Takarítás árak 2022-ben: segítünk a tervezésben

Rend, tisztaság, higiéné. Emberi mivoltunknál fogva igényünk van rá. Maga a takarítás viszont annál megosztóbb tevékenység. Van, aki mániákusan szereti csinálni. Mások inkább mondanak le tisztaságigényükről, mintsem seprűt vegyenek a kezükbe.A saját lakunkban élhetünk agglegény módra. Közintézmények, irodaházak esetén azonban nem engedhető meg ez a lazaság. Pláne COVID idején! S tudják ezt jól a takarító vállalatok is! Nézzük, hogy alakulnak a takarítás árak 2022-ben? Milyen új szolgáltatásokkal, technikákkal bővítették kínálatukat a cégek? És ez mennyi felárt fog jelenteni nekünk, igénylőknek? Mossuk tisztára a horizontot!

Takarítónő irodát takarítva

 

Milyen szolgáltatásokat igényelhetünk ma a takarítói árakért?

A takarítói szolgáltatások köre a technológia fejlődésével egyre bővül. Az általános takarítás mellett az ablak-, szőnyeg- és kárpittisztítás alap takarítói tevékenységeknek számítanak, ugyanúgy, mint a fertőtlenítés. A COVID veszélyre a takarítóvállalatok is ráharaptak! Most már nem elégedhetünk meg egy egyszerű viricid fertőtlenítéssel! A legbiztosabb, ha az általános bakter-, vir-, fungicid fertőtlenítés mellett COVID-biztosra is kérjük a tisztítandó területet; csak egy leheletnyit megemelve ezzel a takarítói árakat.

Ezeket az általános takarítási szolgáltatásokat mind bejárónők, mind takarítóvállalatok vállalják.

A speciális szolgáltatások közé tartozik a fentebb már említett építkezés, lakásfelújítást követő takarítás, éttermek konyháinak, medence, klímaberendezés takarítása; a rendezvény, buli utáni tisztítás, illetve a graffiti és egyéb feliratok eltávolítása, amiket, elsősorban, a takarító cégek vállalnak el a speciálisabb takarítóeszközök szüksége miatt.

Különlegesebb szolgáltatásnak számít az atkamentesítés és a szalagfüggöny tisztítása is. Ilyen esetekben a takarítói árak, ha nem is hatalmas mértékben, de felfelé módosulnak.

Takarító fertőtlenítés közben, védőruházatban

Hogyan kalkulálhatunk a takarítási árakkal?

Ez egy komplex kérdés. A takarítóvállalatok egy része négyzetméter, mások az órabér alapján szabják meg a takarítás árakat. Bárhogy is számolunk, az rögtön módosulhat, ha a takarítandó helyiség alaposabb vagy speciálisabb tisztítást igényel vagy, ha mocskosabb körülmények várják a takarítóbrigádot az általánosnál.

Az sem mindegy, hogy a helyszín milyen távolságra van a takarítóvállalat székhelyétől, illetve, hogy mely napokon, mely napszakban szeretnénk igénybe venni a szolgáltatást. Ezek mind meghatározóak a takarítási árak szempontjából. Jó példa erre az irodaközpontok takarítása, ahol gyakran hajnalok hajnalán kezdenek a takarítók; illetve, a mozik, ahol a legutolsó film vetítése után, mikor az utolsó néző is elhagyta a nézőteret, indul még egy takarító hadjárat.

Takarítási árat módosíthat még, ha környezetbarát, öko tisztítószerekkel szeretnénk takaríttatni vagy, ha sürgős, rövid határidőn belüli munkavégzést szeretnénk.

S természetesen nem mindegy, hogy takarító vállalatot kérünk fel a munkára vagy egyéni takarítót, illetve bejárónőt. A bejárónők takarítás árai elsőre többnek tűnhetnek, de ha utána számolunk, nem biztos, hogy anyagilag rosszabbul jövünk ki, hiszen ő egyedül, s nem csapatban végzi el ugyanazt a takarítást.

