Szabadúszó kisokos: Inspiráló munkaállomások freelancereknek

Sok freelancernek csupán egy asztalra és laptopra van szüksége a munkájához. Más szabadúszók számára azonban inspiráló munkakörnyezet kell ahhoz, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból. Ez a cikk most azoknak szól, akiknek egy ilyen ösztönző miliőre van szüksége. A bejegyzésben ugyanis részletesen bemutatjuk, hogyan lehet kialakítani az otthoni környezetet úgy, hogy irodaként is funkcionáljon. Ezenkívül megmutatjuk azt is, milyen más lehetőségei vannak azoknak, akik nem csupán otthon, a négy fal között szeretnének dolgozni.

A szabadúszó két fő típusa

Az előző cikkünkben részletesen is kifejtettük, hogy miben különböznek a freelancerek (vagyis szabadúszók) és a digitális nomádok, továbbá azt is bemutattuk, kik számára lehet ez egy ideális életforma.

Azonban a szabadúszók között is elkülöníthetünk két fő típust. Vannak ugyanis olyanok, akik kevésbé igénylik azt, hogy közösségben végezzék a munkát, és olyanok is, akiknek a munka közben is szükségük van zsongásra.

A szabadúszók két fő típusa az introvertált és az extrovertált személyiségek. Cikkünkben mindkét jellem számára mutatunk hozzá illő munkaállomást.

Az előbbi oka lehet, a személyiségből fakadó introvertáltság (vagyis befelé forduló jellem), de az is egy opció, hogy egész egyszerűen így tud a legjobban koncentrálni a munkájára. Azok azonban, akik közösségbe vágynak, rendszerint extrovertáltabb, nyitottabb személyiségek, akik szeretik a pörgést és az alapzajt, hiszen pont ez hozza ki belőlük a maximumot.

A mostani bejegyzésünkben mindkét személyiségtípusra kitérünk, így tanácsot adunk azoknak is, akik otthon, a négy fal között szeretnének dolgozni, illetve különböző tippekkel, ötletekkel segítjük azokat is, akik valamilyen közösségi térbe (netkávézó, közösségi iroda satöbbi) vágynak.

Kezdjük is az előbbivel!

Otthoni munkaállomás kialakítása

Ha az egész lakásod egy iroda, könnyen kialakulhat az az érzés benned, hogy akkor is kötelességed foglalkozni a munkával, ha éppen a konyhában főzöl, vagy a tévé előtt ülsz. Ilyenkor könnyen kiéghet az ember, és már nem érzi igazán otthonnak a lakást, sokkal inkább egy 0-24-es irodának, ahol az extra az, hogy aludni is lehet.

A home office ideális lehet azok számára, akik introveráltabb személyiségek, és jobban fog az agyuk a csendben.

Éppen ezért fontos, hogy kialakíts egy otthoni munkaállomást. Ez lesz majd ugyanis a munkahelyed, majd amikor felállsz az íróasztal mellől, akkor – tágabb értelemben – “hazamész”. Azaz ilyenkor megírod az utolsó e-mailt, befejezed a weboldalt vagy a szövegírást, és a teljesen hétköznapi dolgokkal foglalhatod el magad. De hogyan különítheted el az otthonod többi részétől, mitől is lesz ez munkaállomás?

Az otthoni iroda megtervezése

Mielőtt bármibe is belevágnál, a legfontosabb, az hogy felmérd a rendelkezésedre álló teret. Ha nincs lehetőséged egy külön szobát irodaként kialakítani, akkor egy egyszerű sarok is bőven megteszi. Ehhez első lépésként egész egyszerűen fogj egy colostokot, majd mérd le, pontosan hány négyzetméter áll rendelkezésedre ahhoz, hogy létrehozhasd a saját kis oázisodat.

