Újra itt a magántanárok ideje: 3 eset, amikor nagy segítség a korrepetálás

Augusztus 20-a után gyermek, szülő egyaránt érzi: visszavonhatatlanul közeleg a nyár vége. A becsengetéssel kezdetét veszi ismét a reggeli koránkelések, a napi 6-8 tanóra, a szakkörök, edzések és házi feladatok sorozata. Akármennyire is szeretnék a szülők ettől megóvni a gyerekeket, gyakran elkerülhetetlen, hogy a kötelező órák után még korrepetáláson vegyenek részt a diákok. Mikor és miért van erre szüksége? Mely tárgyak esetén pótolhatatlan a szaktanári különsegítség és mikor lehet egy egyetemistát felkérni a magántanári szerepre? Ezeket gyűjtöttük össze Pillan-go szárnyakon!

kisfiút tanít a tanára az erdőben táblával

Egyéni igények

Az egyéni oktatás nem újkeletű dolog. Amikor még csak a nemesek engedhették meg maguknak, hogy gyermekeiket taníttatsák, magántanítókat fogadtak, vagy egyházi személyeket kértek fel nevelésükre.

Évszázadokkal ezelőtt az iskola intézménye maga már hatalmas előrelépésnek számított. Azóta sokat fejlődött, alakult az oktatás jellege, minősége s természetesen a tanított tárgyak is. 

A közoktatás általánosító jellege, a csoportos nevelés sok előnnyel, de legalább ugyanennyi hátránnyal is jár.

Nagyobb közösségben a gyerekek jól szocializálódnak; több interakcióban vesznek részt; jobban fejlődik az empátiájuk; hamarabb állnak ki magukért, gyorsabban erősödhet a természetes és szükséges magabiztosságuk; sokat tanulhatnak egymástól; húzhatja őket a közösség ereje.

Ugyanakkor egyre több kisdiáknál derülnek ki tanulási- és/ vagy viselkedésbeli nehézségek, ami miatt egyéni bánásmódban és oktatásban kell(ene) részesülniük. Sajnos ma még ott tartunk, hogy csak jelentős problémák esetén van kapacitás az egyéni oktatás megszervezésére. Ilyenkor jöhet szóba a magántanár, aki szakszerűen segíthet a felzárkózásban. Gyakran nem is kell minden tárgyból plusz segítség, hanem csak egyből-egyből szorul segítségre a kisdiák.

A tehetségek gondozása

A közoktatásban adott követelményrendszer mentén haladnak a tanárok, ami van, akinek (a fent említett esetekben például) túl sok, másoknak viszont egyáltalán nem kielégítő mennyiségű és szintű tananyagot jelent. A kis prodigy-ket nem szabad visszafogni! Érdeklődésüknek megfelelően járassuk magántanárhoz őket, de csak akkor, ha ez a gyermeknek nem különösebb teher; tud mellette gyermek lenni és a többi órára készülni; illetve 80%-ban a gyermek választása az extra korrepetálás. Az órai szaktanár felé érdemes jelezni a magántanári órákat, s megkérhetjük arra is, hogy órán a szintjének megfelelő feladatokat kaphasson a gyermek.

A csoport ereje

Az integrált oktatásban az erősebbek ugyan felhúzhatják a gyengébb tanulókat, de, sajnos, a kritikus tömeg elérése nélkül, a jó tanulókat is visszahúzhatják a gyengébben teljesítők. Azért, hogy gyermekünk motivált maradjon, s kihasználhassa jó képességeit, ne kallódjon el, érdemes magántanár segítségét kérni órák utáni korrepetálás formájában.

tanárnő jelentkező gyerekek körében

Rátalálni a legmegfelelőbbre

A fenti három esetben indokolt és ajánlott a különórák látogatása. A tanulási nehézség jellegétől, szintjétől, illetve a tehetséggondozástól, -fejlesztéstől várt eredmények függvényében válasszunk külső segítséget, szakembert!

