Távmunkában is együtt! 3 tipp az eredményes csapatmunkához

A koronavírus megjelenésével világszerte munkavállalók sokasága kényszerül távmunkában, otthonról dolgozni. Akik eddig is irodában töltötték a mindennapjaikat, azokat annyira nem viseli meg ez a szituáció, gondolhatnánk, de ez csak részben igaz. Nézzük meg, hogyan lehet otthonról is csapatmunkában dolgozni és miért is van erre szükség!

1) Egy cégnél, más gépnél

Amikor az azonos projekten dolgozók fizikailag külön térben találják magukat, elengedhetetlen az összeszedett, célirányos online kommunikáció, ami erősíti a csapatszellemet és nem csak virtuális közösséget épít, hanem valódit is.

A rendszeres meetingek szervezése nem csak abban segít, hogy mindenki képbe kerüljön azzal, hogy hol tart a projekt és ki min munkálkodik, hanem kollégáinkat a monitoron látva nem érezzük magunkat annyira izoláltnak és megoszthatjuk a személyes tapasztalatainkat, érzéseinket a kialakult helyzettel kapcsolatban, ami levesz egy kis súlyt a vállunkról. Nem érezzük magunkat egyedül és a csapaton belüli összetartás is erősödik a gyakorolt empátia következtében.

A vezetők szerepe ilyen helyzetekben még szignifikánsabb, hiszen ők azok, akik a távmunkát koordinálják és szervezik. Hasznos tipp, ha a rendszeres meetinget nem ugyanabban az időpontban tartjátok, így is csökkentve a monotonitást. Minden megbeszélés elején érdemes egy kis „csevejjel” kezdeni, ami ugyan nem tartozik a meeting tárgyához, de a most annyira hiányzó emberi érintkezés gesztusai felerősödött jelentőséggel bírnak és így garantáltan jobb hangulatban fog lezajlani a virtuális közösségi találkozó a folyosó helyett a nappaliban, konyhában, ruhásszekrényben. A megfelelőt mindenki húzza alá!

2) Szervezett csapatmunka, avagy ki, mit csinál?

Hogyan maradhatunk produktívak és egyeztethetjük össze az egyedül végzett munkát a csapatban végzett munkával, ha mindenki máshol van? Fogas kérdés, de korántsem olyan nehéz megválaszolni.

Mindenekelőtt jól átlátható rendszerben kell gondolkodnunk, ha a távmunkát hatékonnyá akarjuk tenni. A köremailek, telefonok és ide-oda válaszolgatások tengerében könnyen elveszik az információ. Ma már számos program és platform létezik, ami arra hivatott, hogy a távmunkában dolgozókat összefogja, a részfeladatokat és határidőket láthatóvá tegye, illetve mutassa az egyes feladatokra szánt időt. Ez nem csak azért jó, mert így egyszerűen követhetők folyamatok, hanem a csapat minden tagja számára is egyértelmű lesz, hogy a másik min dolgozik és mi szükséges még a projekt befejezéséhez. Személyre szabottan ki lehet jelölni és ellenőrizni az adott feladatokat és így a tagok (és szupervizorok) tudják és érzik, hogy egy irányba haladnak és mások is dolgoznak, csökken az esetleges bizalmatlanság. Igazi csapatmunka!

Az eredmény, még ha egyelőre csak a képernyőn látszik is, közös munka eredménye. Ilyen programok például a Productive vagy a Monday.com, amik most kedvezményes áron kínálnak hozzáférést. Tipp: tudjuk, hogy otthon vagy, de azért mindig fésülködj meg!

3) Milyen lehetőséged van távmunkára?

Nehéz helyzetben találtad magad a válság miatt? Esetleg megszűnt a munkahelyed? Sokak számára ez egy stresszes időszak, próbáljuk meg a jó oldalát nézni! Tudtad, hogy az emberek jelentős többsége nem szereti vagy egyszerűen utálja a munkahelyét? Most itt az ideje átgondolni, hogy mi is az, ami valóban örömet okoz és még pénzt is lehet belőle csinálni! Persze ezt a lépést megtenni riasztó lehet és ki kell lépned hozzá a komfortzónádból, de ez egyrészt a fejlődés záloga, másrészt pedig most kínálja magát a megfelelő alkalom az otthoni távmunkára.

Léteznek olyan online közösségek és weboldalak, amik összefogják a szabadúszókat, akik rajtuk keresztül bemutatkozhatnak és hirdethetik szolgáltatásaikat. Ilyen Magyarországon a Pillan-GO közösség is, ami a magyar egyéni vállalkozókat gyűjti egy helyre. Amennyiben részmunkaidős állást, alkalmi munkát vagy hétvégi munkát szeretnél, az ilyen platformok jó kiindulópontok lehetnek. Csinálj egy profilt és GO!

Ha nem szolgáltatásban, hanem konkrét termék gyártásában gondolkodsz, készíts terveket, esetleg mintadarabokat, amiket majd meg tudsz mutatni az értékesítés során és így sokkal nagyobb eséllyel elindulhat egy folyamat.

Mindegy, hogy otthonról távmunkában vagy az irodából, de a feladatot el kell végezni. Csinálj egy jó kávét, nyisd ki az ablakot a tavaszra és mosolyogj, amikor a kollégáidat a képernyőn látod. Hidd el, így a csapatmunka is könnyebb lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!