Ezt követően válassz egy olyan íróasztal és polc kombinációt, ami illik mind a szoba stílusához, mind a méretekhez – ugyanakkor jól tükrözi a személyiségedet is. A kialakítás során fontos, hogy meglegyen mindennek a maga helye és funkciója, ugyanakkor lehetőleg tartózkodj az olyan tárgyaktól, amik könnyen elvonhatják a figyelmedet (például fénykép, színben eltérő váza, túl harsány poszter satöbbi). Épp ezért gyakran tanácsolják, hogy a munkaállomást lehetőleg ne az ablak mellé tervezd, hiszen könnyen elmerenghetsz a lengedező fákon és a virágokon. Azonban néhány növényt érdemes becsempészi a dizájnba, ez ugyanis igencsak feldobhatja a közeget!

Ha vannak otthon gyerekek is, érdemes tudatosítani bennük, hogy az a hely a munkahelyed, így máshol játsszanak.

A lényeg, hogy olyan helyet válassz, ami lehetőleg messze van a gyerekek szobájától, a hálótól, és a zajoktól. Sajnos ilyenkor nehéz konkrét helyzetet leírni, hiszen mindenkinek az egyéni lehetőségei szabják meg, mit tehet meg, és mit nem. Azonban ami talán a legfontosabb, hogy érezd azt, hogy ez a te külön privát szférád, a te munkahelyed.

Közösségi iroda azoknak, akik társaságra vágynak

Mint már említettük, vannak olyan szabadúszók, akiknek szükségük van a közösségre (vagy épp projektmenedzsment szempontjából ez számukra a jobb megoldás). Számukra ideálisak a manapság egyre népszerűbb közösségi-, avagy coworking irodák, amelyek lényege, hogy kisebb mikrovállalkozások, vagy egyéni vállalkozók közösen bérelnek egy kisebb helyiséget – és ott dolgoznak.

Ez azok számára is ideális lehet, akik egyébként home office-ban dolgoznak, azonban kapcsolatépítés miatt szívesen kilépnének a négy fal közül.

Az árképzés tekintetében a fővárosban általában 3-5.000 forint közötti összeggel számolhatsz naponta, azonban érdemes megfigyelni, melyik hány órára szól. Vidéken picit szélesebb spektrumban mozognak az árak: itt, megyeszékhelytől függően, akár 1000 forintos napijegyet is találhatunk, viszont némelyik a budapestihez hasonló, 4-5.000 forintos összeggel kalkulál.

A napijegy vásárlása mellett szinte mindenhol lehetőséged van heti-, x napos-, valamint havijegy vásárlására is. A több alkalmas-, és havijegyek általában 12 órára, ritkán pedig 0-24-es használatra jogosítanak.

A coworking, avagy közösségi iroda inspiratív környezetet nyújt azok számára, akik szeretik a nyüzsgést és nem szeretnének elszigetelődni.

Egyébként a coworking irodák további előnyéhez tartozik, hogy (kellő bizalom kialakulása után) az egyéni vállalkozók összefoghatnak és közösen dolgozhatnak egy-egy nagyobb projekten. Például a tartalommarketinges-, grafikus-, vagy épp webfejlesztői vénával megálott KATÁ-s vállalkozók remekül összehangolhatják a munkát, ráadásul így később nagyobb projekteket is elvállalhatnak. Nem is beszélve arról, hogy a kommunikáció így lényegesen egyszerűbb, mint akár Skype-on keresztül.

Persze felmerül a kérdés, hogy mi a különbség egy úgymond “normális” iroda és egy önkéntesen kialakult közösségi iroda között?

Nos, ez utóbbi esetében nincsenek alá-fölé rendeltségi viszonyok, mindenki magáért dolgozik, teljesen rugalmas a munkaidő, bárki bármikor hazamehet és újra home office-ból dolgozhat.

Most biztosan azt hinnéd, hogy ilyen irodák csupán a fővárosban vannak. Azonban az igazság az, hogy már a legtöbb vidéki nagyvárosban is megtalálhatóak. Mutatunk is néhányat opciót mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken!

Coworking irodák Budapesten

Habár jó pár közösségi iroda található a fővárosban, közel sem annyi, hogy minden kerületre jusson is egy. Azonban elmondható, hogy megfelelő közelségben szinte biztos, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő irodát.

