/megbízás megszerzése nem igényel plusz energiát, hiszen ilyenkor egy addig is ismert út kap mondhatni új csomagolást, ahol,csak az irodai környezetet cserélődik le, de a stabilitás megmarad. Ezzel szemben új vállalkozás indítása esetén folyamatos energiabefektetéssel jár a megfelelő munkák felhajtása, valamint az ehhez kapcsolódó felületek megismerése és az ehhez szükséges kapcsolatrendszer kiépítése. Mielőtt bárki is felmondana a fix munkahelyén, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában nagy segítséget jelenthet, ha kicsit belekóstolunk a szabadúszó életformába. Érdemes mindenekelőtt a meglévő munkahely mellé pluszban elvállalni néhány munkát/ügyfelet, ugyanis ez a helyzet pompás lehetőséget biztosít, hogy próbára tegyük magunkat. Megismerhetjük magunkat egy-két éles helyzetben, választ kaphatunk arra, hogy mennyire áll közel hozzánk ez a fajta szabadság, hogy mennyire tudjuk kezelni azt, hogy az otthonunk egyszerre munkahellyé is változik, és az is kiderül, hogy mennyire vagyunk rugalmasak ahhoz képest, amit gondolunk magunkról.

A szabadúszó életforma előnyei

Most, hogy már tisztáztuk a különbséget a digitális nomád és a szabadúszó között, térjünk rá arra, hogy milyen kifejezett előnyökkel is jár, ha valaki freelancer. Az első és legfontosabb dolog, ami a legnagyobb vonzereje is ennek az életmódnak a szabadság, hogy bárhol, illetve bármikor dolgozhat az ember.

Nyilván nem minden típusú munka alkalmas arra, hogy ilyen módon végezhető legyen, de ami igen, ahhoz jellemzően csak egy számítógép és internet szükséges. Bárhonnan is dolgozol, te döntesz a helyszínről, lehet az akár az otthonod, akár a kedvenc kávézód, de akár az is beleférhet az életedbe, hogy nyaralni menj közben – az ügyfeledet úgyis csak az fogja érdekelni, hogy megfelelő minőségű munkát kapjon a megbeszélt határidőre, azt senki nem fogja számon kérni, hogy ez hol és mikor készült. Ahogy a nem is olyan régi mondás tartja, igazából nem állásra van szükség, hanem munkára.

A szabdúszó szabadsága - akár otthonról is kényelmesen dolgozhat

A másik nagyon fontos előnye a szabadúszó létnek, hogy megszűnik az alá-fölérendeltségi viszony, ami a legtöbb munkahelyet jellemzi. Az ember a saját főnökévé válik, maga dönt a sorsáról, hogy milyen munkát vállal el és milyet nem, megszűnik a számonkérés, az embernek ugyanis maga felé kell elszámolnia. Persze az elvégzett munkát illetően, valamint az ügyfél felé vannak kötelezettségek, de ezek is olyanok, amiket a szabadúszó mind-mind maga választ.
Szintén a szabadúszás nagy előnye, hogy a freelancer maga határozhatja meg, hogy milyen munkát mennyi pénzért vállal el, megszűnik a fix havi bér, ügyes önmenedzsmenttel és megfelelő referenciával pedig egyre jobb és jobb bevételre lehet számítani. Nem mellesleg teljes mértékben testreszabott munkakörülményeket teremthet magának az ember, rugalmas időbeosztás, önállóság, a magánélet és a munka közti harmónia megteremtésének jelentősen megnövekedett esélye – ezt mind-mind magában hordozza a szabadúszó életforma. A döntés szabadságát kínálja a szabadúszó életmód.

Ha mindez nem lenne elég, nem csak a szabadúszó számára kínál előnyöket ez a fajta munkavállalási forma, de a munkaadókat is pozitív változásokat tapasztalhatnak általa. Egy-egy munka során több szakember is bevonható anélkül, hogy állandó munkát kéne a szabadúszók számára biztosítani – ezáltal nő a szabadúszókat alkalmazó cégek versenyelőnye, hiszen egy adott munkához több erőforrást is be tudnak vetni, ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy a freelancerek sokkal motiváltabbak, mint akik nap mint nap bejárnak a munkahelyükre. Szabadúszóként munkaszerzés céljából erősen ajánlott belépni ilyen témakörrel foglalkozó Facebook-csoportokba, valamint regisztrálni az Upwork-ön, vagy a Freelancer.hu-n, hogy megtalálják az embert a munkákkal.

A szabadúszó életforma hátrányai

Azt most már tudjuk, hogy mik az otthonról végezhető munka előnyei, azonban nem szabad megfeledkezni a hátrányokról sem. Természetesen az éremnek két oldala van, mielőtt belevág az ember, fontos, hogy az esetleges kockázatokra is felkészüljön.

A szabadúszó életformát jellemző kötetlenség és szabadság jelentős hátránya, hogy a munkahelyen meghatározott felelősségi kör kitágul, hiszen nem csak az adott munkát kell elvégezni, de az azzal együtt járó adminisztráció is a freelancer-re hárul, a munkák megszerzéséről nem is beszélve.

Ha ez nem lenne elég, megszűnik az anyagi biztonság, mivel nem garantált az állandó munka, mint egy munkahely esetében, ez pedig alkalmanként rengeteg stresszt generálhat. A szabadság adta lehetőség, ebből fakadóan a kontroll hiánya megnehezítheti a határidők pontos betartását, vagy akár a megfelelő minőségű munka előállítását.
Ha valaki nehezen találja meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között, akkor könnyen felborulhat a balansz – ekkor a család legtöbbször háttérbe szorul, és az ember otthona egy szempillantás alatt egy 0-24 órás irodává is változhat. Sőt, a munkahely és a kollégák hiánya szociális elszigetelődéshez és depresszióhoz is vezethet. Persze erre is van ellenszer, például ha az ember közösségi irodába megy dolgozni – de erről részletesebben majd egy későbbi cikkünkben lesz szó.

(Freelancernek) lenni vagy nem lenni?

Amennyire vonzónak hangzik a szabadúszó létből fakadó összes előny, pontosan annyira lehet rémisztő az azzal együtt járó összes nehézség. Mindezek dacára nem szabad ezektől a dolgoktól megijedni, ellenben alaposan végig kell gondolni pro és kontra, ha az ember szabadúszóként szeretne munkát vállalni. Mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést: alkalmas vagyok arra, hogy freelancer legyek? Képes vagyok élvezni a helyzet adta lehetőségeket, és meg fogok tudni birkózni az ezzel együttjáró kihívásokkal? Mi a fő motivációm, ami miatt szabadúszó akarok lenni? Hajlandó vagyok folyamatosan, és önként fejleszteni magam, hogy naprakész tudással rendelkezzek, és versenyben maradjak a munkaerőpiacon?

Ez a cikk a szabadúszó életformával foglalkozó sorozatunk első része, a folytatásban a témával kapcsolatban még sok érdekes és fontos témakör előkerül majd – reméljük, hogy segítséget nyújt azoknak, akik ebben a formában képzelik el a jövőjüket, hogy felkészülten vághassanak bele az új életbe, amelynek a virtuális térben egyik közösségi zászlóshajója kíván lenni a 2020 januárjában induló PILLAN-GO projekt.

További hasznos tartalmakért iratkozz fel honlapunkon, illetve kövess minket a Facebook-on is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!