Változások előtt? Erre számíthatnak a szabadúszók idén nyáron

Egy világjárvány mindig rosszkor jön, legyen az ember alkalmazott vagy szabadúszó. A korlátozások feloldása még nem jelenti azt, hogy fel is lélegezhetünk. Senki nem sejti, meddig tart a járvány világszerte, nyilvánvalóan a politikusok sem tudják megmondani, hogy szeptembertől teljesen újraindul-e az élet? Ez persze a szabadúszókat nem érinti éppen kellemesen. Számítások alapján a járványcsúcsot 3-6 hónapra teszik kétfajta szcenárió szerint: az első gyors lefutást jósol sok halálesettel. Ezért készültek fel a magyar kórházak a betegek szakszerű fogadására. A másik verzió szerint lassú lefutás és kevés haláleset következik be. Magyarország szerencsére nem lépett bele a második szakaszba, de az elővigyázatosságnak nem lehet vége, hiszen míg ki nem fejlesztik a vakcinát, az utazások és a kereskedelem beindulása is rendkívül rizikós, hiszen a vírus így terjedhet el újra. Ez persze sok szektorban a roló lehúzását hozta magával idén nyárra. De hogy érinti mindez a szabadúszókat?

Egyes szabadúszóknál virágzik a biznisz

Van aki jobban...

Egyes területeken dolgozó szabadúszók, mint a grafikusok, webdizájnerek, bizonyos szövegírók, magántanárok (leginkább nyelvtanárok), online marketingesek, coach-ok nagyrészt meg tudták tartani az ügyfélbázisukat vagy keveset veszítettek abból. Ezen szakmák képviselői eddig is igen nagy százalékban dolgoztak online, távmunkában így vészesen nagy váltást nem jelentett számukra a koronavírus okozta felfordulás és a karantén.

K. Ildikó szabadúszó webdizájner, grafikus és meseillusztrátor például éppen a járvány előtti hónapokban alakította át úgy az életét, hogy teljesen átálljon a távmunkára. A karantén csak segített neki abban, hogy szervezettebb legyen és rákényszerítette a munkaideje észszerű beosztására. Állítása szerint ez ennyire hatékonyan egy külső ráható erő befolyása nélkül nem mehetett volna, mivel az ember csak saját önfegyelmére alapozhat a munka/otthoni teendők kiegyensúlyozása terén. Neki könnyebb volt fókuszálni és elérni, hogy produktív maradjon.

Az ügyfélkör természetesen némiképp megváltozott, megemelkedett azon ügyfelek száma, akik igyekeznek piaci előnyhöz jutni és persze kellő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy ebben a „pangó” időszakban a régóta halogatott fejlesztéseket elvégezzék. Mivel a karantén csak ráerősített a tényre, hogy a világunk jövője és már jelene is a digitális térben van, ezért a weben megjelenő cégreprezentáció minőségén áll vagy bukik egy vállalkozás előmenetele. Akik ezt észrevették és hajlandók akár gyökeresen is átalakítani a profiljukat, azok keresik a szakmájukban jártas szabadúszók szakértelmét.

Sok szabadúszónak okoz fejfájást az idei nyár

...van aki rosszabbul járt

A rendezvényekre szakosodott szabadúszók helyzete már korántsem ilyen rózsás. A fotósok, zenészek, színészek, a turizmust támogató háttérszakmák vagy akár az esküvőszervezők nehéz időszakot élnek meg és egyelőre nincs remény a helyzet gyors megváltozására. Sokan éppen a felszínen tudnak maradni, kénytelenek voltak alkalmi munkákat vállalni vagy boltban árufeltöltőként elhelyezkedni. Most senki sem bővelkedik a munkalehetőségekben. Magyarországon a tömegrendezvények augusztus 15-ig tiltva vannak, tehát nincsenek fellépők, a fesztiválok idén a nyár végére, nagyjából egy időpontban lesznek, a legnagyobbak pedig elmaradnak

Kényszeridőszakok alatt derül ki leginkább, hogy az ember hogy viseli a változást és megmutatkozik az is, hányadán állunk magunkkal és az életünkkel. Ha mást nem, most át lehet gondolni, hogy mi felé szeretnénk haladni a helyzet stabilizálódása után, illetve aki a stresszelés mellett képes önfejlesztésen gondolkozni, annak most van ideje tanulni vagy elindulni a meghatározott irányba. Építsd a belső erődet és mozogj többet, meg fog térülni. Ne keseredjetek el! Előbb-utóbb vége lesz ennek is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az új tartalmakról!