Kaptár

A Kaptár az Arany János utcai metrómegállóhoz közel található. Tulajdonképpen egy kávézó és home office ötvözete, hiszen pici, barátságos helyen található. Leginkább azoknak ajánljuk, akiknek fontos a közösségi élmény, és szeretne hozzá hasonló gondolkodású szabadúszóval, vagy digitális nomáddal találkozni.

Loffice

A VI. kerületben található Loffice közösségi iroda leginkább mikro-, és startup vállalkozások székhelye, de egyéni vállalkozókkal is biztosan összefuthatsz. Amennyiben többen vagytok, és érdekel titeket a széles választék (egyszemélyes munkaállomások, kis- és nagyirodák, tárgyalók, rendezvényterek), úgy mindenképp érdemes meglátogatnotok.

Muse

A belvárosi Muse coworking iroda igazi inspiráló környezetet nyújt, barátságos árakkal. Itt lehetőséged van napi-, és havijegy vásárlására, illetve adott esetben próbaképp hetijegyet is ki tudsz váltani.

Közösségi irodák vidéken

Szerencsére a vidéki megyeszékhelyek is felzárkóztak a főváros mögé, így már a legtöbb nagyvárosban találhatsz különböző közösségi irodákat.

Kávézók

A közösségi irodák mellett nagy népszerűségnek örvendenek a kávézók is. Hajdanán ezeket netkávézóknak hívták, de manapság már minden kávézóban található wifi, így a net- előtag is teljes mértékben okafogyottá vált.

Ha az otthoni csend után egy kis nyüzsgésre vágysz, vagy épp szeretnél valamit munka közben kortyolgatni, akkor egyszer mindenképpen megéri kipróbálnod. Ráadásul egy coworking irodával szemben olcsóbb is, hiszen kis túlzással néhány palack vízre, vagy egy-két kávéra kell csak költened.

Azonban akármilyen jó hírű is egy kávézó, ha az ember kimegy a mosdóba, nem szívesen hagyja ott a laptopját. Mindemellett a felszolgálók is csúnyán nézhetnek rád, ha már 3 órája egyetlen kávé felett ülve dolgozol.

Szabadtéri helyszínek, parkok

Ha már nem bírod a négy fal között, de sem a kávézó, sem a közösségi iroda nem jelentene inspiráló közeget, akkor egész egyszerűen menj ki a természetbe és válassz egy szimpatikus parkot magadnak. Szerencsére Budapesten a legtöbb parkban már van ingyenesen elérhető wifi, így akár egy padon ülve sem jelent problémát az online munka. Ha mégsem, akkor a telefonon létrehozhatsz egy hotspotot, és dolgozhatsz a mobilneteddel.

A park vagy más szabadtéri helyszín a legjobb azok számára, akik szeretik a természetet és inspirálja őket a levegő, a csend és a zaj váltakozása, valamint a nyugalom.

Tipp: Ha tudod, hogy leginkább a természetben tudsz motiválódni, akkor keress egy kedvezményes konstrukciót a mobilszolgáltatódnál. Sok esetben ugyanis havi néhány ezer forintért elérhetőek már a korlátlan internettel rendelkező mobilnet csomagok.

Ha egy parkban ülsz, fokozottan figyelj értékeidre is, hiszen sosem lehetsz elég óvatos.

Összegzés

Közhely, de nagyon is igaz, hogy olyan helyet válassz, ahol jól fog az agyad, és ami kellően inspiratív környezetet nyújt a számodra. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a teljes elszigetelődés elkerülése érdekében a home office-ban dolgozóknak is jót tesz, ha néha kimozdulnak.

Reméljük sikerült segítséget nyújtanunk abban, hogy elgondolkozz: mely számodra a leginkább megfelelő helyszín.

Ha szeretnél további hasznos tartalmakat olvasni, kövess minket, hiszen később részletesen is írni fogunk majd  arról, hogy találhatjátok a legjobb munkákat.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!