Idősebb diák, egyetemista

Akkor döntsünk mellettük, ha az illetőnek van türelme az adott korosztályú gyermekhez, és rendelkezik pedagógiai érzékkel. Továbbá, ha személyisége is példaértékű lehet a kisdiák számára. Érdemes a tanár hallgatók között keresgélni. Általános felzárkóztatás, illetve az otthoni tanulás támogatásában tudnak segítséget nyújtani, ha nincs a gyermeknek súlyos vagy számottevő szellemi, testi fogyatékossága, lemaradása.

apuka segít kislányának tanulni

Szaktanár

Bár elsőre költségesebb megoldásnak tűnhet, lehet, hogy gyorsabban orvosolja a problémát, mint egy nem szakmabeli, így hosszútávon jobban megéri őket felkérni.

A szaktanár egy-egy tantárgy esetén tud specifikus segítséget adni. Mivel ismeri a közoktatási tankövetelményt, komplexebb segítséget tud nyújtani. Lehetőség szerint ne a kisdiák iskolájában oktató tanárt vagy tanítót kérjük fel a feladatra. A Pillan-go.hu oldalán tantárgy-specifikusan válogathatunk a magántanárok között.

Ezen felül a tehetséggondozásban és -fejlesztésben is teljeskörű támogatásra számíthatunk személyében főleg a nyelveket, természettudományokat (fizika, kémia, biológia) és matematikát illetően.

Szakember, pedagógiai végzettség nélkül

Elsősorban akkor keressük őket, ha a gyermeknek rövid idejű, épp az aktuális témakörrel van problémája, s nem tanulási nehézségekkel küzd.

Az ilyen specifikus tudással rendelkező emberek erőteljes motiválói lehetnek a tehetséges csodagyerekek számára is.

Külföldről hazatért, magas kommunikációs szinttel rendelkező, nem szakképzett magántanárok is kiváló segítséget nyújthatnak, főleg a nyelvtanulást illetően.

A Pillan-go.hu oldalán velük is találkozhatunk.

Gyógypedagógus

Hozzá súlyosabb esetben forduljunk, amikor a gyermeknek már papírja van tanulási nehézségéről (SNI, diszlexia, -gráfia, -kalkulia, -ortográfia) esetleg valamilyen mértékű autizmussal él vagy testi fogyatékossággal rendelkezik. Az integrált oktatási rendszerben az ilyen diákok is gyakran együtt tanulnak egészséges társaikkal a helyzetből adódó pozitívumokat és negatívumokat is megélve. Az órák utáni gyógypedagógiai támogatás ezért kifejezetten javasolt.

Akire mindig szükség lesz: nyelvtanárok

A nyelvtudás akkor él, ha rendszeresen használjuk. Élő “tudomány”, ami folyamatosan változik, ezért mindig van és lesz mit oktatnia a nyelvszakosoknak.

Érdemes felkeresni magántanárokat akkor is, mikor rólunk, felnőttekről van szó. Munkahelyváltás vagy pozíció-emelés, esetleg külföldi kirándulás, letelepedés céljából szükségünk lehet egy magasabb szintű nyelvtudásra, melyet a leghatékonyabban magán nyelvtanárnál szerezhetünk meg, aki abban a 60-90 percben csak velünk foglalkozik, a mi igényünknek megfelelő tananyagot oktatja, a mi képességeinknek, tempónknak megfelelően halad és az órák időpontját illetően is csak kettőnk szabadidejét kell összehangolni, nem egy csoportét. Az utóbbi másél év öröme az ürömben az volt, hogy az online oktatás a magántanárok, így a nyelvtanárok számára is új dimenziókat nyitott. Így akár este 9 órakor vagy reggel 6:30-kor is már a classroomban lehetünk, illetve a hétvégi vidéki rokonlátogatásról vagy a nyári külföldi utazásról sem kell lemondanunk egy-egy szombat reggeli nyelvóra miatt; illetve az órát sem kell elhalasztani.

online órán résztvevő felnőtt férfi

Magán nyelvtanárokhoz a középiskolai korosztálynak érdemes fordulni segítségért, hiszen a felvételijük múlhat rajta. Bár egyelőre nem kötelező feltétele a középfokú nyelvvizsga megléte a felvételihez, a pontok számát jelentősen emelheti a komplex középfokú nyelvtudás.

Lassan becsöngetnek, de csüggedésre semmi ok! Tanulni, okosodni hasznos, érdekes, motiváló dolog, mely fiatalon tart! Csupán a megfelelő oktatót szükséges megtalálnunk! A Pillan-go.hu elrepíti hozzánk azt, akire igazán szükségünk van! 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.