Szükséges ajánlólevél egy bébiszitternek? Tippek álláskeresőknek

Ma már elmondható, hogy a magyar családok körében is megnövekedett az igény a bébiszitterekre. Sok szülő végtelen hosszú órákat tölt el a munkahelyen, két bevétel kell a gyerekek felneveléséhez, a nagyszülők pedig vagy szintén aktív dolgozók és nem érnek rá, vagy messze vannak. Azt a témát, hogy mi a jó bébiszitter ismérve már korábban körbejártuk. Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk támpontokat nyújtani, akik gyermekfelügyeletet vállalnának teljes szívvel.

kisgyermek és bébiszitter ablakban ülve játszanak

Hol keress bébiszitter állást?

Akár alkalmi, akár teljes állást keresel a bébiszitterkedés kitűnő választás lehet a gyerekeket szerető, kreatív és felelősségteljes munkavállalóknak. Itthon átlagosan 1500-2500 Ft-ot lehet elkérni ilyen jellegű munkáért óránként, figyelembe véve a gyerek korát, a gyermekek számát, a munka jellegét és az idősávot.

Az internet korában nem kell messzire mennünk, hogy szimpatikus családot találjunk. A másik oldalról megfogva a kérdést mi is hirdethetjük és elérhetővé tehetjük magunkat gyermekfelügyelőt kereső családok számára. Olyan honlapokon, mint például a Pillan-GO, létrehozhatunk egy profilt és a bébiszittert kereső családok könnyedén ránk találhatnak. Csak pár kattintás választ el a sikertől.

játék a kanapén, nagylány és kislány

Mi szükséges a bébiszitterkedéshez?

Bár egyre több site kínál bébiszitter tanfolyamokat, a munkavállaláshoz egyelőre nem szükséges ilyen jellegű végzettség. Kiegészítő képzésként óvodai dajka képesítéshez is lehet szerezni bébiszitteri tanúsítványt. Hogy mennyiben nézik ezt, azt szülője válogatja. Véleményünk szerint egyelőre többet ér, ha valaki jó referenciákkal rendelkezik és van tapasztalata a gyermekfelügyeletben. Ez lehet saját gyermek, testvér felügyeletében szerzett vagy konkrét bébiszitteri tapasztalat, a lényeg, hogy jó benyomást keltsünk!

A munkának nem alapfeltétele, de a foglalkoztatottsági esélyeket megnöveli, ha fel tudunk mutatni 1-2 ajánlólevelet az ajánló elérhetőségével (természetesen észszerű kereteken belül). Egy-két jó szó kincset ér! Ebbe lehetőleg legyen belefoglalva, hogy mennyi ideig, milyen gyakorisággal foglalkoztunk az adott gyermekkel? Nagyjából írjuk körbe a munkavégzés menetét. A szülő esetleg kiemelheti, miben is voltunk különösképpen segítségére és mik az erősségeink. Fotót a gyerekekről a személyi jogok megsértése miatt ne mellékeljünk. A referencialevélhez bevezetőként vagy utószóként a bébiszitter is leírhatja kedves tapasztalatait a családdal, így alkotva teljesebb képet.

Adminisztratív teendők

A bébiszitterkedés háztartási munkának minősül, így adómentes jövedelemnek számít. Legalábbis létezik törvényes és ráadásul adómentes megoldás arra, hogy gyermekfelügyelőként munkába állhassunk. Ehhez ragaszkodjunk, hiszen minket is és a munkáltatót is védi. A törvény alapján csak természetes személy bízhat meg egy másik természetes személyt. A megbízónak bejelentési kötelezettsége van, amit egy űrlap segítségével tesz meg. A megbízónak továbbá 1000 Ft-ot kell fizetnie havonta regisztrációs díjként és el kell számolnia a bébiszitter munkaóráival. A bébiszitter kérésére a foglalkoztató a munkaórákról havonta köteles igazolást kiállítani.

Figyeljünk oda, mert a bejelentés nem jelent TB-mentességet, azt magunknak kell befizetni. Amennyiben a foglalkoztató nem jelenti be a bébiszittert adott hónapban, úgy elveszíti az adómentességét és a bébiszitter után járulékos adót köteles fizetni.

közös építőjátékozás a nappaliban két kisgyermekkel

Miben állapodjunk meg a munkáltatóval?

Egyezzünk meg az alábbi kérdésekben:

  • mi pontosan a munkakör, mi tartozik a feladataink közé?
  • milyen munkaórákkal számolhatunk (napi x, mindig adott időben vagy egy heti meghatározott keretszám stb.)
  • mennyi az óradíj és ez esetlegesen hogy változik?
  • mi a kifizetés módja?
  • mulasztás esetén milyen következményekkel számolhatunk?

Összegzés

A bébiszitter állással kapcsolatos fontos kérdések tisztázása után pedig nincs más hátra, mint belevetni magunkat az önfeledt pillanatokba, amiket csak egy gyerek társasága okozhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!