Munkavégzés forradalma: távmunka, bedolgozás, szabadúszó, online munka?

A mai világban egyre nagyobb igény jelentkezik a távmunkára – legalábbis az alkalmazottak részéről. Habár külföldön már évtizedes múltra tekint vissza ez a munkavégzési forma, hazánkban még nincs kiforrott kultúrája. De vajon megváltozhat ez a berögződés?

A Z-generáció részéről már elvárás a távmunka

A Z-generáció igényei

A Z-generáció tagjai szépen lassan belépnek a munkaerőpiacra. Ők a digitális bennszülöttek, akik gyermekkoruk óta aktívan használják a mobiltelefonokat, tableteket. 

Laptopról pedig – a szélessávú internet korában – bárhonnan lehet dolgozni, így jogosan merül fel részükről az igény távmunka végzésére. A késői Y-, és Z-generáció tagjai ugyanis már nem akarnak egy irodában 8-17 óráig “kuksolni”, hiszen adottak a technikai feltételek.

Habár ebben a tekintetben hiányzik a magyar munkáltatói kultúrából a bizalom, mégis ki tud “törni” az ember a hagyományos értelemben vett, kötött alkalmazotti létből.

A következő fejezetben ezeket a különféle munkavégzési típusokat mutatjuk be részletesebben.

Milyen munkavégzési típusok léteznek?

Távmunka - munkaviszonyban

Milyen munkakörben lehetséges? 

Leginkább online végzett munkakörökre jellemző: szövegírás, online marketing tevékenység, keresőoptimalizálás (SEO), social media-, és PPC manageri tevékenység, webshop adminisztráció, virtuális asszisztencia (VA), különböző grafikai-, illetve webdizájn tevékenységek

A távmunka – jogi értelemben – egy rendszeres, folyamatos munkavégzést jelent. Éppen ezért a szükséges eszközöket a munkáltató biztosítja, azonban a munkavégzés helyét nem köti meg: így az alkalmazott akár irodában, kávézóból, vagy otthonról is dolgozhat. Az utóbbi két esetben a kész projekteket az alkalmazott e-mailben küldi el, vagy felhőben (Google Drive, Dropbox satöbbi) osztja meg a munkáltatóval.

A kapcsolattartás rendszerint Skype-on, vagy egyéb platformon (pl. Slacken) történik.

Mivel rendszeres – általában teljes munkaidős – munkaviszonynak minősül, így a munkavállaló a projektekkel eltöltött óraszám alapján számol el a munkáltatóval. (Hogy hogyan lehetséges hatékonyan elszámolni a munkaórákat, a következő cikkünkben mutatjuk be részletesen.)

Itt egyébként érdemes megállni egy szóra, ugyanis a munkáltatók többsége nem engedi meg a rendszeres, home office-ból történő munkavégzést. Az alkalmazott inkább csak alkalmi jelleggel (jellemzően heti 1-2 munkanapot) dolgozhat otthonról. Persze vannak kivételek, amelyek erősítik a szabályt, mégis leginkább ez a bevett szokás.

A bedolgozásnak több fajtája is van: online és offline. Mutatjuk őket!

Bedolgozás

Milyen munkakörben lehetséges?

A fent említetteken túl lehetőség van nem klasszikus, “offline értelemben vett” bedolgozásra is. Ilyen például a varrás, kézműves termékek- vagy házi sütemények készítése.

Természetesen nem csupán teljes-, vagy részmunkaidős munkaviszonnyal lehet távmunkában dolgozni.

Szabadúszóként az embernek lehetősége van egy-két projekt erejéig bedolgozni egy nagyobb cégnek, ügynökségnek, vagy kkv-nak. Ebben az esetben az elszámolás projekt jelleggel történik, az árat pedig előre lefixálják egy megbízási szerződésben. Gyakori még, hogy óra alapon számolnak el egy-egy munkával – ebben az esetben a kifizetésnél az órabér mértéke lesz a mérvadó.

Ezenkívül sokszor előfordul, hogy nem csupán egy-egy projekt erejéig működnek együtt a felek, hanem folyamatos munkavégzés, bedolgozás van. Klasszikusan ilyen a közösségi média-oldalak kezelése, valamint az online marketing, PPC, SEO, illetve a szövegírói munka.

Offline módon is lehetőség van bedolgozni egy-egy cég számára. Ahogyan említettük, ilyen például a kézműves termékek készítése, a csomagolás, vagy a varrás.

Szabadúszó életforma

Milyen munkák jellemzőek? 

A fent említetteken túl oktatás, tréning, self branding, dropshipping, webshop üzemeltetés, fotózás, videózás, animációk készítése

A távmunka mondhatni örökzöld példája a szabadúszó életforma, amelyről már mi is sokat írtunk. Ebben az esetben a (rendszerint katás) vállalkozó döntheti el, milyen projekteket vállal el, hogy hol, és mikor végzi a munkát. A munkavégzéshez szükséges eszközöket magának kell biztosítania, ahogyan megbízást is önerőből kell szereznie. Ebből fakadóan bizonytalan lehet a bevétel, ami a kezdetben sok nehézséget okozhat.

Online munka

Szinte bármilyen online munkát ide lehet sorolni, amelyhez elég egy laptop: az előbbieken felül például még a nyelvtanítás is szóba jöhet.

Az online munka egyik legnagyobb előnye, hogy nem országhatárhoz kötött: bárhonnan végezheted, és bárkinek. Ez azt jelenti, hogy egy laptoppal dolgozhatsz akár Srí Lankáról, egy co-working irodából is, egy angol székhelyű cégnek, ügynökségnek.

Így jóval magasabb árat kérhetsz, ugyanannyi munkáért cserébe, de elengedhetetlen hozzá egy erős angol (vagy más) nyelvtudás.

Összegzés

Amint láthatod igény tehát mindkét részről lenne, azonban ennek a fejlődésnek leginkább a földhözragadtság vet gátat.

A magyar munkáltatók jelentős része ugyanis bizalmatlan a munkavállalókkal szemben. Így sajnos hiába vannak meg az eszközök – bizalom nélkül nem működik a dolog. Erre a következő cikkünkben részletesen is kitérünk, mint ahogyan arra is, hogyan tudsz hatékonyan otthonról dolgozni.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!