Szabadúszó munkaerőt keresel? 3+1 kihagyhatatlan szempont

Egyre több cég dolgozik szabadúszókkal világszerte. Ez többek között azt jelenti, hogy a munkavégzés és kapcsolattartás teljesen online valósul meg, ami egy tökéletesen másfajta kommunikációt igényel a munkáltató részéről. Mielőtt elkezdünk freelancer munkára jelölteket keresni a virtuális térben, érdemes nekünk is a lehető legjobban felkészülni és tisztázni az igényeinket. Nézzük, mik a legfontosabb szempontok a szabadúszó kiválasztásánál, legyen az alkalmi munka, hétvégi munka vagy részmunkaidős pozíció, amire freelancert keresünk.

Válaszd ki a megfelelő szabadúszót könnyedén

1) Fektesd le az alapokat egy jól megfogalmazott álláshirdetéssel

A pontosan megfogalmazott hirdetés az első eleme a megfelelő freelancer kiválasztásának. A hirdetésnek jól megírtnak és korrektúrázottnak kell lennie. Lényeges, hogy tiszta és érthető elvárásokat fogalmazzunk meg a teljesítendő feladat végkimenetelét pedig egyértelműen határozzuk meg. Adjunk meg részleteket, beleértve azokat a határidőket, amiket a részfolyamatok során teljesíteni kell.

2) Válasszuk ki a megfelelő jelölteket és szűkítsük a kört

Mielőtt interjúra kerülne a sor szabadúszó jelölttel, tisztázz néhány szempontot magadban, mint például:

– Hogyan szeretsz kommunikálni az üzleti partnereiddel?

– Szükséged van-e arra, hogy az elvégzendő feladat egy bizonyos formátumban legyen elkészítve?

– Sürgős határidőd van?

Ezek azok a részletek, amik segíthetnek eldönteni, melyik freelancer lesz a legjobb választás. Olyan platformok használata, mint például a Pillan-GO, amik kifejezetten szabadúszókat gyűjtenek egybe már eleve egy szűrt, tapasztalattal és szabad kapacitással rendelkező freelancerek csoportját prezentálja. Itt érdemes hirdetni, hiszen nagyobb az esély arra, hogy a megfelelő jelölt ránk talál. Amint a jelentkezések kezdenek beérkezni, szűkítsük a potenciális jelentkezők körét.

Nyíltan kommunikáljuk az igényeinket a szabadúszó felé

3) A megfelelő szabadúszó kiválasztásának szempontjai

Valószínűleg freelancerek sokasága fog jelentkezni a meghirdetett pozícióra. A legpraktikusabb úgy kezelni őket, mintha állandó munkatársat keresnénk a cégünkhöz. Elsődlegesen azt nézzük meg, vajon részletesen elolvasták és megértették-e a munka kritériumait? Valóban arra reagálnak, ami meg van határozva? Ha igen, akkor tovább léphetünk.

A leglényegesebb szempontok a jelöltek kiválasztásánál

Készségek: rendelkezik-e az illető a számunkra megfelelő készségekkel? Alá tudja-e ezt támasztani referenciákkal?

Referencia: a referencia-anyag átfogóbb képet adhat nekünk a szabadúszó készségeiről, erősségeiről, szakértelméről és eddigi munkáiról. Nézzük meg, ezek a projektek hasonlítanak-e az általunk meghirdetettre, mi volt a szabadúszó szerepe a megvalósult projektben és milyen lett a végkimenetel?

Ügyfél visszajelzés/rating: rendkívül beszédes a komment szekcióban lévő ajánlások és visszajelzések sora. Olvassuk át, hogy a korábbi megbízók milyen visszajelzést adtak a freelancer jelöltről. Fontos mintákat keresnünk és olyan visszatérő elemeket figyelnünk, mint a dicsérő megjegyzések sorozata, vagy az egy specifikus hibát kiemelők hozzászólásai.

Fordítsunk figyelmet a szabadúszóról alkotott visszajelzésekre!

+1) Interjú vagy próbamunka?

Vegyük fel a kapcsolatot az általunk szimpatikusnak tartott szabadúszókkal! Eldönthetjük, hogy mi felel meg jobban az igényeinknek: az interjúztatás vagy inkább próbamunkát kérnénk? Sokak számára a freelancer e-mailben való kommunikációja is elég beszédes, így az interjúztatást feleslegesnek tartják. Természetesen, akik a személyesebb kapcsolat megteremtését preferálják, azok szervezhetnek online interjút a freelancerrel.

Próbamunkát akkor érdemes adni, ha valami nagyon specifikus részfeladat elvégzésére van szükségünk és a szabadúszó portfóliójában csak hasonlót találtunk. Ezen felül lehet még szó arról, hogy csak meg akarunk bizonyosodni róla, a freelancer pontosan érti és végre is tudja hajtani a megadott szempontjainkat. A próbamunka azonban ne legyen túl időigényes és mindig fizessük ki! Ezek után nincs más hátra, mint kiválasztani a legmegfelelőbb jelöltet! Sok sikert!

Összegzés

Kiváló szabadúszót találni nem nehéz feladat, viszont nekünk is fel kell készülnünk és pontos elvárásokat kell támasztanunk a jelöltek felé, hogy könnyedén egymásra találhasson megbízó és megbízott.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!