Nagy általánosságban a következőképpen alakulnak a takarítás árak takarító vállalatok esetén:

  • Négyzetméter alapon: 100-170 Ft/négyzetméter
  • Órabér alapon: 1200-3100 Ft/óra

A bejárónők inkább órabér alapú elszámolást szoktak kérni, éppen az egyedüli munkavégzés miatt. Az órabérük pedig a takarítóvállalatok takarítási árai körül alakulnak, amit nagyban befolyásol, hogy adott bejárónő mellékállásban, “feketén” takarít vagy főállásban, számlaképesen. Az előbbi példára sajnos többen rákényszerülnek kiegészítő jövedelemként.

Mit takar a takarítási óradíj?

Itt sem mindegy, hogy bejárónő vagy takarítási vállalat munkatársáról van szó. Általánosságban mégis elmondható, hogy az órabérbe beleszámolják a:

  • Munkadíjat,
  • Tisztítószerek árát,
  • Tisztítóeszközök kopását,
  • Kiszállást.

Ez elsőre vonzó lehet. De azt vegyük figyelembe, hogy egy takarítás legalább 4 órát igénybe szokott venni alaphangon, ha takarító vállalattal takaríttatunk. Illetve, vannak olyan takarítócégek, akik a takarítószerekért, az óradíjon túl, extra költségeket számolnak fel négyzetméter alapján. Így már kevésbé barátságosak az órabérben számolt takarítói árak.

Bejárónő vagy takarítóvállalat?

Nagyobb, speciálisabb létesítmények takarítására, amiket szinte napi, de legalább heti szinten kell takarítani, érdemesebb a szervezettebb kereteket, szakszerűbb takarítóeszközöket, alaposabb tisztítószereket, stabilabb, alacsonyabb takarítási árakat biztosító takarítóvállalatokat felkérni.

Lakásunk tisztíttatásakor viszont jobban járhatunk egy bejárónő felkérésével, még ha először drágábbnak is tűnik az általa kért takarítási ár. A takarításban ők lelkiismeretesebbek és hatékonyabb munkát végeznek, általában.

Kedvezményre mindkét esetben a rendszerességgel tehetünk szert.  További takarítási árcsökkentés a tisztítószerek biztosításával lehetséges, de ebbe nem mindegyik cég partner! Többen ragaszkodnak a saját tisztítószereikhez, takarítóeszközeikhez, hiszen azokkal vállalták a minőségi szolgáltatást.

Miért érheti meg jobban a bejárónő?

Ahogy fentebb is említettük, egy bejárónő precízebb, alaposabb munkát szokott végezni. Önmagának gyűjt referenciát; szoros érdek fűzi ahhoz, hogy a legalaposabb munkát végezze. Ha trehányul takarít, nem hívják többet. De ő akkor nem kap fizetést. Őt nem védi a takarítóvállalat biztos háttere.

A speciálisabb, drágább eszközök hiánya miatt általános, kevésbé speciális takarítást vállal, ezért háztartások takarításakor érdemes őket hívni. A kevésbé speciális eszközök miatt, a takarítási órabéreket tekintve viszonylag olcsóbban dolgoznak, de azt egyedül teszik, ami miatt több időt vesz igénybe ugyanazon terület kitakarítása, ami miatt, összességében így sem lesz olcsó mulatság, ha nem áll kezünkre a takarítás.

Viszont az mindenképp a bejárónők mellett szól, hogy megbízhatóbbak, és a tisztítószereket, időpontokat, egyedi igényeket tekintve sokkal rugalmasabbak és alkalmazkodóbbak.

Rend, tisztaság, higiéné: 2022-ben is szükségünk lesz rájuk akár saját kezünk, akár takarítók kezei által. A takarítási árak idén is még megfizethetőek egy-egy alkalommal. Azonban rendszeres takaríttatási igénnyel,  utánaszámolva, minden forintot meg fogunk gondolni, mikor takarítót választunk. No, pucoljunk takarítót választani még ma!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.